Bezalkoholni gazirani napitci temelj su američke kulture, a svoje mjesto našli su i u njihovoj gastronomiji. Ovakva pića dodaju se u marinade i glazure za mesna jela, ali i za deserte.
Ovaj recept za čokoladne kocke uključuje kolu, a koja se dodaje u biskvit, ali i preljev. Kola je gazirani slatki napitak s okusom karamele koji nadopunjuje i produbljuje okus čokolade u kolaču, te mu daje dodatnu sočnost.
Čokoladne kocke s kolom - sastojci:
Za kolač:
- 350 ml kole
- 350 g šećera
- 280 g brašna
- 225 g maslaca
- 180 g kiselog vrhnja
- 50 g nezaslađenog kakaa
- 2 jaja
- 1,5 čajne žličice sode bikarbone
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
Za glazuru:
- 400 g šećera u prahu
- 350 ml kole
- 115 g maslaca
- 25 g nezaslađenog kakao praha
- prstohvat soli
Čokoladne kocke s kolom - priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Namastite pravokutni kalup i/ili obložite ga papirom za pečenje i stavite sa strane.
- Napravite biskvit: u lončiću zagrijte kolu, maslac i nezaslađeni kakao prah uz često miješanje dok se sastojci ne sljube, a maslac ne rastopi.
- U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, sodu bikarbonu i sol. Prelijte toplu smjesu na bazi kole i dobro izmiješajte. Dodajte kiselo vrhnje, jaja i ekstrakt vanilije. Nastavite miješati dok ne dobijete jednoličnu smjesu bez grudica.
- Prelijte dobivenu smjesu u pripremljeni kalup i stavite u zagrijanu pećnicu na 25 do 30 minuta. Provjerite čačkalicom je li kolač pečen prije nego što ga izvadite iz pećnice. Pustite da se biskvit ohladi.
- Napravite glazuru: 350 ml kole zagrijte u loncu i kuhajte je 15-ak minuta na srednje jakoj vatri dok se tekućina ne reducira i ne zgusne. Potom dodajte maslac i kakao - povežite sastojke žustrim miješanjem u trajanju oko 30 sekundi. Dodajte šećer u prahu i malo soli i sve dobro promiješajte dok ne dobijete jednoličnu glatku smjesu. Premažite dobivenu glazuru preko kolača, narežite ga i poslužite. Dobar tek!
Natopljeni alkoholom: Ovi svjetski kolači rezervirani su samo za odrasle