Baguette je duguljasta vrsta francuskog kruha koja je popularna diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. Servira se uz variva i gulaše, od njega se rade sendviči, a može se iskoristiti i za pripremu krutona.
Baguette možete vrlo jednostavno pripremiti i u vlastitom domu, a potrebna su vam svega četiri sastojka – brašno, kvasac, sol i voda. Pomiješajte sastojke i ostavite da se dižu oko osam do 10 sati.
Dignuto tijesto potom podijelite na četiri dijela, razvucite u duguljaste oblike nalik na baguette i stavite peći u pećnicu na 25 minuta. I to je cijela filozofija.
Sastojci za baguette:
- 950 g glatkog brašna
- 730 ml vode
- 2 čajne žličice soli
- 2 g instant kvasca
Priprema:
- Pomiješajte brašno i sol. Dodajte instant kvasac i sve zajedno prelijte čistom vodom sobne temperature.
- Miješajte smjesu drvenom kuhačom dok ne dobijte kuglu tijesta.
- Pokrijte tijesto i pustite da se diže oko 8 do 10 sati.
- Na pobrašnjenu površinu prebacite dignuto tijesto i podijelite ga na četiri jednaka dijela. U ovom procesu nemojte pretjerano gnječiti tijesto.
- Svaki dio tijesta razvucite u oblik baguettea.
- Položite oblikovane baguette na lim za pečenje koji ste prekrili papirom za pečenje te stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 250 Celzijevih stupnjeva oko 25 minuta.
- Pustite da se baguette ohladi prije nego što ga razrežete i poslužite. Dobar tek!
Koje brašno odabrati? Vodič koji otkriva najbolje vrste za savršeni kruh, fritule, pizzu, kolače... +0