Svježi kupus je iznimno fleksibilna namirnica. Iako se u Hrvatskoj najčešće riba na manje komade i jede sirov na salatu, ovo zeljasto povrće iz porodice krstašica možete iskoristiti na različite načine.
Svježi kupus možete upotrijebiti u pripremi raznih juha i variva – od njega možete napraviti čak i brzopotezni curry. Sljubite ga s nešto luka i češnjaka, začinite s curry prahom, dok će mu kremastu notu podariti kokosovo mlijeko iz konzerve.
Curry prah je mješavina začina koja originalno potječe iz Indije, a sastoji se od mljevenog korijandera, kurkume, kumiina, đumbira, papra i čilija. Prilagodite količinu curry praha u ovom jelu ovisno o vlastitim preferencijama.
Sastojci:
- 250 ml kokosova mlijeka iz konzerve
- 1 manja glavica svježeg kupusa (cca 800 g)
- 4-5 češnja češnjaka
- 1 luk
- 1-2 žlice curry praha
- biljno ulje za pirjanje
- sol i papar po želji
Priprema:
- Zagrijte ulje u većoj tavi pa na njemu prepirjajte sitno nasjeckan luk. Pirjajte luk dok ne omekša, odnosno oko pet minuta.
- Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte sve zajedno još oko pola minute.
- Dodajte kupus narezan na trakice i pirjajte sve zajedno oko 15-ak minuta.
- Odmaknite prepirjani kupus na jednu stranu tave, a na izloženi dio stavite curry prah. Tostirajte curry prah oko jedne minute. Potom ga pomiješajte s kupusom.
- Podlijte kupus s kokosovim mlijekom, posolite i poparite po želji. Kuhajte sve zajedno još par minuta.
- Poslužite curry s kuhanom rižom i nekim termički obrađenim izvorom bjelančevina. Dobar tek!
Jelo za mesare? Recept za senzaciju od kupusa i mesa koja se jede 17. siječnja +0