Bharta je naziv za začinjena jela od zgnječenog povrća, koja su vrlo popularna u sjevernoj Indiji, Bangladešu i Pakistanu. Razlikuju se po "glavnom" povrću, pa tako aloo ka bharta koristi krumpir, shalgam ka bharta repu, a baingan ka bharta, za koju danas donosimo recept, patlidžane.
Tajna baingan bharte je u dobro zapečenim patlidžanima. Oni moraju biti iznutra dovoljno mekani da ih možete zgnječiti vilicom ili žlicom, a izvana pocrnjeli. Bit će najukusniji ako ih ispečete na otvorenom plamenu. Ako vam roštilj nije pri ruci, možete ih peći u pećnici pa dovršiti na grill-ploči ili u tavi za kestene. Pougljenjenu koru nemojte sasvim ukloniti, ona će dati fini "šmek" gotovom jelu. Uz patlidžane, jelo određuju luk i rajčice balansirajući slatkoću luka i kiselost rajčica s gorkim okusom pečenih patlidžana.
Osnovna verzija baingan bharte vrlo je jednostavna – samo patlidžani, luk, rajčice, čili u prahu i korijander. Najčešće se još dodaju češnjak i đumbir, a čili u prahu može se zamijeniti svježim ljutim papričicama. Umjesto kumina, mljevenog korijandra i kurkume možete koristiti smjesu začina garam masala, kao u ovom receptu, koja će više naglasiti slatkoću luka, a sok od limete na kraju će lijepo zaokružiti sve okuse. Poslužite uz dal, lepinju ili rižu s maslacem i jogurtom, pečenim krumpirom ili svježim baguettom.
Vrijeme pripreme: 50 minuta.
Sastojci za baingan bhartu:
- 2 srednja patlidžana (oko 650 g)
- 3 žlice ulja
- 3 glavice crvenog luka, nasjeckanog
- sol, po ukusu
- 20 g đumbira, oguljenog i sitno naribanog
- 2 češnja češnjaka, oguljena i protisnuta
- 2 male zelene čili papričice, uzdužno prerezane napola
- ½ žličice garam masale (plus dodatak za posluživanje, po ukusu)
- 4 srednje rajčice, grubo nasjeckane
- 1 šaka svježeg korijandra, za posluživanje
- 1 limeta, za posluživanje
Priprema baingan bharte:
- Pecite patlidžane dok ne omekšaju i pocrne, redovito ih okrećući kako bi se ispekli ravnomjerno. Ostavite da se ohlade.
- Za to vrijeme u posudu ulijte ulje, dodajte luk i prstohvat soli te pirjajte na srednje jakoj vatri i uz miješanje dok luk ne omekša.
- Umiješajte đumbir, češnjak i čili, kuhajte miješajući još oko minutu, zatim dodajte garam masalu i rajčice te kuhajte dok rajčice ne omekšaju.
- Ogulite koru s patlidžana (ne svu), dodajte ih u posudu i miješajte dok smjesa ne postane glatka. Ostavite da se kuha dok tekućina ne ispari.
- Nasjeckajte korijandar, iscijedite sok od limete, dodajte začine po ukusu te poslužite.
Oduševite se! Recept Jamieja Olivera za punjeni patlidžan s pikantnim umakom +2