Odvajanje žumanjaka od bjelanjaka uobičajen je proces u pripremi biskvita za kolače i torte. No jeste li pokušali na taj način napraviti omlet?

Istučete li žumanjke i bjelanjke odvojeno prije nego što ih sljubite u jednu namreškanu smjesu te ih ispečete na tavi, dobit ćete savršen omlet mekan poput oblaka. Nazivaju ga još i souffle omlet.

Tako ispečen omlet možete napraviti na slano, odnosno začiniti ga solju, paprom i drugim začinima, ili pak na slatko te ga začiniti šećerom u prahu, medom ili sličnim sladilom.

Jaja Hrana i piće Jeste li znali? Najčešća pogreška koju radimo dok razbijamo jaja

Sastojci za omlet:

  • 5 bjelanjaka
  • 3 žumanjka
  • 2 žlice maslaca
  • začini po želji

Priprema omleta:

  1. Razbijte pet jaja i odvojite bjelanjke od žumanjaka.
  2. Istucite mikserom bjelanjke u čvrst snijeg u jednoj posudi. U drugoj odvojite samo tri žumanjka (preostale sačuvajte za neki drugi recept) i pjenasto ih izmutite.
  3. Pažljivo umiješajte žumanjke u snijeg od bjelanjaka.
  4. Smjesu izlijte na zagrijanu tavu s neprianjajućim dnom i poklopite. Na umjerenoj temperaturi pecite 3 minute.
  5. Otklopite tavu, podignite špahtlom rubove omleta i ubacite maslac.
  6. Vratite poklopac i pecite još 3 minute.
  7. Začinite omlet začinima po želji te ga preklopite i prebacite na tanjur. Dobar tek!

Proklijani luk i češnjak: Jesu li štetni za zdravlje ili sigurni za jelo? Luk - 5 Luk - 4 Luk - 3 +1 Luk - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju