• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #punkufer preporuka

Ponosni na namirnice iz svoga kraja: Dagnja podvelebitskog kanala u rukama "velikog chefa sutrašnjice"

Da nam na kvaliteti namirnica zavide mnogi, znaju naši chefovi koji su gostovali u raznim svjetskim kuhinjama. A što čini namirnice poput dagnji toliko kvalitetnim da oduševljavaju i u najneobičnijim kombinacijama na tanjuru, provjerili smo na sjeveru Dalmacije.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 17.04.2024 06:35 komentari
viber Created with Sketch.
Dagnja podvelebitskog kanala u rukama
Dagnja podvelebitskog kanala u rukama (Foto:Tibor Marochini/Nova Studio)

Galerija Dagnja podvelebitskog kanala u rukama 19 Dagnja podvelebitskog kanala u rukama 19 Dagnja podvelebitskog kanala u rukama 19 Dagnja podvelebitskog kanala u rukama 19

U trendu Cacio e Pepe Korak po korak Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka K2 - 4 "Planina svih planina" Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške Klara Vrijedi probati Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane

Podno Velebita i Nacionalnog parka Paklenica nalazi se kanal s najjačom burom na Jadranu i čistim morem punim vrulja i s jakim strujama. Tamo već s Masleničkog mosta, dok se sa Sv. Roka spuštamo prema Dalmaciji, možemo vidjeti nanizane bove s pergolarima, konopima na kojima se nižu grozdovi najkvalitetnije dagnje na Jadranu.

Sama lokacija i pogled s uzgajališta prema "najljepšem mjestu na svijetu", Vinjercu, motivirala je Tomislava Žunića da se počne baviti uzgojem daganja, ispričala nam je Vesna Mislović, glasnogovornica Vele Mare.

Dagnja podvelebitskog kanala u rukama Dagnja podvelebitskog kanala u rukama (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

"Naša je vizija bila ponuditi tržištu premium proizvod s ekološkim certifikatom i znali smo da jedino na ovoj lokaciji možemo osigurati tako dobar proizvod", kaže nam Vesna i upoznaje nas s braćom Edom i Franom, koji svako jutro vade svježe dagnje na plovilu koje je ujedno i pogon za proizvodnju i pakiranje.
I nama su pokazali kako se vade i zašto je baš njihova dagnja tako puna mesa.

''Naša je dagnja posebna jer su u Velebitskom kanalu jaka strujanja koja nam nose plankton kojim se dagnja hrani i zbog toga nastaje tako velika i puna, a znamo da je dobre veličine kad dođe do šest centimetara", priča nam Frane Baljak dok odvaja dagnje s pergolara u kašete i dodaje: "Sve što je otvoreno i puknuto odvajamo u tu jednu kašetu da ne ide u proizvodnju. Samo zatvorena dagnja i dagnja veća od 6 centimetara dolazi u obzir da ide dalje prema našem Metrou."

Dagnja podvelebitskog kanala u rukama Dagnja podvelebitskog kanala u rukama (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

I dok smo bili malo ljubomorni na Edu i Franu i njihovo radno mjesto, bonacu i sunce koje ih grije, braća i Vesna objašnjavaju nam kako nije uvijek sve tako bajno.

"U početku smo se susretali s brojnim izazovima, a jedan od najvećih bila nam je bura, koja nam je na samom početku uništila cijelo uzgajalište. Poslije smo naučili kako se nositi s njom", kaže nam Vesna, a Frane dodaje kako je teško raditi i kada su struje velike i dođe tramontana, a i predatori, od kojih im najveće muke zadaju orade.

"Orade ruše ovu malu mlač koja stvara veliku dagnju, pa inače od 150 tona koje bismo trebali izbaciti, mi izbacujemo 100 tona prema Metrou", kaže nam Frane. Svake godine sve su pametniji i pametniji, kažu, a i na svom putu imaju podršku Metroa, što im stvarno puno znači.

Dagnja podvelebitskog kanala u rukama Dagnja podvelebitskog kanala u rukama (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

"Dagnja kod nas nema sezonu, mi radimo kroz cijelu godinu i kroz cijelu godinu ide ta proizvodnja prema trgovinama. Vidite i sami, dobro smo opremljeni pa za nas nema ni kiše ni bure ni juga i ide sve onako kako triba", kaže Frane i pokazuje na svoj gumeni trliš, čizme i kabanicu.

"Neizmjerno smo zahvalni što imamo tako stabilnog i pouzdanog partnera kao što je Metro i što zbog blizine distributivnog centra Metroa, koji je od nas udaljen svega 20 minuta, svoj proizvod možemo u najkraćem roku isporučiti u gotovo sve krajeve Hrvatske", kažu nam iz Vele Mare i dodaju kako je baš zbog toga njihova dagnja posebna, jer je maksimalno svježa i u najkraćem roku dolazi od mora do stola.

Dagnja podvelebitskog kanala u rukama Dagnja podvelebitskog kanala u rukama (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

"Neka se nađe netko bolji!" našalio se Frane, no priznaje da na kvalitetu dagnje utječu i podneblje u kojem rastu, jake struje i vrulje u moru, zbog čega ne prolazi proces purifikacije, odnosno pročišćavanja, već izravno iz mora ide na police Metroa i vaš tanjur ili tanjur vaših omiljenih restorana. "Izuzetno smo ponosni što su baš našu dagnju prepoznali brojni restorani koji žele svojim gostima ponuditi premium svježu namirnicu lokalnog podrijetla", rekla nam je za kraj Vesna.

U potrazi za vrhunskim namirnicama lokalnog podrijetla uvijek je i chef Saša Began, kojem kreiranje jela diktira sirovina iza koje mora stajati neka priča i, naravno, kvaliteta.

Dagnja podvelebitskog kanala u rukama Dagnja podvelebitskog kanala u rukama (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

"Poanta našeg lokala je u namirnici. Kao chef, dosta sam gostovao u svijetu i radio s raznim svjetskim kuharima, a ono po čemu smo stvarno posebni i na čemu nam ljudi zavide jesu ova klima i namirnice koje proizlaze iz nje. Prema tome, namirnica je sama po sebi zvijezda ovog lokala i sve prilagođavamo njoj, da termička obrada bude što nježnija i da upravo ona dođe u prvi plan", kaže nam chef Saša, koji je nakon 17 godina vjernosti jednom od najboljih ribljih restorana u sjevernoj Dalmaciji odlučio krenuti u solovode i pokušati realizirati neke svoje ideje u lokalu koji nosi ime omiljenog morskog vuka – lubina.

U restoranu Foša radio je prvo kao sous chef, a 2017. postao je glavni chef njihove kuhinje te je tijekom tog vremena skupio mnoga priznanja i pohvale.

Dagnja podvelebitskog kanala u rukama Dagnja podvelebitskog kanala u rukama (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Foša je pod njegovim vodstvom ušla u Michelinov vodič i postala član JRE-a, 2022. godine Hrvatska turistička zajednica chefa Sašu Begana proglasila je kuharom godine, a prošle ga je godine prestižni gastronomski vodič Gault & Millau Croatia proglasio velikim chefom sutrašnjice.

Zato smo s nestrpljenjem čekali otvorenje njegova lokala Labrax, koji gostima nudi autohtonu spizu, jer su, kako kaže, svi u Zadru ponosni na namirnice koje dolaze iz toga kraja, ali ih prezentiraju svjetskim tehnikama.

"Ovdje imamo podvelebitski kanal koji je sam po sebi kvalitetan, u kojem su i bočate vode, koje daju namirnicama poput škampi i dagnji posebnu kvalitetu i slatkoću. U jelu koje ću vam danas napraviti imamo namirnicu koja je iz ovog kraja, dvije-tri komponente koje su za nekoga praktički i nespojive. Imamo svinjsku potrbušinu i dagnje te jednu japansku tehniku. Pečemo svinjsku potrbušinu na binchotan ugljenima, koji su japanski, i dagnju, koja je tu iz Selina i koja je spremljena na dva načina, u umaku i na grilu. Na neki smo način probali upariti svjetske tehnike i lokalne namirnice", objašnjava nam chef Saša Began koncept svoga novog restorana, a mi uživamo u spoju na prvu nespojivog.

Dagnja podvelebitskog kanala u rukama Dagnja podvelebitskog kanala u rukama (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Kako bi ovo jelo sa svinjskom potrbušinom spremljenom tehnikom sous vide, mariniranom u teriyakiju, pečenom na japanskom roštilju s dagnjama posluženima uz kremu od bijeloga graha, zadovoljilo nepca svakoga gosta, bitna je svježina namirnica.

"Za namirnice kao što su dagnje bitna je brzina dolaska do restorana. Tu nam je dosta ključan naš partner Metro, uz pomoć kojeg su dagnje praktički od noći do jutra kod nas već u restoranu", rekao nam je Saša i istaknuo kako mu je dosta bitno to što se Metro okrenuo prema lokalnim dobavljačima jer domaće namirnice uz njegovu pomoć može imati u svom lokalu u vrlo brzom roku i uvijek dostupne.

Labrax ima otvorenu kuhinju poput azijskih restorana, a njegovi gosti uz pijuckanje lokalnih vina i ostalih pića imaju uvid u svježinu i obradu lokalnih namirnica. Na jelovniku se većinom nalaze surf and turf jela, kopneno i morsko meso u zanimljivim kombinacijama okusa koje će, nadamo se, oduševiti i iznenaditi goste, kao što je i nas ovo jelo koje nam je premijerno pripremao chef Saša Began.

Dagnja podvelebitskog kanala u rukama Dagnja podvelebitskog kanala u rukama (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
Jedan od najboljih ambasadora gastronomije svoje regije krenuo je u novu avanturu. Neki će reći da se odvažio i krenuo od nule, ali po svom. Od odabira boja stolova i zidova do odabira tanjura i namirnica, s mnogim priznanjima iza sebe, na kraju se vraća osnovama.

"Što se tiče nagrade i priznanja, nećemo si lagati, to uvijek dobro dođe, to je kao neki šlag na kraju kad si umoran od svega. Kad više nemaš snage, bitno ti je da te netko cijeni i da se tvoj trud valorizira, ali to nije ono zbog čega sam se počeo baviti ovime. Poanta je u kuhinji, u radu, u sretnom gostu i to je u biti najveća nagrada", kaže nam chef Saša Began, kojemu želimo puno sreće i sretnih gostiju, a mi ćemo, nađemo li se opet u Zadru, sigurno doći provjeriti koje su nove kombinacije zasjale na njegovim tanjurima.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Metro po najvišim profesionalnim standardima.

  • #punkufer preporuka
  • #Dagnje
  • #bio dagnje
  • #Zadar
  • #seline
  • #Metro 2024
  • #Saša began
  • #Labrax
  • #Metro
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Brzo, jednostavno i neodoljivo: Recept za mađarsku pitu od jabuka
Prava jesenska
Brzo, jednostavno i neodoljivo: Recept za mađarsku pitu od jabuka
Koliko mesa, toliko luka: Recept za makedonski specijalitet koji se sporo kuha, a dugo grije (dušu)
(Ohridski) čomlek
Koliko mesa, toliko luka: Recept za makedonski specijalitet koji se sporo kuha, a dugo grije (dušu)
Slučajni izumi bez kojih je život danas nezamisliv
Nenamjerno, a sjajno
Kada pogreška vrijedi milijarde: Slučajni izumi bez kojih je život danas nezamisliv
Kako je Staljin ukinuo - vikend: Kaotičan i neuspješan eksperiment zvan petodnevka
Nije išlo
Kako su u Rusiji ukinuli - vikend: Kaotičan i neuspješan eksperiment zvan petodnevka
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
"Planina svih planina"
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
Još, molim: Brze pileće okruglice nadahnute okusima Italije
Za pola sata
Još, molim: Brze pileće okruglice nadahnute okusima Italije
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Vrijedi probati
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Za Louvre znate, ali možete li nabrojiti ostale? 10 najvećih muzeja na svijetu koji čuvaju neprocjenjiva remek-djela
Novi na popisu
Za Louvre znate, ali možete li nabrojiti ostale? 10 najvećih muzeja na svijetu koji čuvaju neprocjenjiva remek-djela
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 najsigurnijih zemalja za putovanje u 2026. godini
Laganini na put
15 najsigurnijih zemalja za putovanje u 2026. godini
Varivo od crvene leće i cvjetače recept
Recept na žlicu
Fino varivo s lećom i cvjetačom sjajan je izbor za ručak ili večeru, a bit će gotovo za 30-ak minuta

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Teška prometna nesreća u Zagorju: Jedna osoba poginula, još dvije ozlijeđene
Očevid u tijeku
Teška prometna nesreća u Zagorju: Dvije osobe mrtve, jedna prevezena u bolnicu
Britanija šalje pomoć u Belgiju radi zaustavljanja incidenata s dronovima
BESPILOTNE LETJELICE
Svjetska sila hitno šalje pomoć državi EU-a: "Poslat ćemo ljude i opremu"
Kamioni s posebnim senzorima prepoznaju pogrešno odvojen otpad
AI u Njemačkoj
Kazne za građane: Kamioni prepoznaju pogrešno odvojen otpad
show
Kako izgledaju roditelji Mije Negovetić?
samozatajni riječani
Kako izgledaju roditelji Mije Negovetić? Osvanula je njihova zajednička fotografija
Udala se TikTokerica Nora Bago
pogledajte ludu atmosferu!
Popularna Splićanka stala pred oltar: "Da sam znala za koga ću se udati..."
Splitska tiktokerica Dženifer Džoni na zagrebačkoj špici
iznenadila prolaznike
Tko je Splićanka koja je hit na TikToku, a čije su cipele na zagrebačkoj špici ukrale sav show?
zdravlje
Stručnjaci imaju upozorenje za sve roditelje – pratite ovaj znak prije nego bude prekasno!
Važno!
Stručnjaci imaju upozorenje za sve roditelje – pratite ovaj znak prije nego bude prekasno!
Nevjerojatno otkriće: COVID cjepivo pomaže u borbi protiv ove teške bolesti!
Rezultati su nevjerojatni
Nevjerojatno otkriće: COVID cjepivo pomaže u borbi protiv ove teške bolesti!
Jela od kelja: 6 recepata s mesom i bez mesa
Po preporuci nutricionistice
Jela od kelja: 6 recepata s mesom i bez mesa
zabava
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Zanimljivo
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Kad vidite gdje su stavili kadu u ovoj kupaonici, bit ćete zahvalni na svojoj
Urnebesno
Kad vidite gdje su stavili kadu u ovoj kupaonici, bit ćete zahvalni na svojoj
Kviz koji testira jeste li pravi znalac – i bez pomoći suigrača
Pokažite što znate!
Kviz koji testira jeste li pravi znalac – i bez pomoći suigrača
tech
Projekt koji bi mogao promijeniti naše poimanje svemira: Znanstvenici u “lovu” na izvanzemaljce
Poznati su neki detalji
Projekt koji bi mogao promijeniti naše poimanje svemira: Znanstvenici u “lovu” na izvanzemaljce
Tajanstveni "svemirski posjetitelj" iznenađuje znanstvenike svojim ponašanjem
Komet 3I/Atlas
Tajanstveni "svemirski posjetitelj" iznenađuje znanstvenike svojim ponašanjem
Googleovi savjeti koje treba poslušati: Evo kako smanjiti potrošnju baterije na Androidu
Svaki se postotak računa
Googleovi savjeti koje treba poslušati: Evo kako smanjiti potrošnju baterije na Androidu
sport
Poznati trener viđen na utakmici Dinama u Puli: Hoće li treći put postati trener Modrih?
bez posla je
Poznati trener viđen na utakmici Dinama u Puli: Hoće li treći put postati trener Modrih?
Iz Girone stigle odlične vijesti za Dinamo
nada tinja i dalje
Iz Girone stigle odlične vijesti za Dinamo
Mario Kovačević odgovorio boji li se otkaza u Dinamu
novi kiks
Mario Kovačević odgovorio boji li se otkaza u Dinamu
tv
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Kata Dizalica
KAKVA ENERGIJA!
Ova je skupa! Kata Dizalica digla na noge cijeli studio! Jeste li i vi zaplesali?
MasterChef: Renatin i Ivanov uspjeh zasmetao Juricu! "Nemam ništa protiv nikoga, ali..."
BORBA!
Renatin i Ivanov uspjeh zasmetao Juricu! "Nemam ništa protiv nikoga, ali..."
Kumovi: Puno je toga što Zaglavčani ne znaju! Koje će se nove tajne otkiri ne propustite doznati u novim epizodama serije "Kumovi"
KUMOVI
Puno je toga što Zaglavčani ne znaju! Koje će se nove tajne otkriti ne propustite doznati u novim epizodama serije "Kumovi"
putovanja
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
"Planina svih planina"
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Vrijedi probati
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
novac
Iz Rijeke stiže inovacija u limenci: "Recepturu smo dotjerivali godinu dana. Htjeli smo napraviti nešto što ima okus pravog voća, ali i stav"
CRAFT NAPITAK
Iz Rijeke stiže inovacija u limenci: "Recepturu smo dotjerivali godinu dana. Htjeli smo napraviti nešto što ima okus pravog voća, ali i stav"
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Najveći projekt između Europe i Afrike može krenuti: 10 godina gradnje i ulaganje od 8,5 milijardi eura
davna želja
Najveći projekt između Europe i Afrike može krenuti: 10 godina gradnje i ulaganje od 8,5 milijardi eura
lifestyle
Ksenija Pajić u trapericama i bundi na zagrebačkoj špici 2025.
Ležerna i dotjerana
Ove traperice savršen su izbor za šetnju gradom, a Ksenija Pajić ih nosi uz kratku bundu
Davorka Dalić na koncertu međimurske popevke u Beču 2025.
Plijenila je poglede
Nenametljiva elegancija Davorke Dalić idealan je izbor za koncert u legendarnoj bečkoj dvorani
Crne haljine za jesen i zimu 2025. iz trgovina
od xs do xxl
15 haljina koje stvarno stoje svima, najjeftinija je 13 eura
sve
Ksenija Pajić u trapericama i bundi na zagrebačkoj špici 2025.
Ležerna i dotjerana
Ove traperice savršen su izbor za šetnju gradom, a Ksenija Pajić ih nosi uz kratku bundu
Davorka Dalić na koncertu međimurske popevke u Beču 2025.
Plijenila je poglede
Nenametljiva elegancija Davorke Dalić idealan je izbor za koncert u legendarnoj bečkoj dvorani
Kako izgledaju roditelji Mije Negovetić?
samozatajni riječani
Kako izgledaju roditelji Mije Negovetić? Osvanula je njihova zajednička fotografija
Burgeri Tomino burger bara
Pokrovitelj Metro

Od Pakoštana preko Zagreba do New Yorka: Njihova peciva za burger od fermentiranog tijesta dobivaju novu dimenziju u rukama diplomiranog kriminalista

Čini se kako su za dobru priču potrebni dobar kriminalist i dobra peciva za burger. Imamo i jedno i drugo. I treće – dobru priču. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close