Galerija Marinirana svinjska rebra Marinirana svinjska rebra Marinirana svinjska rebra Marinirana svinjska rebra pronađite u Lidlu Tomahawk odrezak na roštilju +5 Tomahawk odrezak s roštilja narežite na tanke trakice

Svinjska rebra

Svinjska rebra u marinadama poslastica su na roštilju zbog koje ćemo rado uz naše prstiće polizati i rešetku. Kod pripreme svinjskih rebara za grill bitno je uz rubove skinuti masnoću i hrskavicu kako bi se ravnomjerno ispekla, kao i bijelu opnu s unutarnje strane rebara kako bi za njih bolje prianjala marinada. Ako za to nemate odgovarajući nož ili s njime niste toliko vješti, u Lidlovoj Grill&Chill ponudi imate fino sređena i već marinirana svinjska rebra spremna za grill.

Marinirana svinjska rebra pronađite u Lidlu Marinirana svinjska rebra pronađite u Lidlu (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Možete ih odmah takva staviti na rešetku na umjereno jaku vatru uz nekoliko okretanja dok ne dobiju zlatno smeđu boju. No, kako bi svinjska rebra bila ekstra mekana i odvajala se od kosti, možete ih prethodno ispeći odnosno napariti u pećnici na temperaturi od 150 °C (1kg rebaraca na sat vremena) u posudi s poklopcem, a zatim dovršiti na roštilju. To možete napraviti i večer prije, pa kad se rebarca ohlade, omotajte ih u foliju i stavite u hladnjak.

Na roštilju ih prvo pecite na strani kostiju, a zatim okrenite da dobiju koricu i da se dodatno otopi masnoća. Treba pripaziti i da prilikom pečenja na roštilju svinjska rebra ne idu na jaku vatru, a neki će ih za dodatnu mekoću staviti peći još na pola sata zamotane u duplu foliju. Nakon toga za još slasnija rebarca i ljepljive prstiće možete ih kistom namazati umakom za roštilj te peći još desetak minuta uz konstantno okretanje jer će šećer odnosno med u umaku u protivnom zagorjeti i dati neugodan ugljenasti izgled i gorkasti okus.

Marinirana svinjska rebra Marinirana svinjska rebra (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Brzi umak za roštilj možete napraviti s 3 do 4 žlice kečapa, jednom žlicom meda, pola žlice dimljene paprike i jednom žlicom maslinova ulja ili iskoristite masnoću od pečenja u pećnici.

Janjetina

Janjetinu volimo ispod peke, pečenu u pećnici s krumpirima, ali je rijetko tko radi na roštilju. Zašto? Ne znamo, ali poznato je da janjetina voli žar, pa čak i ako se nalazi ispod rešetke. Kažu da je vrhunska na roštilju pa smo je odlučili na taj način spremiti i mi.

Mi smo koristili prednju četvrt kupljenu u Lidlu, a na roštilju smo odlučili spremiti malo rebarca i jedan prednji but. Janjetinu treba dobro posoliti i popapriti šarenim paprom i zatim ju staviti u posudu u kojoj će stajati u marinadi. Za marinadu sitno nasjeckajte češnjak, dodajte svježi ružmarin i maslinovo ulje te ostavite neka tako odstoji barem dok vatra ne bude spremna.

Janjetina s roštilja Janjetina s roštilja (Foto: Nova Studio)

Na umjereno jakoj vatri ispekli smo janjetinu nekoliko minuta sa svake strane kako bi dobila zlatnu hrskavu koricu i onda ju premjestili na jednu zgodnu stvarčicu koju smo također pronašli u Lidlu. Držač za rebarca i pečenje koji je inače pogodan za pećnice i roštilje s poklopcem nama je poslužio da se janjetina uz povremeno okretanje peče na tome i indirektnoj vatri tijekom cijelog roštiljanja koje je trajalo otprilike 2 sata.
Za posebno hrskavu koricu i mediteranski šušt i gušt tijekom pečenja janjetinu nekoliko puta ''pogladite'' grančicom ružmarina umočenom u maslinovo ulje od marinade.

Nakon pečenja pustite ih nekoliko minuta da odleže pa uživajte u sočnim janjećim kotletima uz malo sitne salate s mladim lukom i cherry rajčicama te prženog kruha natrljanog češnjakom i prošaranog s nekoliko kapi maslinova ulja.

Tomahawk odrezak

Ima nešto iskonski u ovom odresku koji nalikuje nečemu što bi Fred Kremenko jeo kada bi se vratio umoran kući iz kamenoloma. Atraktivnog izgleda, odrezak je ništa doli već poznati rib-eye odrezak čija je duga kost rebra očišćena od masti i viška mesa, čime postaje poput drške indijske borbene sjekire.

Mi smo taj neobični odrezak pronašli u obližnjem Lidlu i odlučili smo pratiti recept koji mu izvana daje grilanu koricu, a iznutra je ružičast i sočan. Tomahawk odrezak dobro posolite i popaprite netom prije roštiljanja. Na zagrijanom roštilju ugljen pomaknite s jedne strane, a na vruću rešetku na stranu gdje nema ugljena stavite odrezak.

Tomahawk odrezak na roštilju Tomahawk odrezak na roštilju (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Neka se tako peče oko 15 minuta, okrenite ga svakih nekoliko minuta sa svih strana dok ne dobije blagu smeđu boju, a zatim ga stavite odmoriti u foliju oko 10 minuta. Tako odrezak neće biti prepečen izvana, a unutra hladan i sirov.

Zapalite jaču vatru ili zagrijte ugljen ako je potrebno, rasporedite ga ispod cijele rešetke pa na dobro zagrijanoj rešetki pecite odrezak još po dvije minute sa svake strane kako biste dobili prepoznatljive tragove roštilja. Na vrućem odresku rastopite krišku maslaca i ukrasite svježim mažuranom. Narežite ga na trakice i uživajte u sočnom odresku.

Tomahawk odrezak s roštilja narežite na tanke trakice Tomahawk odrezak s roštilja narežite na tanke trakice (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Uživajte u malo drugačijem roštilju s ovim jednostavnim trikovima koji će sigurno zadiviti sve vaše prijatelje gurmane. Bilo da ste skloni eksperimentima i nečemu drugačijem ili pak volite uobičajene komade mesa na svom roštilju, sve za roštiljanje možete pronaći u obližnjem Lidlu i njegovoj ponudi Grill&Chill.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju