Nikad previše recepata za kolač od čokolade, zar ne? Jedini način da pronađemo najdraži jest da ih probamo sve. U ovome receptu za čokoladni kolač s pekan orasima sviđa nam se puno toga. Ništa ne mora stajati, stezati se, odmarati se i ništa ne zahtijeva neku posebnu brigu – dakle mala je šansa da kolač ne uspije.

Sviđa nam se i to što dobar omjer brašna, šećera i kakaa u prahu obećaju pravi čokoladni okus, kao i velika količina maslaca koja garantira ukusno i sočno biskvitno tijesto (kao i jogurt), ali i lijepu gustu glazuru. Na kraju, sviđa nam se što je sve skupa gotovo za niti 40 minuta, a od toga, polovicu vremena mi samo čekamo.

Pekan orasi u glazuri dobrodošla su doza hrskavosti – onima koji vole, ali ako želite zamijenite ih drugim orašastim plodovima ili njihovom kombinacijom, ili ih pa posve izbacite. Kolač možete poslužiti i s kuglicom sladoleda od vanilije ili s malo netučenog ili lagano istučenog slatkog vrhnja.

Sastojci za čokoladni kolač s pekan orasima:

Za biskvit

  • 2 šalice brašna
  • 2 šalice šećera
  • 1/4 čajne žličice soli
  • 1 šalica maslaca
  • 4 žlice kakaa u prahu
  • 1 šalica kipuće vode
  • 1/2 šalice tekućeg jogurta
  • 2 jaja
  • 1 čajna žličica sode bikarbone
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • Za glazuru:
  • 1/2 šalice plus 6 žlica maslaca
  • 4 žlice kakaa u prahu
  • 6 žlica mlijeka
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 1 lb (minus 1/2 šalice) šećera u prahu
  • ½ šalice pekan oraha, nasjeckanih na sitno

Priprema čokoladnog kolača s pekan orasima:

  1. Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva.
  2. U zdjeli pomiješajte brašno, šećer i sol.
  3. U loncu rastopite maslac. Dodajte kakao i miješajte. Dodajte kipuću vodu, promiješajte i pustite da kuha 30 sekundi pa ugasite vatru. Kuhanu smjesu s kakaom prelijte preko smjese s brašnom, nježno promiješajte i pustite da se ohladi.
  4. U novu zdjelu ulijte jogurt i razmućena jaja, sodu bikarbonu i vaniliju. Umiješajte smjesu s jogurtom u smjesu maslaca i čokolade. Izlijte u veći i niski lim za pečenje i pecite 20 minuta.
  5. Za to vrijeme napravite glazuru. U loncu rastopite maslac, dodajte kakao i promiješajte pa ugasite vatru. Postepeno dodajte mlijeko, vaniliju i šećer u prahu, miješajući čitavo vrijeme. Na kraju umiješajte pekan orahe i prelijte glazuru preko toplog kolača.
  6. Izrežite na kvadrate i poslužite.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju