Ako ste mislili da je tipični britanski doručak, koji uključuje kobasice, slaninu, jaje, grah, prženi kruh i rajčice, obilan, pričekajte dok probate egipatski. Za to ne morate nužno otputovati na Bliski istok, možete ga napraviti i kod kuće, ali pripremite se na to da nakon takve gozbe nećete moći disati ili ćete otpustiti pokoju rupicu na remenu.

Kako nalaže tradicija, u Egiptu se već ujutro grije ulje za falafel i vadi mješanac između namaza i gustog variva od sušenog boba iz hladnjaka, prže se ili kuhaju jaja, režu sir i povrće, vadi ukiseljeno povrće, a nađu se i prženi krumpirići i lepinje, da nitko ne ostane gladan.

Za one koji nemaju vremena kuhati kod kuće od jutra na ulicama gradova u Egiptu mirišu jela s kolica, a vruće lepinje pune se šarenim sastojcima. Ako se po doručku dan poznaje, u Egiptu ćete do kraja dana biti siti jer kvotu vlakana i proteina (ako želite, onda i ugljikohidrata i masti) lako možete natući u jednom obroku.

Kleopatra Zanimljivosti Očaravajuća Kleopatra: Tko je zapravo bila legendarna egipatska kraljica?

Ful madamas jedno je od najpopularnijih jela, a radi se o kuhanom sušenom bobu zgnječenom s kuminom, limunom, soli i paprom te malo maslinova ulja. Recepata ima koliko i kuhara, pa će neki poslužiti jelo grube teksture, drugi će miksati bob dok ne postane kremast poput humusa, dodati češnjaka, tahini ili neke druge, omiljene sastojke, a ponekad sadrži i dosta tekućine, pa je sličniji gustom varivu nego namazu.

Ful Madamas ima karakterističan miris, neki će reći da ima fermentirani štih. Ono što je nama grah u Egiptu je bob, a da ta zrnca puna okusa imaju dugačku prošlost, pokazuju i ostaci pronađeni u grobnicama starima 4000 godina. U posljednjim počivalištima faraonima nađeni su i recepti za lepinje (aish baladi ili emmer) koje se obavezno nađu na doručku.

"Pogled na Mezopotamiju" Zanimljivosti Najstarije civilizacije svijeta: Neke su prije više tisuća godina imale pastu za zube i perike, a neke nisu nikada ratovale

Egipatski falafel ili taameya veći je od onog na koji smo navikli, a smjesa se, pogađate, radi od boba, a ne slanutka. Korijandar je također obavezan sastojak. Poslužuje se u već spomenutim egipatskim lepinjama, najbolje uz malo tahinija. Egipatski falafel je flafastiji, lakši i sočniji od onog na koji smo navikli.

Beid Bel Basterma, odnosno egipatsko-arameska jaja pržena na pročišćenom maslacu, još je jedan od kultnih specijaliteta. Na tanke kriške basturme, začinjene sušene govedine, koje se krčkaju u pročišćenom maslacu (ghee) izliju se jaja i nakon nekoliko trenutaka veličanstveno jelo spremno je za guštanje.

Piramide su samo vrh "pustinjske" sante leda: 10 stvari koje obavezno morate vidjeti u fascinantnom Egiptu Egipat - 5 Kairo - 4 +0 Oaza Siwa

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju