Ljubitelji čokolade obožavat će ovaj recept za kolač – vrlo je sočan i mekan. Da biste ga napravili ne trebate imati mnogo slastičarskog znanja, ni neke posebne sastojke. Za cijelu pripremu bit će vam potrebno oko 45 minuta.
Kolač možete poslužiti samostalno, a bit će još ukusniji ako ga premažete s dekadentnom glazurom od šećera u prahu, mlaćenice, maslaca, kakaa i ekstrakta vanilije.
Sastojci za čokoladne kocke:
- 350 g šećera
- 240 g brašna
- 240 ml vode
- 125 ml biljnog ulja
- 125 ml mlaćenice
- 115 g maslaca
- 100 g tamne čokolade
- 3 jaja
- 3 žlice nezaslađenog kakaa u prahu
- 1,5 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- ½ čajne žličice sode bikarbone
Sastojci za glazuru:
- 400 g šećera u prahu
- 115 g maslaca
- 100 ml mlaćenice
- 3 žlice kakaa u prahu
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
Priprema čokoladnih kocki:
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i šećer i stavite sa strane.
- U zasebnoj zdjeli istucite jaja i pomiješajte s mlaćenicom i ekstraktom vanilije. Stavite sa strane.
- U zasebnom loncu rastopite maslac i čokoladu. U smjesu dodajte vodu i ulje.
- Rastopljenu čokoladu pomiješajte s brašnom pa sve zajedno pomiješajte sa smjesom na bazi jaja i mlaćenice.
- Dobivenu smjesu prebacite u prethodno namašćeni kalup za pečenje kolača.
- Kolač stavite peći u zagrijanu pećnicu oko 35 do 40 minuta. Provjerite čačkalicom je li kolač pečen prije nego što ga izvadite iz pećnice.
- Pustite da se kolač ohladi do kraja prije nego što preko njega premažete glazuru koju ste dobili od šećera u prahu, mlaćenice, ekstrakta vanilije, kakaa u prahu i rastopljenog maslaca.
- Narežite kolač na kocke i poslužite. Dobar tek!
Kako se počela konzumirati, gdje "raste" i zašto Kolumbu trebamo reći hvala? Sve što niste znali o čokoladi +0