Odvajanje žumanjaka od bjelanjaka uobičajen je proces u pripremi biskvita za kolače i torte. No jeste li pokušali na taj način napraviti omlet?

Istučete li žumanjke i bjelanjke odvojeno prije nego što ih sljubite u jednu namreškanu smjesu te ih ispečete na tavi, dobit ćete savršen omlet mekan poput oblaka. Nazivaju ga još i souffle omlet.

Tako ispečen omlet možete napraviti na slano, odnosno začiniti ga solju, paprom i drugim začinima, ili pak na slatko te ga začiniti šećerom u prahu, medom ili sličnim sladilom.

Omlet, ilustracija Hrana i piće Kako napraviti savršen omlet pomoću plastične vrećice?

Sastojci:
5 bjelanjaka
3 žumanjka
2 žlice maslaca
začini po želji

Priprema:
1. Razbijte pet jaja i odvojite bjelanjke od žumanjaka.

2. Istucite mikserom bjelanjke u čvrst snijeg u jednoj posudi. U drugoj odvojite samo tri žumanjka (preostale sačuvajte za neki drugi recept) i pjenasto ih izmutite.

Španjolski omlet Hrana i piće Španjolski omlet: Recept za prefini doručak od jaja i krumpira

3. Pažljivo umiješajte žumanjke u snijeg od bjelanjaka.

4. Smjesu izlijte na zagrijanu tavu s neprianjajućim dnom i poklopite. Na umjerenoj temperaturi pecite 3 minute.

5. Otklopite tavu, podignite špahtlom rubove omleta i ubacite maslac.

6. Vratite poklopac i pecite još 3 minute.

7. Začinite omlet začinima po želji te ga preklopite i prebacite na tanjur. Dobar tek!