Seitan je japanski naziv za kuhani proizvod od pšeničnog glutena koji ima nizak postotak masnoća i nisku kalorijsku vrijednost, a ne sadrži niti kolesterol.
S druge strane obiluje bjelančevinama biljnog porijekla – u 100 grama proizvoda naći ćete čak oko 20-ak grama proteina.
Ne čudi stoga što se često koristi kao zamjena za meso u veganskoj i vegetarijanskoj prehrani. Može zamijeniti različite vrste mesa – od mljevenog mesa do uskrsne šunke.
Prijatelji životinja s nama su podijelili recept za domaći seitan koji se može napraviti i kod kuće. S obzirom da ne sadrži namirnice životinjskog porijekla može se jesti i na post.
Sastojci za seitan šunku:
- 2 šalice glutenskog brašna
- 2 žlice ljutog umaka
- 1,5 šalice povrtnog temeljca
- 1,5 šalice vruće vode
- ½ šalice brašna od slanutka
- ½ šalice umaka od soje
- ½ šalice delikatesnog prehrambenog kvasca
- 1 žlica kečapa
- 1 žlica dimljene paprike
- 1 žlica bosiljka
- 1 žlica češnjaka u prahu
Priprema seitan šunke:
- Pomiješajte suhe sastojke odnosno glutensko brašno, brašno od slanutka, delikatesni prehrambeni kvasac, dimljenu papriku, bosiljak i češnjak u prahu s jednom i pol šalicom vruće vode.
- Smiksajte dobivenu smjesu s umakom od soje, ljutim umakom i kečapom. Mijesite smjesu oko tri minute. Ako je smjesa previše vlažna može se dodati još glutenskog brašna.
- Dobivenu smjesu oblikujte u malu šunku, zamotajte u dva sloja plastične folije ili gazu i čvrsto zavežite krajeve. Obavezno ostavite sa svake strane dva centimetra slobodnog prostora unutar folije jer će se seitan šunka tijekom termičke obrade povećati.
- Stavite kuhati zarolani seitan u lonac s povrtnim temeljcem. Kuhajte oko sat vremena na umjerenoj temperaturi.
- Ukloniti seitan s vatre i ostaviti 15 minuta u vodi u kojoj se kuhao.
- Seitan ocijedite, uklonite plastičnu foliju, ohladite i spremite u hladnjak.
- Ovako pripremljeni seitan možete narezati na kriške i jesti ga ohlađenog ili ga prepeći na tavi prije posluživanja. Dobar tek!
Recept za finu majonezu bez ijednog jaja koja će biti gotova za manje od 10 minuta +3