Chow main tradicionalno je kinesko jelo koje se sprema već stotinama godina. Riječ je o svojevrsnom stir fryu s rezancima u jednostavnom umaku koji se priprema u rekordnom roku.
Ovo jelo ima brojne podvrste – spremiti ga možete s piletinom, svinjetinom, kozicama, tofuom – ili samo povrćem. Mi vam donosimo najjednostavniju verziju s naribanim kupusom, mrkvom i celerom.
Kinezi tradicionalno upotrebljavaju rezance chow main za pripremu ovoga jela. Upotrijebiti možete i japanske rezance yakisoba ili bilo koju vrstu rezanaca – dok god ih skuhate al dente.
Očistite, narežite i izvadite sve potrebne sastojke za jelo prije nego što wok stavite na štednjak – tako ćete zajamčiti da ništa neće zagorjeti.
Sastojci:
- 450 g rezanaca
- 400 g narezanog kupusa
- 125 ml umaka od soje sa smanjenim udjelom soli
- 4 žlice sezamova ulja
- 4 velike stapke celera
- 3-4 češnja češnjaka
- 2 mrkve
- 1 manji luk
- 1 žlica naribanog svježeg đumbira
- 1 žlica rižina octa
- 1 žlica bijelog šećera
- 1 žlica umaka od kamenica
- 1 žlica biljnog ulja
- bijeli papar po želji
Priprema:
- Skuhajte rezance prema uputama na pakiranju. Ocijedite ih i stavite sa strane.
- U maloj zdjelici pomiješajte umak od soje, sezamovo ulje, rižin ocat, šećer, umak od kamenica i bijeli papar po želji.
- U woku zagrijte jednu žlicu biljnog ulja – kad ulje postane vruće, ubacite kupus narezan na trakice, nasjeckani celer, mrkvu i luk.
- Pržite povrće uz često miješanje oko tri minute, odnosno dok ne omekša.
- Dodajte sitno nasjeckani češnjak i naribani đumbir i pržite sve zajedno još oko pola minute.
- Dodajte kuhane rezance i promiješajte ih s ostalim sastojcima.
- Podlijte rezance s umakom. Poslužite toplo. Dobar tek!