• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #punkufer preporuka

Ponosni na namirnice iz svoga kraja: Dagnja podvelebitskog kanala u rukama "velikog chefa sutrašnjice"

Da nam na kvaliteti namirnica zavide mnogi, znaju naši chefovi koji su gostovali u raznim svjetskim kuhinjama. A što čini namirnice poput dagnji toliko kvalitetnim da oduševljavaju i u najneobičnijim kombinacijama na tanjuru, provjerili smo na sjeveru Dalmacije.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 17.04.2024 06:35 komentari
viber Created with Sketch.
Dagnja podvelebitskog kanala u rukama
Dagnja podvelebitskog kanala u rukama (Foto:Tibor Marochini/Nova Studio)

Galerija Dagnja podvelebitskog kanala u rukama 19 Dagnja podvelebitskog kanala u rukama 19 Dagnja podvelebitskog kanala u rukama 19 Dagnja podvelebitskog kanala u rukama 19

U trendu Shortbread millionaire začinjen s božićnim začinima Tri sloja savršenstva Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti Kuća za odmor Wild Rose kod Samobora - 6 Kuća za odmor Wild Rose Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu Pelješki tunel - 1 U carstvu dingača Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"

Podno Velebita i Nacionalnog parka Paklenica nalazi se kanal s najjačom burom na Jadranu i čistim morem punim vrulja i s jakim strujama. Tamo već s Masleničkog mosta, dok se sa Sv. Roka spuštamo prema Dalmaciji, možemo vidjeti nanizane bove s pergolarima, konopima na kojima se nižu grozdovi najkvalitetnije dagnje na Jadranu.

Sama lokacija i pogled s uzgajališta prema "najljepšem mjestu na svijetu", Vinjercu, motivirala je Tomislava Žunića da se počne baviti uzgojem daganja, ispričala nam je Vesna Mislović, glasnogovornica Vele Mare.

Dagnja podvelebitskog kanala u rukama Dagnja podvelebitskog kanala u rukama (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

"Naša je vizija bila ponuditi tržištu premium proizvod s ekološkim certifikatom i znali smo da jedino na ovoj lokaciji možemo osigurati tako dobar proizvod", kaže nam Vesna i upoznaje nas s braćom Edom i Franom, koji svako jutro vade svježe dagnje na plovilu koje je ujedno i pogon za proizvodnju i pakiranje.
I nama su pokazali kako se vade i zašto je baš njihova dagnja tako puna mesa.

''Naša je dagnja posebna jer su u Velebitskom kanalu jaka strujanja koja nam nose plankton kojim se dagnja hrani i zbog toga nastaje tako velika i puna, a znamo da je dobre veličine kad dođe do šest centimetara", priča nam Frane Baljak dok odvaja dagnje s pergolara u kašete i dodaje: "Sve što je otvoreno i puknuto odvajamo u tu jednu kašetu da ne ide u proizvodnju. Samo zatvorena dagnja i dagnja veća od 6 centimetara dolazi u obzir da ide dalje prema našem Metrou."

Dagnja podvelebitskog kanala u rukama Dagnja podvelebitskog kanala u rukama (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

I dok smo bili malo ljubomorni na Edu i Franu i njihovo radno mjesto, bonacu i sunce koje ih grije, braća i Vesna objašnjavaju nam kako nije uvijek sve tako bajno.

"U početku smo se susretali s brojnim izazovima, a jedan od najvećih bila nam je bura, koja nam je na samom početku uništila cijelo uzgajalište. Poslije smo naučili kako se nositi s njom", kaže nam Vesna, a Frane dodaje kako je teško raditi i kada su struje velike i dođe tramontana, a i predatori, od kojih im najveće muke zadaju orade.

"Orade ruše ovu malu mlač koja stvara veliku dagnju, pa inače od 150 tona koje bismo trebali izbaciti, mi izbacujemo 100 tona prema Metrou", kaže nam Frane. Svake godine sve su pametniji i pametniji, kažu, a i na svom putu imaju podršku Metroa, što im stvarno puno znači.

Dagnja podvelebitskog kanala u rukama Dagnja podvelebitskog kanala u rukama (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

"Dagnja kod nas nema sezonu, mi radimo kroz cijelu godinu i kroz cijelu godinu ide ta proizvodnja prema trgovinama. Vidite i sami, dobro smo opremljeni pa za nas nema ni kiše ni bure ni juga i ide sve onako kako triba", kaže Frane i pokazuje na svoj gumeni trliš, čizme i kabanicu.

"Neizmjerno smo zahvalni što imamo tako stabilnog i pouzdanog partnera kao što je Metro i što zbog blizine distributivnog centra Metroa, koji je od nas udaljen svega 20 minuta, svoj proizvod možemo u najkraćem roku isporučiti u gotovo sve krajeve Hrvatske", kažu nam iz Vele Mare i dodaju kako je baš zbog toga njihova dagnja posebna, jer je maksimalno svježa i u najkraćem roku dolazi od mora do stola.

Dagnja podvelebitskog kanala u rukama Dagnja podvelebitskog kanala u rukama (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

"Neka se nađe netko bolji!" našalio se Frane, no priznaje da na kvalitetu dagnje utječu i podneblje u kojem rastu, jake struje i vrulje u moru, zbog čega ne prolazi proces purifikacije, odnosno pročišćavanja, već izravno iz mora ide na police Metroa i vaš tanjur ili tanjur vaših omiljenih restorana. "Izuzetno smo ponosni što su baš našu dagnju prepoznali brojni restorani koji žele svojim gostima ponuditi premium svježu namirnicu lokalnog podrijetla", rekla nam je za kraj Vesna.

U potrazi za vrhunskim namirnicama lokalnog podrijetla uvijek je i chef Saša Began, kojem kreiranje jela diktira sirovina iza koje mora stajati neka priča i, naravno, kvaliteta.

Dagnja podvelebitskog kanala u rukama Dagnja podvelebitskog kanala u rukama (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

"Poanta našeg lokala je u namirnici. Kao chef, dosta sam gostovao u svijetu i radio s raznim svjetskim kuharima, a ono po čemu smo stvarno posebni i na čemu nam ljudi zavide jesu ova klima i namirnice koje proizlaze iz nje. Prema tome, namirnica je sama po sebi zvijezda ovog lokala i sve prilagođavamo njoj, da termička obrada bude što nježnija i da upravo ona dođe u prvi plan", kaže nam chef Saša, koji je nakon 17 godina vjernosti jednom od najboljih ribljih restorana u sjevernoj Dalmaciji odlučio krenuti u solovode i pokušati realizirati neke svoje ideje u lokalu koji nosi ime omiljenog morskog vuka – lubina.

U restoranu Foša radio je prvo kao sous chef, a 2017. postao je glavni chef njihove kuhinje te je tijekom tog vremena skupio mnoga priznanja i pohvale.

Dagnja podvelebitskog kanala u rukama Dagnja podvelebitskog kanala u rukama (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Foša je pod njegovim vodstvom ušla u Michelinov vodič i postala član JRE-a, 2022. godine Hrvatska turistička zajednica chefa Sašu Begana proglasila je kuharom godine, a prošle ga je godine prestižni gastronomski vodič Gault & Millau Croatia proglasio velikim chefom sutrašnjice.

Zato smo s nestrpljenjem čekali otvorenje njegova lokala Labrax, koji gostima nudi autohtonu spizu, jer su, kako kaže, svi u Zadru ponosni na namirnice koje dolaze iz toga kraja, ali ih prezentiraju svjetskim tehnikama.

"Ovdje imamo podvelebitski kanal koji je sam po sebi kvalitetan, u kojem su i bočate vode, koje daju namirnicama poput škampi i dagnji posebnu kvalitetu i slatkoću. U jelu koje ću vam danas napraviti imamo namirnicu koja je iz ovog kraja, dvije-tri komponente koje su za nekoga praktički i nespojive. Imamo svinjsku potrbušinu i dagnje te jednu japansku tehniku. Pečemo svinjsku potrbušinu na binchotan ugljenima, koji su japanski, i dagnju, koja je tu iz Selina i koja je spremljena na dva načina, u umaku i na grilu. Na neki smo način probali upariti svjetske tehnike i lokalne namirnice", objašnjava nam chef Saša Began koncept svoga novog restorana, a mi uživamo u spoju na prvu nespojivog.

Dagnja podvelebitskog kanala u rukama Dagnja podvelebitskog kanala u rukama (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Kako bi ovo jelo sa svinjskom potrbušinom spremljenom tehnikom sous vide, mariniranom u teriyakiju, pečenom na japanskom roštilju s dagnjama posluženima uz kremu od bijeloga graha, zadovoljilo nepca svakoga gosta, bitna je svježina namirnica.

"Za namirnice kao što su dagnje bitna je brzina dolaska do restorana. Tu nam je dosta ključan naš partner Metro, uz pomoć kojeg su dagnje praktički od noći do jutra kod nas već u restoranu", rekao nam je Saša i istaknuo kako mu je dosta bitno to što se Metro okrenuo prema lokalnim dobavljačima jer domaće namirnice uz njegovu pomoć može imati u svom lokalu u vrlo brzom roku i uvijek dostupne.

Labrax ima otvorenu kuhinju poput azijskih restorana, a njegovi gosti uz pijuckanje lokalnih vina i ostalih pića imaju uvid u svježinu i obradu lokalnih namirnica. Na jelovniku se većinom nalaze surf and turf jela, kopneno i morsko meso u zanimljivim kombinacijama okusa koje će, nadamo se, oduševiti i iznenaditi goste, kao što je i nas ovo jelo koje nam je premijerno pripremao chef Saša Began.

Dagnja podvelebitskog kanala u rukama Dagnja podvelebitskog kanala u rukama (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
Jedan od najboljih ambasadora gastronomije svoje regije krenuo je u novu avanturu. Neki će reći da se odvažio i krenuo od nule, ali po svom. Od odabira boja stolova i zidova do odabira tanjura i namirnica, s mnogim priznanjima iza sebe, na kraju se vraća osnovama.

"Što se tiče nagrade i priznanja, nećemo si lagati, to uvijek dobro dođe, to je kao neki šlag na kraju kad si umoran od svega. Kad više nemaš snage, bitno ti je da te netko cijeni i da se tvoj trud valorizira, ali to nije ono zbog čega sam se počeo baviti ovime. Poanta je u kuhinji, u radu, u sretnom gostu i to je u biti najveća nagrada", kaže nam chef Saša Began, kojemu želimo puno sreće i sretnih gostiju, a mi ćemo, nađemo li se opet u Zadru, sigurno doći provjeriti koje su nove kombinacije zasjale na njegovim tanjurima.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Metro po najvišim profesionalnim standardima.

  • #punkufer preporuka
  • #Dagnje
  • #bio dagnje
  • #Zadar
  • #seline
  • #Metro 2024
  • #Saša began
  • #Labrax
  • #Metro
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
5 najtraženijih jela u 2025. godini: Recepti koji dokazuju da je najjednostavnije često i najbolje
Privukli su stotine tisuća ljudi...
5 najtraženijih jela u 2025. godini: Recepti koji dokazuju da je najjednostavnije često i najbolje
Zimski bijeg u Sloveniju uz Crno jaje: spoj skijanja, wellnessa i tišine alpskih pejzaža
Odlične ponude
Zimski bijeg u Sloveniju uz Crno jaje: Spoj skijanja, wellnessa i tišine alpskih pejzaža
Usudi se sanjati: Prvi roman svjetske putnice Antee Ćurin koji će vas zaraziti energijom, hrabrosti i ljubavi prema životu
Preporuka
Usudi se sanjati: Prvi roman svjetske putnice Antee Ćurin koji će vas zaraziti energijom, hrabrosti i ljubavi prema životu
Cynic u Martićevoj: Kvartovsko mjesto za uživanje... u hrani, piću, druženju i danu
Odlična ponuda
Cynic u Martićevoj: Kvartovsko mjesto za uživanje... u hrani, piću, druženju i danu
Gastro ponuda EU Adventa: Više od 50 različitih jela te 16 kuhara i influencera u dvobojima Zvijezde kuhaju
Na Europskom trgu
Gastro ponuda EU Adventa: Više od 50 različitih jela te 16 kuhara i influencera u dvobojima Zvijezde kuhaju
Advent koji neće opustošiti vaš džep: Kušajte Zege Cheese Steak, germknedle od 6 eura i najveća kobasica Adventa i - buncek u krafni
Jinglingz festival
Advent koji neće opustošiti vaš džep: Kušajte Zege Cheese Steak, germknedle od 6 eura i najveća kobasica Adventa i - buncek u krafni
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
U carstvu dingača
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Kuća za odmor Wild Rose
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Tjedni jelovnik zimska jela od 1.12. do 7.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna
Na sjeveru Italije: Trentino plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Primamljiva ponuda
Na predivni sjever: Italija vam plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Kviz općeg znanja: O konjima, ljudima... i svemu ostalom
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Pitanja iz opće kulture koja će vam razgibati pamćenje

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Policajac izboden u Splitu
napad u Splitu
Izbodeni policajac bori se za život, procurili detalji o napadaču: Ima samo 18 godina
Velika promjena za strane radnike! Vlada donosi novi zakon: "Oni koji imaju kontakt s ljudima morat će..."
nova obveza
Velika promjena za strane radnike! Vlada donosi novi zakon: "Oni koji imaju kontakt s ljudima morat će..."
Kadirov kaže da čeka naredbu za početak rata s Europom: "Sve će brzo završiti"
SPREMAN JE
"Čekamo naredbu! Sve će se brzo završiti": Putinov saveznik spreman za rat s Europom
show
Ana Rucner komentirala vezu s partnerom Markom Duvnjakom
''stvari se katkad...''
Ana Rucner o vezi i partneru: ''Reći ću vrlo iskreno, dalje idem sama...''
Kaja Vidmar podijelila tople obiteljske prizore sa Šimom Vrsaljkom i djecom
''ljubav!''
Vrsaljkova Kaja podijelila tople obiteljske prizore s našim nogometašem i djecom
Tko je supruga Marka Solde, Borna Soldo?
njegova podrška
Tko je supruga 22-godišnjeg junaka Dinama? Bivša je hrvatska misica, a ljubav je brzo planula
zdravlje
Što se događa kad odbacite dezodorans – istina koju nitko ne govori!
Mnogi ne mogu zamisliti dan bez njega
Što se događa kad odbacite dezodorans – istina koju nitko ne govori!
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Piše nutricionistica
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Kako izgubiti 5 kg hodanjem? Ovo je plan koji stvarno djeluje
Ne morate se iscrpljivati treninzima
Kako izgubiti 5 kg hodanjem? Ovo je plan koji stvarno djeluje
zabava
Majstor očitao lekciju iz parkiranja i skupio više od 40 milijuna pregleda
Wow!
Majstor očitao lekciju iz parkiranja i skupio više od 40 milijuna pregleda
Srbin posjetio Split, a njegova reakcija postala je viralni hit
Imao je što vidjeti
Srbin posjetio Split, a njegova reakcija postala je viralni hit
Ovo bi trebali vidjeti Nijemci": Još jedan prizor s Balkana postao hit na društvenim mrežama
Jao…
Ovo bi trebali vidjeti Nijemci": Još jedan prizor s Balkana postao hit na društvenim mrežama
tech
Nevjerojatan video: Bjegunac leži na cesti, policijski pištolji su upereni prema njemu, a onda se pojavio robotaksi
Nije bio spreman na to
Nevjerojatan video: Bjegunac leži na cesti, policijski pištolji su upereni prema njemu, a onda se pojavio robotaksi
Kinezi uvode novu industrijsku granu i tvrde da će do 2035. godine prijeći 131 milijardu eura
Spoj robotike i AI-ja
Kinezi uvode novu industrijsku granu i tvrde da će do 2035. godine prijeći 131 milijardu eura
Rekordno otkriće u Boliviji: Gdje god pogledate, tlo je prekriveno njima!
Jedinstveno nalazište
Rekordno otkriće u Boliviji: Gdje god pogledate, tlo je prekriveno njima!
sport
Girona ispala od trećeligaša u Kupu: Dominik Livaković ostao na klupi
Čeka se siječanj
Više nema dileme oko Livakovića: Sve je jasno nakon šokantne utakmice Kupa
Hrvatska rijetko viđenim rezultatom pobijedila Iran na Svjetskom pvenstvu
što je ovo bilo?
Hrvatska rijetko viđenim rezultatom pobijedila protivnika na Svjetskom prvenstvu
VIDEO Španjolci ogorčeni prizorima s Camp Noua: "Ljudska bića ovo ne zaslužuju..."
Skupa mjesta
VIDEO Španjolska bruji o prizoru s Camp Noua: "Ljudska bića ovo ne zaslužuju..."
tv
Skrivena sudbina: Nitko ne bi očekivao da će ovo napraviti – potpuno je shrvana
SKRIVENA SUDBINA
Nitko ne bi očekivao da će ovo napraviti – potpuno je shrvana
MasterChef: MasterChef škola – tko će položiti geometriju, a tko će morati na popravni ispit?
NEUSPJELI POKUŠAJ
MasterChef škola – tko će položiti geometriju, a tko će morati na popravni ispit?
MasterChef: Jurica smatra da je jedan kandidat trebao ispasti prije njega! Pogađate li o kome se radi?
NAPUSTIO MASTERCHEF
Jurica smatra da je jedan kandidat trebao ispasti prije njega! Pogađate li o kome se radi?
putovanja
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
Kviz općeg znanja: O konjima, ljudima... i svemu ostalom
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Pitanja iz opće kulture koja će vam razgibati pamćenje
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Kuća za odmor Wild Rose
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
novac
Ljupka Gojić Mikić prodaje polovicu svoje tvrtke poznatoj pivovari: "Veselimo se pojačati kapacitet“
što dalje?
Ljupka Gojić Mikić prodaje polovicu svoje tvrtke poznatoj pivovari: "Veselimo se pojačati kapacitet“
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Poput narko–država, ali još globalnije: Uspon "scam država" čije ekonomije počivaju na online prevarama
Imali više od 20.000 ljudi
Poput narko–država, ali još globalnije: Uspon "scam država" čije ekonomije počivaju na online prevarama
lifestyle
Recepti za božićne kolače
Nema čega nema
Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste
Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom 2025.
Glamurozna i elegantna
Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu
Čitateljice birale koje ime im je ljepše - Lucija ili Mia
REZULTATI ANKETE
Nešto se promijenilo u 2025.: Ovo ime ponovno dokazuje da je – bezvremensko
sve
Recepti za božićne kolače
Nema čega nema
Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste
Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom 2025.
Glamurozna i elegantna
Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu
Girona ispala od trećeligaša u Kupu: Dominik Livaković ostao na klupi
Čeka se siječanj
Više nema dileme oko Livakovića: Sve je jasno nakon šokantne utakmice Kupa
Burgeri Tomino burger bara
Pokrovitelj Metro

Od Pakoštana preko Zagreba do New Yorka: Njihova peciva za burger od fermentiranog tijesta dobivaju novu dimenziju u rukama diplomiranog kriminalista

Čini se kako su za dobru priču potrebni dobar kriminalist i dobra peciva za burger. Imamo i jedno i drugo. I treće – dobru priču. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close