Nije prvi put da vam se dogodi da mesa na kraju dana ostane na izvoz ili pak da netko od prisutnih ode kući polugladan. Svi oni koji vole roštiljati, ali nisu na ti s računanjem, donosimo kalkulator mesa pomoću kojeg ćete moći lako izračunati koliko mesa je dovoljno za sve koji su došli uživati u dobroj hrani i piću.

Uobičajena količina mesa jest oko 200 g mesa po osobi, no u slučaju da je riječ o muškom druženju, ta mjera pada u vodu. Računicu je u tom slučaju potrebno podebljati jednako kao što je treba i smanjiti ako na druženje dolaze djeca. To sve bitno je uzeti u obzir kako bi lista za šoping bila točna.

Osim toga tko sve dolazi na roštilj, važno je odabrati i vrstu mesa koje će se na roštilju ispeći. Netko više voli ćevape, netko kotlete, a netko je možda baš obožavatelj kobasica ili pljeskavica.

Prijedlog količine mesa za 4 žene, 4 muškarca i 4. djece 

Ćevapčići: 540 grama

Kobasice: 600 grama

Pljeskavice: 450 grama

Kotleti: 800 grama

Marinirana rebra: 400 grama

Ukupno: 3700 grama mesa

Prijedlog količine mesa za muško druženje od 6 osoba

Ćevapčići: 500 grama

Kobasice: 600 grama

Pljeskavice: 450 grama

Kotleti: 400 grama

Marinirana rebra: 400 grama

Ukupno: 2350 grama mesa

Žensko druženje od 6 osoba

Ćevapčići: 500 grama

Kobasice: 440 grama

Pljeskavice: 410 grama

Kotleti: 400 grama

Ukupno: 1800 grama mesa

Različiti komadi mesa peku se na različite načine Različiti komadi mesa peku se na različite načine (Foto: Nova Studio)

Jednom kada napravite računicu tko što hoće i koliko čega hoće, sve što vam je preostalo jest otići u šoping. Kao lanac trgovina poznat po „Grill & Chill“ ponudama, svaki pravi grill majstor zna da je pravo mjesto za kupnju mesa upravo Lidl. Osim što vam se vjerojatno nalazi odmah iza ugla, meso iz Lidl-a je uvijek svježe, tako da će ono do vaših ruku stići spremno za roštilj. U ponudi imaju sve - od omiljenih ćevapa i pljeskavica, do kobasica, kotleta, pa čak i tomahawk steaka. Tako će svatko pronaći nešto u čemu će guštati do kasnih večernjih sati.

Iako je meso prava zvijezda okupljanja, nemojte zaboraviti na priloge i umake koji će dati onaj poseban štih svakom komadu mesa. 

Prijedlog količine priloga i umaka za 4 žene, 4 muškarca i 4. djece:

Kruh ili lepinja: 1.28 kg

Luk: 0.6 kg

Tikvice: 1.2 kg

Rajčice: 1.6 kg

Gljive: 0.8 kg

Zelena salata: 1.1 kg

Kajmak: 120 grama

Ajvar: 120 grama

 

Prijedlog količine priloga i umaka za muško druženje od 6 osoba:

Kruh ili lepinja: 0.9 kg

Luk: 0.6 kg

Kajmak: 100 grama

Ajvar: 100 grama

Prijedlog količine priloga i umaka za žensko druženje od 6 osoba:

Kruh ili lepinja: 0.5 kg

Luk: 0.3 kg

Tikvice: 1.02 kg

Rajčice: 1.2 kg

Gljive: 0.6 kg

Zelena salata: 0.6 kg

Kajmak: 90 grama

Ajvar: 90 grama

Miris dima, vatre i prženog mesa s roštilja izmamit će ljubomorne poglede svakog susjeda onih sretnika koji imaju dvorište, kao i prolaznika onih koji svoje druženje provode u parkovima s mjestima namijenjenim roštiljanju. Zahvaljujući ovom kalkulatoru, u svom sočnom komadu mesa moći ćete uživati bez brige o tome hoćete li vi ili netko drugi izvisiti i otići doma polupraznog želuca. Jedino što vam preostaje jest prepustiti se hedonizmu uz odličnu hranu i ugodno društvo svojih najboljih prijatelja.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju