Baguette je duguljasta vrsta francuskog kruha koja je popularna diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. Servira se uz variva i gulaše, od njega se rade sendviči, a može se iskoristiti i za pripremu krutona.

Baguette možete vrlo jednostavno pripremiti i u vlastitom domu, a potrebna su vam svega četiri sastojka – brašno, kvasac, sol i voda. Pomiješajte sastojke i ostavite da se dižu oko osam do 10 sati.

Dignuto tijesto potom podijelite na četiri dijela, razvucite u duguljaste oblike nalik na baguette i stavite peći u pećnicu na 25 minuta. I to je cijela filozofija.

Sastojci za baguette:

  • 950 g glatkog brašna
  • 730 ml vode
  • 2 čajne žličice soli
  • 2 g instant kvasca

Priprema:

  1. Pomiješajte brašno i sol. Dodajte instant kvasac i sve zajedno prelijte čistom vodom sobne temperature.
  2. Miješajte smjesu drvenom kuhačom dok ne dobijte kuglu tijesta.
  3. Pokrijte tijesto i pustite da se diže oko 8 do 10 sati.
  4. Na pobrašnjenu površinu prebacite dignuto tijesto i podijelite ga na četiri jednaka dijela. U ovom procesu nemojte pretjerano gnječiti tijesto.
  5. Svaki dio tijesta razvucite u oblik baguettea.
  6. Položite oblikovane baguette na lim za pečenje koji ste prekrili papirom za pečenje te stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 250 Celzijevih stupnjeva oko 25 minuta.
  7. Pustite da se baguette ohladi prije nego što ga razrežete i poslužite. Dobar tek!
U trendu Indijanska banana u Donjoj Bistri na plantaži Ivana Šuloga - 5 Ljekovito blago U lišću ovoga voća nalazi se tvar koja ubija stanice raka, raste i u Hrvatskoj, a kilogram plodova košta oko 10 eura Sir se ne bi trebao čuvati u proziirnoj plastičnoj foliji - 1 Nemojte ovo raditi Najveća greška koju radimo kad kupimo sir u trgovini i donesemo ga kući Hrskava i sočna piletina Provjeren recept Probajte, bit će vam drago: Za uvijek sočnu piletinu treba vam samo jedan sastojak

Koje brašno odabrati? Vodič koji otkriva najbolje vrste za savršeni kruh, fritule, pizzu, kolače... Babine fritule Za palačinke se koristi i glatko i oštro brašno Zdrave vrste brašna +0 Priprema tijesta