Chef i mentor našeg online serijala 'MasterChef to be', Darko Vlašić, otkrio nam je deset trikova uz koje možete kuhati kao profesionalci. S desetogodišnjim iskustvom rada u poznatim restoranima Darko Vlašić je chef koji kulinarske trikove ima u malom prstu. S namirnicama iz Konzuma pokazao je kako se lakše snalaziti u kuhinji, ali i podijelio zanimljive recepte koje je jednostavno rekreirati.

1. Spriječite klizanje daske za rezanje

Prije nego što krenete kuhati osigurajte svoju dasku. Trik je u papirnatom ručniku koji će spriječiti klizanje. Papirnati ručnik poprskajte vodom, a zatim na njega stavite dasku za rezanje.

2. Kako otkostiti karabatak i učiniti ga ekstra hrskavim

Kod otkoštavanja batka i zabatka nožem povlačite što bliže kosti kako bi ostalo što manje otpadaka. Nakon što izvadite kost obratite meso do kraja i posebno obratite pozornost na hrskavice. Zatim razlistajte piletinu da bude što tanja. Začinite je sa soli i paprom s obje strane.

Na tavicu stavite suncokretovo ulje i piletinu pa je prekrijte papirom za pečenje, a na njega stavite uteg (možete se poslužiti loncem). Pecite na laganoj do srednjoj vatri oko 10 minuta ili dok kožica ne poprimi hrskavu koricu. Znat ćete da je vrijeme za okretanje mesa kad maknete papir, a rub piletine je poprimio smeđu boju. Kad okrenete meso, smanjite vatru i pecite još dvije minute.

3. Brza zimnica od ostataka povrća

Ako vam je ostalo viška cvjetače, luka ili ste primijetili da mrkva ili krastavac propadaju, spasite ih i od njih napravite brzu zimnicu. Baza za kiseljenje je 1 dcl vode, 1 dcl octa, 25 g šećera, 5 g soli i začini po želji. U kiseljenje možete staviti češnjak, timjan, klinčić, anis, crni papar u zrnu ili kao Darko sve od navedenog. Sastojke za kiseljenje stavite u lonac i prokuhajte. Kada baza prokuha prelijte je preko narezanog povrća. Kad se sve ohladi, prebacite u staklenku i svoju zimnicu držite u hladnjaku. Na taj ste način produžili rok upotrebe povrća za barem dva mjeseca.

Recept za domaće kiseljenje Recept za domaće kiseljenje (Foto: Nova Studio)

4. Kako najbrže očistiti kozice plus aromatični recept

Najlakši način da očistite kozice je da im prvo skinete glavu, zatim ovojnicu ili ljusku i nakon toga povučete rep. Na kraju presijecite kozice po dužini i izvadite crnu opnu.

Darkove kozice prethodno su bile kuhane pa nam je u ten oka pripremio aromatično jelo. Očišćene kozice pržio je na maslinovom ulju, dodao sjeckani svježi čili i 1 režanj češnjaka narezan na ploške. Sve je posolio i na kraju dodao med. Kozice je poslužio s domaćim kiseljenjem iz prethodnog trika.

5. Najlakše čišćenje čili papričica

Najbrži način da očistite čili papričice je da ih prvo dobro protrljate u rukama, odrežete im vrh i zatim sjemenke istresete van. Za kraj ne zaboravite ruke oprati limunovim sokom kako biste s njih skinuli ljutinu.

6. Kako dobiti rumenu koricu na mesu

Kako biste na bifteku dobili lijepu rumenu koricu, prije pečenja meso ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi pola sata pa ga prebrišite papirnatim ručnikom kako biste maknuli višak soka. Meso malo posolite i stavite ga na dobro zagrijanu tavu nauljenu suncokretovim uljem. Kako biste dobili ravnomjernu koricu meso lagano vucite po tavi. Kad je meso pečeno onako kako volite, narežite ga na trakice pa začinite sa soli i paprom.

Kako dobiti rumenu koricu na mesu Kako dobiti rumenu koricu na mesu (Foto: Nova Studio)

7. Domaći namaz od jogurta

Volite li mliječne namaze, onda će vas sigurno oduševiti ovaj trik uz koji vlastiti namaz možete napraviti doslovno preko noći od samo jednog sastojka. Čvrsti jogurt stavite u cijedilo i pustite ga da se cijedi preko noći. Ujutro će vas dočekati čvrsti namaz u koji možete dodati začine po želji. Darko je u svoj stavio vlasac i namazao ga na kruh koji je također sam napravio.

8. Omlet koji uvijek uspijeva

Jedan omlet, četiri jaja – Darkova su formula za uspjeh. Umutite jaja penjaćom i preskočite začinjavanje. U tavi otopite maslac, ali pazite da ne poprimi drugačiju boju pa čim se otopi dodajte smućkana jaja. Jaja pecite na laganoj vatri i pažljivo ih raspoređujte po tavi. Kada vam se čini da su gotova, maknite ih s vatre pa začinite sa soli i paprom i preklopite te poslužite na tanjur.

9. Recept za mousse od samo 2 sastojka

Tamna čokolada svakako je slađa ako se jede u obliku moussea pa je Darko pokazao kako to izvesti uz dodatak samo još jednog sastojka. Trebat će vam 225 g tamne čokolade od 72% i 175 g vruće vode. Tamnu čokoladu prvo otopite u vodi, a zatim zdjelu s čokoladom uronite u drugu zdjelu napunjenu s hladnom vodom i ledom te nastavite penjaćom miješati dok ne dobijete teksturu moussa. Poslužite u zdjelicama.

10. Oprezno s dezinficijensima

Dezinfekcijska sredstva s alkoholom nemaju što raditi u kuhinji. Demonstrirao je to Darko i pokazao njihovu zapaljivost. Ruke radije operite na klasičan način kako kasnije ne bi bilo žaljenja.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Konzum po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju