Danas slavimo Svjetski dan bez mesa, poznatiji pod imenom Meatout. Pokrenuo ga je Pokret za prava životinja (FARM) još 1985. godine kako bi ukazao na probleme vezane za konzumaciju životinjskih proizvoda diljem svijeta. Kao simbol obnove i promjena za proslavu je odabran 20. ožujak – datum koji se često poklapa i s prvim danom proljeća.

Hrana temeljena na namirnicama biljnog porijekla iznimno je ukusna, a može obilovati i s dosta bjelančevina biljnog porijekla. Proteinski udio znatan je u namirnicama temeljenim na soji, koja se smatra kompletnim proteinom jer sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina.

Na raspolaganju vam je sve od edamamea preko tofua i tempeha do sojinih ljuskica. Dobra zamjena za meso su i druge mahunarke, poput graha, leće, slanutka, kikirikija i graška, ali i proizvodi temeljeni na – pšenici.

Nastavite čitati tekst i saznajte koje su tri najčešće zamjene za meso među veganima i vegetarijancima, ali i recepte kako ih iskoristiti.

Tofu je proizvod od soje Tofu je proizvod od soje (Foto: Shutterstock)

Seitan

Seitan mnogi nazivaju pšeničnim mesom. To ne čudi ako je poznato da se seitan radi s pšeničnim glutenom, koji obiluje bjelančevinama biljnog porijekla. U 100 g seitana može se naći oko 250 kalorija i 35 grama proteina, ali i više od toga ovisno o proizvodu i načinu pripreme – više je to čak i od iste količine pilećih prsa.

Seitan ima tvrdu mesnatu teksturu i vrlo neutralan orašast okus, koji se obično nadopunjuje i transformira pomoću začina, umaka i marinada.

Možete ga napraviti sami prema ovome receptu, ali i kupiti gotovog u trgovini. Upotrijebiti ga možete umjesto odrezaka, dodati u mješavinu za burgere, natrgati i ispirjati u gulašima i varivima. Mogućnosti su uistinu brojne.

Odresci od tofua Odresci od tofua (Foto: Shutterstock)

Tofu

Tofu je iznimno popularna alternativa za meso koju vegani i vegetarijanci koriste na mnogobrojne načine i u svim prilikama. Namirnica je to koja nastaje zgrušnjavanjem sojina mlijeka i zbog čega je mnogi pogrešno nazivaju sojinim sirom. Iako izgleda poput sira, ne dijeli okusne karakteristike s tim proizvodom. Da bi zasjala, potrebno ju je dobro marinirati i začiniti.

Ovisno o udjelu vode razlikujemo različite vrste tofua – na raspolaganju vam je sve od svilenog do čvrstog tofua. Svileni tofu je iznimno mekan, 100 grama sadrži oko 5 g bjelančevina i 50-ak kalorija. U istoj količini čvrstog tofua ima oko 15 g bjelančevina i oko 130 kalorija.

Iskoristiti ga možete za pripremu veganskih jaja na kajganu, sirni namaz, ali i odrezak ili stir fry. Možete ga jesti i sirovog, ali i skuhati, pirjati, pržiti i peći.

Tempeh je dobra zamjena za meso Tempeh je dobra zamjena za meso (Foto: Shutterstock)

Tempeh

Tempeh je fermentirani proizvod od soje koji karakterizira mrvičasta tekstura i zemljani orašasti okus s natruhama gorčine. Ako želite neutralizirati gorčinu u tempehu, kratko ga prokuhajte prije daljnjeg korištenja.

Poželjno bi bilo marinirati tempeh prije termičke obrade, a upotrijebiti ga možete u varivima, gulašima, kao nadjev za punjene paprike i sarmu ili ga ispeći umjesto odreska.

U 100 grama tempeha može se naći oko 15 g proteina i u prosjeku 200 kalorija. S obzirom da je taj proizvod fermentiran, lako je probavljiv.

Ideje za obroke s veganskim alternativama za meso pronađite u nastavku našeg teksta.

Pečeni tempeh možete poslužiti umjesto mesa s kuhanom rižom Hrana i piće Odlična zamjena za meso: Najlakši recept za pečeni tempeh

Odresci od tofua Hrana i piće "Odrezak" koji se može jesti i na post: Recept za jelo u kojem nećete ni primijetiti da nema mesa

Domaći seitan narezan na kriške Hrana i piće Domaći seitan: Recept za šunku koja se može jesti i na post

Veganska verzija bolonjeza s tofuom Hrana i piće Tajni sastojak za sjajan umak bolonjez bez grama mljevenog mesa

Veganska verzija pastirske pite s biljnom alternativom za mljeveno meso Hrana i piće "Mljeveno meso" od leće i oraha: Recept za prefini nadjev za tjesteninu, krumpir i sendviče