Martina i Leon Haraminčić rođeni su i odrasli na Remizi u Zagrebu. Ovaj bračni par već dugi niz godina bavi se ugostiteljstvom. Vlasnici dvaju dobro poznatih kafića – Volim Kvart na Ljubljanici i Landsky bar na Trešnjevci – oduvijek su sanjali o tome da otvore restoran.

"S obzirom na veliku strast prema hrani, naša je želja bila otvoriti restoran u kojem bismo spojili domaću hranu i tradicionalne recepture s vrhunskim tehnikama kuhanja te ih uparili s organskim i biodinamičkim vinima", kažu nam Martina i Leon Haraminčić.

"Htjeli smo otvoriti restoran baš u kvartu gdje smo oboje rođeni i odrasli i kada nam se ukazala prilika u Maceljskoj ulici, koja je u krugu 50 metara od naših rodnih kuća – znali smo da je to to."

Godinu dana radili su na projektu, osmišljavali jelovnik u suradnji sa chefovima Marijom Čepekom i Mićom Tolićem, a u međuvremenu su postali i roditelji. Njihove ideje i trud pretočili su u bistro Točkicu, za koji se šale da je danas pravi obiteljski restoran.

Jela ispod peke

"Ime Točkica potječe od uzorka sa starih emajliranih lonaca i posuđa koje svi imaju doma ili su sigurno imali svačije bake i djedovi. Posuđe je to koje u nama budi emocije, a koje želimo prenijeti na svoje goste", kažu vlasnici.

Bistro Točkica zamišljen je kao restoran u kojem će se kuhati tradicionalna hrvatska jela i dobro poznata jela iz šire regije s ozbiljnim pristupom kao iz najboljih restorana te kao što se nekad pripremala za, primjerice, biskupe, vlasteline i grofove. U ponudi se tako može naći sve, od pohanog piceka s rizi-bizijem do kaiseršmarn palačinki.

Svako vrijedi isprobati teletinu ili hobotnicu ispod peke Svako vrijedi isprobati teletinu ili hobotnicu ispod peke (Foto: Alpeza studio)

Restoran ima stotinjak sjedećih mjesta. U unutrašnjosti bistroa nalazi se oko 70 mjesta i 30-ak na terasi, na kojoj dominira i kamin s ložištem za peku, a na kojem se pripremaju sočna teletina i hobotnica.

"Izdvojili bismo iz ponude i svoju domaću goveđu juhu s griz noklicama, koju kuhamo više od pet sati, bečki odrezak od mliječne teletine, koji pripremamo na domaćoj svinjskoj masti i prezlama koje nabavljamo direktno iz Austrije, te perad s mlincima. Od deserata bismo istaknuli domaću štrudlu od jabuke iz naše kuhinje s bourbon vanilijom te kaiseršmarn, koji također sami radimo sa svojim domaćim umacima", kažu Martina i Leon.

Treba istaknuti i respektabilnu vinsku kartu, koja već sada broji više od 80 etiketa, od čega više od 50 organskih, biodinamičkih ili prirodnih vina iz Hrvatske i regije.

Domaći proizvođači i sezonska jela

Obrok možete započeti i hladnim predjelom po imenu "Mesni štrik", na kojem se nalaze fini suhomesnati proizvodi i sirevi iz cijele Hrvatske – od pršuta i pancete iz šibenskog OPG-a Alduk, preko kobasica od crne slavonske svinje Kanurić do istarskog kozjeg sira Kumparička te kravljeg dimljenog sira OPG-a Kušević iz Pisarovine.

"Usredotočeni smo na kvalitetu, sezonalnost i lokalitet te vrhunsku obradu namirnice", kažu vlasnici. "U planu nam je i dnevna ponuda jela koja će se mijenjati sezonski."

Jelovnik bistroa mijenjat će se ovisno o dostupnosti određenih namirnica. Proljetna jela bit će oplemenjena šparogama, ljeto sa sezonskim povrćem, vrganji i bundeve dominirat će jesenskim receptima, a zimi će se jesti klasici poput sarme, krvavica i bunceka.


Bistro je namijenjen svim ljubiteljima dobre hrane i vina.

"Želimo da Točkica postane prepoznatljivo mjesto pravog enogastronomskog užitka gdje bi ljudi ponajprije došli dobro pojesti, popiti i podružiti se, gdje se osjećaju kao kod kuće, a dobivaju vrhunsku uslugu", zaključuju priču vlasnici bistroa.

Tradicija u novom ruhu: Restoran nedaleko od Umaga zbog kojeg gostima nije teško doći iz druge države Restoran Badi Restoran Badi Ivan Badurina +17 Restoran Badi

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju