Jelo s piletinom, povrćem i rižom iz jednog lonca – galinhada, omiljeni je specijalitet u Brazilu kojem ne fali okusa i slasti. Dok se piletina kuha, riža upija njezine sokove, a rezultat je zasitno jelo osmišljeno da nahrani radnike na povratku s polja, kao i obitelji koje se okupljaju na ručkovima vikendom.
Za pripremu ovog jela ne trebaju vam neobični sastojci, ali nemojte štedjeti na češnjaku koji daje finu aromu. Jedan od koraka potreban za uspjeh jest i kratko prženje piletine kako bi mesni sokovi ostali unutra i prilikom jela nagradili sočnošću mesa.
Sastojci za galinhadu:
- 470 ml domaćeg pilećeg temeljca
- 1 kg piletine
- 1 žličica kurkume
- 1 žličica slatke mljevene paprike
- 5 češnjeva češnjaka
- 1 velika mrkva
- 1 glavica luka
- 300 g riže
- 280 g smrznutog graška
- 150 g zrna kukuruza iz limenke
- 3 mlada luka (samo zeleni dio)
- sol, papar
Priprema galinhade:
- Češnjak narežite što sitnije. Mrkvu i luk narežite na kockice. U temeljac dodajte žličicu soli pa stavite na stranu.
- Piletinu posolite i popaprite pa je pržite na zagrijanom ulju oko 10 minuta uz okretanje sa svih strana.
- Smanjite vatru, dodajte luk i mrkvu, a nakon nekoliko minuta dodajte češnjak, kurkumu i mljevenu papriku.
- Posolite i nakon nekoliko minuta umiješajte rižu pa pirjajte dvije minute.
- Dodajte temeljac zajedno sa smrznutim graškom i kukuruzom. Pustite da prokuha, zatim poklopite, smanjite vatru i kuhajte dok riža ne upije tekućinu i omekša, oko 20-25 minuta.
- Maknite jelo s vatre i umiješajte narezani zeleni dio mladog luka. Ostavite poklopljeno 10 minuta pa poslužite.
Susrećemo ih svakodnevno: Najotrovnije biljke u Hrvatskoj čija konzumacija može biti kobna +14