Jelo s piletinom, povrćem i rižom iz jednog lonca – galinhada, omiljeni je specijalitet u Brazilu kojem ne fali okusa i slasti. Dok se piletina kuha, riža upija njezine sokove, a rezultat je zasitno jelo osmišljeno da nahrani radnike na povratku s polja, kao i obitelji koje se okupljaju na ručkovima vikendom.

U trendu Kampiranje Zlatne godine Kako se nekoć kampiralo? 10 prizora koji bude sjetu, ali i smijeh Kuća za odmor na Cresu, Airbnb - 6 Pogled s terase je vau! 60 eura na noć: Mala kuća na Cresu za one koji na odmoru žude za mirom i tišinom Prodaja nekih vrsta iznutrica u SAD-u je zabranjene Od 1971. godine U Hrvatskoj se ovaj komad mesa može kupiti u bilo kojoj mesnici, a u SAD-u je prodaja zabranjena zakonom

Za pripremu ovog jela ne trebaju vam neobični sastojci, ali nemojte štedjeti na češnjaku koji daje finu aromu. Jedan od koraka potreban za uspjeh jest i kratko prženje piletine kako bi mesni sokovi ostali unutra i prilikom jela nagradili sočnošću mesa.

Sastojci za galinhadu:

  • 470 ml domaćeg pilećeg temeljca
  • 1 kg piletine 
  • 1 žličica kurkume
  • 1 žličica slatke mljevene paprike
  • 5 češnjeva češnjaka
  • 1 velika mrkva
  • 1 glavica luka
  • 300 g riže
  • 280 g smrznutog graška
  • 150 g zrna kukuruza iz limenke
  • 3 mlada luka (samo zeleni dio)
  • sol, papar

Priprema galinhade

  1. Češnjak narežite što sitnije. Mrkvu i luk narežite na kockice. U temeljac dodajte žličicu soli pa stavite na stranu.
  2. Piletinu posolite i popaprite pa je pržite na zagrijanom ulju oko 10 minuta uz okretanje sa svih strana.
  3. Smanjite vatru, dodajte luk i mrkvu, a nakon nekoliko minuta dodajte češnjak, kurkumu i mljevenu papriku.
  4. Posolite i nakon nekoliko minuta umiješajte rižu pa pirjajte dvije minute.
  5. Dodajte temeljac zajedno sa smrznutim graškom i kukuruzom. Pustite da prokuha, zatim poklopite, smanjite vatru i kuhajte dok riža ne upije tekućinu i omekša, oko 20-25 minuta.
  6. Maknite jelo s vatre i umiješajte narezani zeleni dio mladog luka. Ostavite poklopljeno 10 minuta pa poslužite.

Susrećemo ih svakodnevno: Najotrovnije biljke u Hrvatskoj čija konzumacija može biti kobna Najotrovnije biljke u Hrvatskoj - 18 Najotrovnije biljke u Hrvatskoj - 17 Najotrovnije biljke u Hrvatskoj - 16 +14 Najotrovnije biljke u Hrvatskoj - 15