Baguette je duguljasta vrsta francuskog kruha koja je popularna diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. Servira se uz variva i gulaše, od njega se rade sendviči, a može se iskoristiti i za pripremu krutona.

Baguette možete vrlo jednostavno pripremiti i u vlastitom domu, a potrebna su vam svega četiri sastojka – brašno, kvasac, sol i voda. Pomiješajte sastojke i ostavite da se dižu oko osam do 10 sati.

Dignuto tijesto potom podijelite na četiri dijela, razvucite u duguljaste oblike nalik na baguette i stavite peći u pećnicu na 25 minuta. I to je cijela filozofija.

Sastojci za baguette:

  • 950 g glatkog brašna
  • 730 ml vode
  • 2 čajne žličice soli
  • 2 g instant kvasca

Priprema:

  1. Pomiješajte brašno i sol. Dodajte instant kvasac i sve zajedno prelijte čistom vodom sobne temperature.
  2. Miješajte smjesu drvenom kuhačom dok ne dobijte kuglu tijesta.
  3. Pokrijte tijesto i pustite da se diže oko 8 do 10 sati.
  4. Na pobrašnjenu površinu prebacite dignuto tijesto i podijelite ga na četiri jednaka dijela. U ovom procesu nemojte pretjerano gnječiti tijesto.
  5. Svaki dio tijesta razvucite u oblik baguettea.
  6. Položite oblikovane baguette na lim za pečenje koji ste prekrili papirom za pečenje te stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 250 Celzijevih stupnjeva oko 25 minuta.
  7. Pustite da se baguette ohladi prije nego što ga razrežete i poslužite. Dobar tek!
U trendu Limun kocke s grčkim jogurtom Jednostavno Lagane, osvježavajuće i silno ukusne: Recept za limun kocke s grčkim jogurtom Slani kolač s tikvicama i parmezanom Brzo i prefino Bolji od kruha: Recept za slani kolač s tikvicama i parmezanom Osijek Slavonski izlet Prije sam obišao Andaluziju, Maroko, Siciliju... Dojmovi mog prvog posjeta Osijeku, koji mi se praktični nalazi "na pragu"

Koje brašno odabrati? Vodič koji otkriva najbolje vrste za savršeni kruh, fritule, pizzu, kolače... Babine fritule Za palačinke se koristi i glatko i oštro brašno Zdrave vrste brašna +0 Priprema tijesta