Zapečena cvjetača u gustom umaku od vrhnja i sira odličan je prilog ili čak glavno jelo koje se priprema vrlo lako, a nagradit će vas savršenim okusom.

Tajna je u tome što se cvjetača prvo peče sama, pa nema straha da će izgubiti okus i postati prekuhana. Na kraju se zapeče s masnim, gustim vrhnjem i sirom i nježno začini.

Ljepota je ovog jela u tome što je istovremeno hrskavo i kremasto, sjajnog okusa a jednostavno, i još možete birati hoćete li ga poslužiti samog ili kao prilog nekom finom pečenju.

Cvjetača s gustim umakom od vrhnja i sira - sastojci:

  • 1 cvjetača, izlomljena na cvjetove
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • sol
  • crni papar
  • 2 grančice svježeg timijana
  • 2 šake oraha, grubo usitnjenih
  • 160 ml vrhnja za šlag
  • 40 g zrelog cheddar sira, naribanog

Cvjetača s gustim umakom od vrhnja i sira - priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
  2. Cvjetaču poslažite u jednom sloju na lim za pečenje i pokapajte maslinovim uljem. Dobro začinite solju i paprom i pecite 35-45 minuta, dok ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju. Okrenite cvjetove samo jednom tijekom pečenja.
  3. Pečenu cvjetaču prebacite u vatrostalnu posudu. Pospite cvjetaču orasima i listićima timijana. Ulijte vrhnje između cvjetova cvjetače i sve pospite naribanim sirom.
  4. Pecite 15 minuta dok se sir ne otopi i stopi s vrhnjem u pjenasti umak.
  5. Poslužite vruće.

Tražite li još recepata, naći ćete ih ovdje, a želite li poboljšati svoje kulinarske vještine, pridružite se našoj Školi kuhanja.

Od glavnog jela do deserta: 10 jela s namirnicama iz smočnice zbog kojih ne treba ići do dućana Tuna sa špagetima Alpske palačinke od krumpira Slatki kruh se može napraviti od samo dva sastojka +5 Tortilla española