Iako je ovo službeno torta od sira, sir vjerojatno nećete ni osjetiti, pa je bez straha možete ponuditi i onima koji ne vole kolače sa sirom. Pijane banane i umak od karamela podsjetit će vas na torte s nekih davnih dječjih rođendana, a krema od sira posve je nenametljiva u ovoj kombinaciji i tek će istaknuti tople okuse ostalih sastojaka.  

Digestive kekse možete zamijeniti graham krekerima, a umjesto ruma možete staviti liker od banane ili pak sasvim izostaviti alkohol. U tom slučaju dodajte jednu čajnu žlicu ekstrakta vanilije i u kremu i u banane.

Možete koristiti kupovni umak od karamela, a možete napraviti i svoj, nije teško, a mi smo ovdje već pisali kako se radi.

Sastojci za cheesecake s bananom i karamelom:

Za koru

  • 250 g Digestive keksa
  • 80 g maslaca

Za banane

  • 2 žlice maslaca
  • ¼ šalice smeđeg šećera
  • 3 zrele banane, narezane na ploške
  • 2 žlice ruma

Za kremu

  • 230 g krem sira
  • 1 šalica smeđeg šećera
  • 2 žlice otopljenog maslaca
  • 5 velikih jaja
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 1½ žlice ruma

Za posluživanje

  • preljev od karamela 

Priprema cheesecakea s bananom i karamelom:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Namastite okrugli kalup promjera 25 centimetara i izvana ga omotajte alufolijom.
  2. Izblendajte kekse da dobijete mrvice. Dodajte rastopljeni maslac i promiješajte da prožme kekse pa utisnite u dno pripremljenog kalupa. Pecite 12 minuta. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
  3. Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri. Dodajte maslac i smeđi šećer, miješajte dok se ne otope pa dodajte banane, rum i vaniliju. Pirjajte samo minutu ili dvije, uz miješanje. Ravnomjerno rasporedite na biskvit od keksa i ostavite sa strane.
  4. Za kremu od sira istucite električnom miješalicom krem sir da postane pahuljast. Dodajte smeđi šećer i tucite dalje dok smjesa ne postane kremasta i glatka. Dodajte maslac i miksajte. Zatim umiješajte jedno po jedno jaje i dobro miksajte. Umiješajte vaniliju i rum i prelijte kremu od sira preko sloja banana.
  5. Stavite kalup s tortom u veći i dublji pleh s vodom. Pecite 30 minuta na 350. Zatim smanjite temperaturu na 160 stupnjeva i pecite još 30-40 minuta, dok se nadjev malo ne napuhne, a sredina ne prestane biti tekuća. Izvadite iz pećnice i vode i ostavite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi. Stavite u hladnjak najmanje 6 sati prije posluživanja, a najbolje preko noći.
  6. Prije posluživanja tortu prelijte omiljenim preljevom od karamela.

Može li bolje? 10 omiljenih recepata za deserte s Nutellom za najslađe blagdane Husarski keksi Nutella kolač Germknedle +2 Husarski keksi

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju