Hrvatska ima mnogo toga za ponuditi, zato se udaljite od gradskog asfalta i uputite u mjesta gdje ćete osim u slasnoj hrani s roštilja i dokolici uživati i u čarobnim prirodnim ljepotama.

Dok temperature polako rastu najljepše je u planinama ili pored neke rječice potražiti osvježenje dok se na užarenoj rešetci okreću najdraži zalogaji. Za vas smo pronašli baš takve lokacije, a na vama je da samo prije odete do kvartovskog Lidla i nabavite sve za roštiljanje.

Stara Drava Stara Drava (Foto: Dubravka Petric/ Pixsell)

Topolik u blizini Osijeka

Za razliku od Jarunskog bazena gdje se Zagrepčani brčkaju kada temperature krenu u nevjerojatne visine, Osječani bježe na Staru Dravu, odnosno Topolik i uživaju na pravoj pješčanoj plaži u samom srcu Slavonije. Ovo izletište pravi je spas za vrijeme ljetnih vrućina, ali i mjesto gdje se svi u okolici dolaze družiti i rekreirati. I dok jedni plove kajakom, drugi plivaju, pecaju i roštiljaju.

Iako se tamo može uloviti svježa riba, nećete uvijek biti sretne ruke, zato se treba opremiti svim potrebnim namirnicama kako ne biste ostali gladni. Kao lanac trgovina koji njeguje običaje roštiljanja, u obližnjem Lidlu pronaći ćete sve potrebno za roštilj – od mesa koje će se topiti u ustima do svježih peciva i priloga. Kako se za klupice i roštilj uvijek traži mjesto više, budite spremni doći na izletište ranije kako biste uhvatili svoje mjesto. Nakon toga vam samo ostaje uživanje u druženju s ekipom dok se s roštilja širi fini miris sočne hrane.

 

Izletište stara bolnica

Naša metropola stavlja Zagrepčanima na raspolaganje mnogo mjesta za roštiljanje, piknik i odmor. No u trenutku kada živa na termometru skoči u nevjerojatne visine, popularna mjesta za uživanje s prijateljima znaju biti krcata izletnicima. Ipak jedno je izletište ostalo gotovo zaboravljeno, a riječ je o izletištu stara bolnica. Na velikoj travnatoj površini u neposrednoj blizini Arena Centra i Sveučilišne bolnice, nalazi se nekoliko klupica i mjesta za roštilj za sve one koji se za vikend žele osamiti sa svojom ekipom i udaljiti od gužve na poznatom zagrebačkom moru. Iako ih najčešće vidimo iz auta na putu prema moru, ova mjesta pružaju privatnost svim izletnicima koji žele uživati u vikend izletu sa svojim najbližima bez gužve i buke ostalih izletnika. Jedino o čemu trebate brinuti jest nabavka svježih i kvalitetnih namirnica koje će kasnije zamirisati na roštilju pod vašim vještim rukama. S livadom pred sobom idealnom za rekreaciju i ukusnom hranom s roštilja u rukama, nema boljeg mjesta za provesti vikend pred nama.

Izvor Rječine Izvor Rječine (Foto: Goran Kovačić/ Pixsell)

Izvor Rječine ili Platak u okolici Rijeke

I Rijeka ima svog konja za trku. Izvor Rječine jedno je od najprivlačnijih izletišta za sve one koji žive u okolici Rijeke, pa se tamo može nerijetko nabasati na velik broj izletnika koji traže predah od svakodnevice u bajkovitoj prirodi ovog mjesta. Baš zbog toga tamo se često dimi mnoštvo roštilja i miješaju mirisi pečenog mesa i ribe od kojeg rastu zazubice. Osim što ćete tamo uživati u prekrasnoj prirodi i bistroj vodi Rječine gdje se lako može vidjeti dno, velike livade daleko od gradske buke nude mnogo mjesta za rekreaciju.

Onima iz Rijeke u okolici je za roštiljanje dostupan i Platak gdje se još od 25. travnja 2022. primaju rezervacije za roštiljna mjesta. Ako vas prognoza iznenadi i snađe vas loše vrijeme, moguće je tražiti povrat novca, ali rezervirano mjesto trebali bi otkazati najkasnije tjedan dana prije datuma rezervacije. Na Platku neće nedostajati zabave dok čekate svoju porciju delicija s rešetke. Zaputite se u šetnju, planinarenje ili pak iznajmite sportski teren ili opremu pa nabacite jednu partiju nogometa, badmintona ili se pak jednostavno izležavajte na dekici u hladovini.

Škopljanci u Dalmatinskoj Zagori

Obiteljsko imanje Etno eko selo Škopljanci se prije nekoliko godina odlučilo na radikalan potez i otvoriti svoja vrata svima koji žele doživjeti nezaboravno iskustvo življenja poput svojih predaka. Oni su odlučili renovirati stare kamene kuće i tako nas vratiti u neka druga vremena kada je život bio jednostavniji.

Škopljanci Škopljanci (Foto: Ivo Cagalj / Pixsell)

Imanje se nalazi svega tridesetak kilometara od Splita, a osim dalmatinskih poslastica koje se nude u njihovim konobama, tamo se možete uključiti u Seosku olimpijadu i navijati za svog natjecatelja ili pak doživjeti borbu bikovima iz prve ruke koja nije svakidašnji prizor. U Škopljancima možete i kampirati ili jednostavno doći na jednodnevni izlet jer se na njihovim travnatim površinama nalazi sve što vam treba da biste uživali u odmoru koji ste zaslužili. Od sanitarija do prostora za pečenje roštilja i mesa na ražnju. Otvorite vatru i zajedno s prijateljima guštajte u slasnim delicijama s roštilja i doživite sve običaje ovog kraja.

Izvor rijeke Jadro u okolici Splita

Ova rijeka kojoj lokalci često zbog imena i bogate povijesti tepaju da je hrvatski Jordan, idealno je mjesto za sve izletnike koji si žele dati oduška od gradske vreve i udaljiti se od gomile turista koji su već krenuli pohoditi Split i okolicu. Put od Solina do izvora rijeke vode šetnice, a kasnije i planinarski puteljci koji će odlazak tamo samo učiniti još zanimljivijim.

Spas u ovoj zelenoj oazi u blizini Splita pronalaze mnogi, a posebno je popularno izletište Majdan koji se nalazi u blizini izvora rijeke Jadro. To je izletište pravi mali raj u kojem mogu uživati i mladi i stari jer nudi mnoštvo sadržaja za rekreaciju kao i piknik zonu gdje mogu opuštati oni koji traže odmor od ubrzane svakodnevice.

Izvor Jadra Izvor Jadra (Foto: Ivo Cagalj/Pixsell)

Kako je na izletištu temperatura uvijek nekoliko stupnjeva niža zbog svježe rijeke, najveće gužve su tamo upravo ljeti. Oni koji se žele u potpunosti osamiti, mogu se uputiti do rijeke i okušati se u ribolovu. Uz malo sreće ulovit ćete i mekousnu pastrvu čije je to i stanište, a odmah je možete baciti i na roštilj i uživati u pravoj svježoj ribi.

Ako niste vješti ribolovac za svaki slučaj, kako ne biste ostali gladni, pastrvu, ali i sve vrste mesa i ribe koje možete staviti na roštilj pronađite u obližnjem Lidlu i uživajte u cjelodnevnom izletu uz izvor Jadra ili na bilo kojoj prekrasnoj predloženoj lokaciji.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju