Baked beans ili pečeni grah popularno je jelo diljem svijeta. Obuhvaća bijeli kuhani grah sljubljen sa slatkim umakom na bazi rajčice.
Pečeni grah možete poslužiti uz krišku tostiranog kruha za doručak, ali ga kombinirati i uz kuhani krumpir ili rižu za ručak ili večeru.
Iako je bez pečenoga graha nemoguće zamisliti tradicionalni engleski doručak, jelo potječe iz južne Amerike te je u 16. stoljeću došlo do Europe.
Baked beans obiluje bjelančevinama biljnog porijekla i ugljikohidratima. Ne brinite se, ne morate paliti pećnicu da biste napravili ovo jelo. Naprotiv, dovoljna vam je tek tava ili lonac s poklopcem, štednjak i nekoliko sastojaka.
Želite li brzinski napraviti pečeni grah, poslužite se već kuhanim bijelim grahom iz konzerve. Ako imate više vremena, suhi grah možete namočiti večer prije termičke obrade, skuhati ga pa tek onda upotrijebiti za ovaj recept.
Sastojci za pečeni grah:
- 1 konzerva bijelog graha od 400 g
- 200 ml pilećeg temeljca
- 2 žlice kečapa
- 2 čajne žličice kukuruznog škroba
- 2 žlice vode
- 1 žlica smeđeg šećera
- 1 čajna žlica koncentrata rajčice
- 1 čajna žličica jabučnog octa
- 1 čajna žličica umaka Worcestershire
- ½ čajne žličice češnjaka u prahu
- ½ čajna žličice luka u prahu
- sol i papar po želji
Priprema pečenoga graha:
- U lonac stavite pileći temeljac, kečap, smeđi šećer, koncentrat rajčice, jabučni ocat, umak Worcestershire, češnjak i luk u prahu. Dobro promiješajte, posolite i popaprite.
- Ocijedite grah iz konzerve i dodajte u lonac. Kuhajte sve zajedno oko 20 minuta da se okusi sljube.
- Pred kraj kuhanja miješajte kukuruzni škrob s vodom dok smjesa ne postane glatka i bez grudica. Umiješajte smjesu u grah da zgusnete umak. Za to će vam biti potrebno tek oko dvije minute termičke obrade.
- Isprobajte grah i dodajte još soli i papra po želji.
- Poslužite toplo s prilogom po želji. Dobar tek!