"Pšenično meso" ili seitan jedna je od čestih namirnica na stolovima vegetarijanaca i vegana, a mnoge druge zbunjuje svojim nazivom. Što je zapravo seitan?

Riječ je o japanskom nazivu za kuhani pšenični gluten koji svojim izgledom i teksturom podjeća na meso. Jeli su ga budisti vegetarijanci kako bi njime zamijenili meso. Seitan sadrži visok udio bjelančevina, a mali udio masti, te je niskokalorična namirnica. Primjerice, ima jednaku količinu bjelančevina kao odrezak od mesa, a triput manje kalorija.

Osim toga, dobar je izvor željeza, riboflavina, tiamina, a ima i vitamina C. S obzirom na svoja svojstva, korisno je i da ga mesojedi uvrste u svoj jelovnik, ali iz očitih razloga ne preporučuje se osobama osjetljivima na gluten.

Seitan sam po sebi nema neki specifičan okus, zato ga je bolje kombinirati s raznim umacima ili ga ispeći, marinirati, dimiti, koristiti u gulašima... Može se i kupiti u trgovinama zdrave hrane ili trgovačkim lancima, gdje dolazi u obliku odrezaka, salama i kobasica. A možete ga pripremiti i sami, ako vam se da zezati.

SASTOJCI:

1 kg brašna
6 dcl vode


PRIPREMA:

Umijesite tijesto od brašna i vode, a smjesu ostavite u posudi "potopljenu" u mlakoj vodi oko sat vremena. Potom tijesto treba "oprati" više puta. Prvi puta možete koristiti vodu u kojoj je bilo potopljeno, a koja će vrlo brzo postati bijela. Tada ju bacite i nadolijte svježu vodu iz slavine. Postupak ponavljajte sve dok voda ne postane bistra. Čitavo vrijeme pranja tijesta valjate ga tako da ga vraćate u oblik kugle, a ako se raspada, samo nastavite raditi i dalje. Ovaj postupak mogao bi potrajati, zato je lakše kupiti već gotov seitan.

Kada ste završili sa pranjem, ponovno uronite tijesto u hladnu vodu na 10-ak minuta te pripremite zdjelu za kuhanje. Tijesto stavite u gazu koju ne trebate zavezati prečvrsto. Ako želite malo bolji okus, slobodno dodajte soja sosa, temeljca od povrtne juhe ili običnog grincajga (povrća za juhu). Nakon sat vremena stavite u cjedilo da se dobro ocijedi i dalje postupajte kao s mesom.

A onda seitan možete iskoristiti za punjene paprike.

SASTOJCI:

luk
20 dag riže/kus-kusa/bulgura/kvinoje
20 dag seitana
4 paprike
sol
papar
začini po želji

PRIPREMA:

Popržite luk i dodajte seitan te dinstajte nekoliko minuta. Skuhajte rižu, bulgur, kus-kus ili kvinoju, po želji (najlakše je kus-kus jer ga je dovoljno preliti vrućom vodom i pustiti da odstoji nekoliko minuta, dok je za ostale sastojke potrebno 20 do 30 minuta kuhanja). Kada odaberete i pripremite sastojak po želji, prodinstajte sa seitanom i ubacite začine po želji (dimljena paprika, kari, kurkuma, korijander...). Napunite paprike i stavite peći 20 minuta na 200 stupnjeva.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju