Zapečena cvjetača u gustom umaku od vrhnja i sira odličan je prilog ili čak glavno jelo koje se priprema vrlo lako, a nagradit će vas savršenim okusom.
Tajna je u tome što se cvjetača prvo peče sama, pa nema straha da će izgubiti okus i postati prekuhana. Na kraju se zapeče s masnim, gustim vrhnjem i sirom i nježno začini.
Ljepota je ovog jela u tome što je istovremeno hrskavo i kremasto, sjajnog okusa a jednostavno, i još možete birati hoćete li ga poslužiti samog ili kao prilog nekom finom pečenju.
Cvjetača s gustim umakom od vrhnja i sira - sastojci:
- 1 cvjetača, izlomljena na cvjetove
- 1 žlica maslinovog ulja
- sol
- crni papar
- 2 grančice svježeg timijana
- 2 šake oraha, grubo usitnjenih
- 160 ml vrhnja za šlag
- 40 g zrelog cheddar sira, naribanog
Cvjetača s gustim umakom od vrhnja i sira - priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
- Cvjetaču poslažite u jednom sloju na lim za pečenje i pokapajte maslinovim uljem. Dobro začinite solju i paprom i pecite 35-45 minuta, dok ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju. Okrenite cvjetove samo jednom tijekom pečenja.
- Pečenu cvjetaču prebacite u vatrostalnu posudu. Pospite cvjetaču orasima i listićima timijana. Ulijte vrhnje između cvjetova cvjetače i sve pospite naribanim sirom.
- Pecite 15 minuta dok se sir ne otopi i stopi s vrhnjem u pjenasti umak.
- Poslužite vruće.
Tražite li još recepata, naći ćete ih ovdje, a želite li poboljšati svoje kulinarske vještine, pridružite se našoj Školi kuhanja.
Od glavnog jela do deserta: 10 jela s namirnicama iz smočnice zbog kojih ne treba ići do dućana