• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #masterchef

10 restoranskih trikova chefa Darka Vlašića za lakše snalaženje u kuhinji i zanimljiva jela

Očistite kozice u trenu, napravite omlet bez straha od fijaska ili osvojite prijatelje najbolje pečenim komadom bifteka.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 24.11.2021 10:03 komentari
viber Created with Sketch.
Aromatične kozice s domaćim kiseljenjem
Aromatične kozice s domaćim kiseljenjem (Foto:Nova Studio)

Galerija Aromatične kozice s domaćim kiseljenjem 6 Recept za domaće kiseljenje 6 Kako dobiti rumenu koricu na mesu 6 Spriječite klizanje daske za rezanje 6

U trendu Tortellini varivo Tjedni jelovnik Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna K2 - 4 "Planina svih planina" Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške Novi kviz općeg znanja - 12 15 nasumičnih pitanja Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više

Chef i mentor našeg online serijala 'MasterChef to be', Darko Vlašić, otkrio nam je deset trikova uz koje možete kuhati kao profesionalci. S desetogodišnjim iskustvom rada u poznatim restoranima Darko Vlašić je chef koji kulinarske trikove ima u malom prstu. S namirnicama iz Konzuma pokazao je kako se lakše snalaziti u kuhinji, ali i podijelio zanimljive recepte koje je jednostavno rekreirati.

1. Spriječite klizanje daske za rezanje

Prije nego što krenete kuhati osigurajte svoju dasku. Trik je u papirnatom ručniku koji će spriječiti klizanje. Papirnati ručnik poprskajte vodom, a zatim na njega stavite dasku za rezanje.

2. Kako otkostiti karabatak i učiniti ga ekstra hrskavim

Kod otkoštavanja batka i zabatka nožem povlačite što bliže kosti kako bi ostalo što manje otpadaka. Nakon što izvadite kost obratite meso do kraja i posebno obratite pozornost na hrskavice. Zatim razlistajte piletinu da bude što tanja. Začinite je sa soli i paprom s obje strane.

Na tavicu stavite suncokretovo ulje i piletinu pa je prekrijte papirom za pečenje, a na njega stavite uteg (možete se poslužiti loncem). Pecite na laganoj do srednjoj vatri oko 10 minuta ili dok kožica ne poprimi hrskavu koricu. Znat ćete da je vrijeme za okretanje mesa kad maknete papir, a rub piletine je poprimio smeđu boju. Kad okrenete meso, smanjite vatru i pecite još dvije minute.

3. Brza zimnica od ostataka povrća

Ako vam je ostalo viška cvjetače, luka ili ste primijetili da mrkva ili krastavac propadaju, spasite ih i od njih napravite brzu zimnicu. Baza za kiseljenje je 1 dcl vode, 1 dcl octa, 25 g šećera, 5 g soli i začini po želji. U kiseljenje možete staviti češnjak, timjan, klinčić, anis, crni papar u zrnu ili kao Darko sve od navedenog. Sastojke za kiseljenje stavite u lonac i prokuhajte. Kada baza prokuha prelijte je preko narezanog povrća. Kad se sve ohladi, prebacite u staklenku i svoju zimnicu držite u hladnjaku. Na taj ste način produžili rok upotrebe povrća za barem dva mjeseca.

Recept za domaće kiseljenje Recept za domaće kiseljenje (Foto: Nova Studio)

4. Kako najbrže očistiti kozice plus aromatični recept

Najlakši način da očistite kozice je da im prvo skinete glavu, zatim ovojnicu ili ljusku i nakon toga povučete rep. Na kraju presijecite kozice po dužini i izvadite crnu opnu.

Darkove kozice prethodno su bile kuhane pa nam je u ten oka pripremio aromatično jelo. Očišćene kozice pržio je na maslinovom ulju, dodao sjeckani svježi čili i 1 režanj češnjaka narezan na ploške. Sve je posolio i na kraju dodao med. Kozice je poslužio s domaćim kiseljenjem iz prethodnog trika.

5. Najlakše čišćenje čili papričica

Najbrži način da očistite čili papričice je da ih prvo dobro protrljate u rukama, odrežete im vrh i zatim sjemenke istresete van. Za kraj ne zaboravite ruke oprati limunovim sokom kako biste s njih skinuli ljutinu.

6. Kako dobiti rumenu koricu na mesu

Kako biste na bifteku dobili lijepu rumenu koricu, prije pečenja meso ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi pola sata pa ga prebrišite papirnatim ručnikom kako biste maknuli višak soka. Meso malo posolite i stavite ga na dobro zagrijanu tavu nauljenu suncokretovim uljem. Kako biste dobili ravnomjernu koricu meso lagano vucite po tavi. Kad je meso pečeno onako kako volite, narežite ga na trakice pa začinite sa soli i paprom.

Kako dobiti rumenu koricu na mesu Kako dobiti rumenu koricu na mesu (Foto: Nova Studio)

7. Domaći namaz od jogurta

Volite li mliječne namaze, onda će vas sigurno oduševiti ovaj trik uz koji vlastiti namaz možete napraviti doslovno preko noći od samo jednog sastojka. Čvrsti jogurt stavite u cijedilo i pustite ga da se cijedi preko noći. Ujutro će vas dočekati čvrsti namaz u koji možete dodati začine po želji. Darko je u svoj stavio vlasac i namazao ga na kruh koji je također sam napravio.

8. Omlet koji uvijek uspijeva

Jedan omlet, četiri jaja – Darkova su formula za uspjeh. Umutite jaja penjaćom i preskočite začinjavanje. U tavi otopite maslac, ali pazite da ne poprimi drugačiju boju pa čim se otopi dodajte smućkana jaja. Jaja pecite na laganoj vatri i pažljivo ih raspoređujte po tavi. Kada vam se čini da su gotova, maknite ih s vatre pa začinite sa soli i paprom i preklopite te poslužite na tanjur.

9. Recept za mousse od samo 2 sastojka

Tamna čokolada svakako je slađa ako se jede u obliku moussea pa je Darko pokazao kako to izvesti uz dodatak samo još jednog sastojka. Trebat će vam 225 g tamne čokolade od 72% i 175 g vruće vode. Tamnu čokoladu prvo otopite u vodi, a zatim zdjelu s čokoladom uronite u drugu zdjelu napunjenu s hladnom vodom i ledom te nastavite penjaćom miješati dok ne dobijete teksturu moussa. Poslužite u zdjelicama.

10. Oprezno s dezinficijensima

Dezinfekcijska sredstva s alkoholom nemaju što raditi u kuhinji. Demonstrirao je to Darko i pokazao njihovu zapaljivost. Ruke radije operite na klasičan način kako kasnije ne bi bilo žaljenja.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Konzum po najvišim profesionalnim standardima.

  • #masterchef
  • #MasterChef to be
  • #darko vlašić
  • #kulinarski trikovi
  • #konzum
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Čokoladni kolač recept
Savšenstvo bez mane
Ovako sočne čokoladne kolače još nismo probali! Biskvit je natopljen s jednom, a prekriven s drugom kremom
Pijani rezanci: Recept za tajladski klasik s piletinom u prefinom umaku
Pad Kee Mao
Pijani rezanci: Recept za tajladski klasik s piletinom u prefinom umaku
Ljubljana iz drugog kuta: Mjesta koja turisti (još) nisu otkrili
POKROVITELJ DINERS
Ljubljana iz drugog kuta: Mjesta koja turisti (još) nisu otkrili
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Lijek iz vrta
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Punkufer osmijeha i važnih poruka: Genijalna atmosfera na Gornjem gradu zbog koje jedva čekamo novu #neOKOLIŠaj izložbu
Zelena budućnost
Punkufer osmijeha i važnih poruka: Genijalna atmosfera na Gornjem gradu zbog koje jedva čekamo novu #neOKOLIŠaj izložbu
Muzej umjetnosti će se graditi u Dubaiju
Inspiriran morem i biserima
Muzej koji "pluta" u morskom kanalu novo je čudo Dubaija
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
"Planina svih planina"
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
Kremasto varivo s piletinom i njokima recept
U jednom loncu
Fino i lako se sprema: Pileće varivo s njokima pravi je izbor za studeni
Varivo od crvene leće i cvjetače recept
Recept na žlicu
Fino varivo s lećom i cvjetačom sjajan je izbor za ručak ili večeru, a bit će gotovo za 30-ak minuta
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Dan hipertenzije: Hrvatska rekorder po povišenom tlaku u EU
Tihi ubojica
Čak polovica odraslih u Hrvatskoj boluje od ove bolesti: Ubija tiho i sustavno, a posebno je zabrinjavajuća situacija kod žena
Srušio se C-130 turskog ratnog zrakoplovstva nad Gruzijom 160 km od granice s Rusijom
c-130
VIDEO Srušio se zrakoplov NATO-a!
Tijekom priprema za lov u glavu upucan muškarac: "Iz nepoznatih razloga ispalio je streljivo"
Jedna osoba uhićena
Napunio pušku pa opalio muškarcu ravno u glavu
show
Poslušajte kako Ivan Zak pjeva veliki hit Marka Perkovića Thompsona
što kažete?
Poslušajte kako to zvuči kad Ivan Zak zapjeva veliki Thompsonov vjerski hit!
Udala se TikTokerica Nora Bago
pogledajte ludu atmosferu!
Popularna Splićanka stala pred oltar: "Da sam znala za koga ću se udati..."
Maja Šuput i Šime Elez u Dubaiju
rajski odmor
Romantika na najjače! Maja Šuput i Šime otkrili gdje uživaju u suncu i zagrljajima
zdravlje
Ovo piće polako uništava vašu jetru – a mnogi ga piju svaki dan!
Stručnjaci upozoravaju
Ovo piće polako uništava vašu jetru – a mnogi ga piju svaki dan!
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Onkolozi upozoravaju
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Jela od kelja: 6 recepata s mesom i bez mesa
Po preporuci nutricionistice
Jela od kelja: 6 recepata s mesom i bez mesa
zabava
Kad vidite gdje su stavili kadu u ovoj kupaonici, bit ćete zahvalni na svojoj
Urnebesno
Kad vidite gdje su stavili kadu u ovoj kupaonici, bit ćete zahvalni na svojoj
"Pokaži mi kako se diraš": Ispunila želju na TikToku, snimka je postala hit
Što je tražio…
"Pokaži mi kako se diraš": Ispunila želju na TikToku, snimka je postala hit
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Zanimljivo
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
tech
Već prva snimka opservatorija Vera C. Rubin zapanjila astronome i otkrila skrivenu tajnu jedne poznate galaksije
Tek je počeo s radom
Već prva snimka opservatorija Vera C. Rubin zapanjila astronome i otkrila skrivenu tajnu jedne poznate galaksije
Googleovi savjeti koje treba poslušati: Evo kako smanjiti potrošnju baterije na Androidu
Svaki se postotak računa
Googleovi savjeti koje treba poslušati: Evo kako smanjiti potrošnju baterije na Androidu
Najstariji poznati spomenik drevnih Maja mogao bi biti ogromna karta svemira
Veliki ritualni kompleks
Najstariji poznati spomenik drevnih Maja mogao bi biti ogromna karta svemira
sport
Mladi košarkaš u kritičnom stanju, vatrogasci ga izvlačili iz smrskanog Ferrarija
Izbjegnuta velika tragedija
Mladi košarkaš u kritičnom stanju! Vatrogasci ga izvlačili iz smrskanog Ferrarija, zabio se u zid
ŽDRIJEB SP 2026.: Hrvatska zna svoje mjesto na izvlačenju, evo kad počinje
S KIME ĆEMO IGRATI?
ŽDRIJEB SP 2026.: Hrvatska zna svoje mjesto na izvlačenju, evo kad počinje
Milan želi produžiti ugovor s Lukom Modrićem na još godinu dana
Tvrde Talijani
Ponuda stiže ranije od očekivanog! Modrić "natjerao" Milan na reakciju
tv
U dobru i zlu: Namjere mu nisu iskrene - zašto je zapravo došao?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Namjere mu nisu iskrene - zašto je zapravo došao?
MasterChef: Žiri i u stres testu priredio ozbiljno iznenađenje! "Ne miriše na dobro!"
OSTANAK ILI ODLAZAK?
Žiri i u stres testu priredio ozbiljno iznenađenje! "Ne miriše na dobro!"
U dobru i zlu: Koliko god to ona htjela, ne može tako lako preći preko svega
U DOBRU I ZLU
Koliko god to ona htjela, ne može tako lako preći preko svega
putovanja
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
"Planina svih planina"
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
Kremasto varivo s piletinom i njokima recept
U jednom loncu
Fino i lako se sprema: Pileće varivo s njokima pravi je izbor za studeni
novac
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Ryanair uvodi veliku promjenu za sve putnike. Evo što se mijenja od 12. studenog
Nova pravila
Ryanair uvodi veliku promjenu za sve putnike. Evo što se mijenja od 12. studenog
lifestyle
Ksenija Pajić u trapericama i bundi na zagrebačkoj špici 2025.
Ležerna i dotjerana
Ove traperice savršen su izbor za šetnju gradom, a Ksenija Pajić nosi ih uz kratku bundu
Ovo piće polako uništava vašu jetru – a mnogi ga piju svaki dan!
Stručnjaci upozoravaju
Ovo piće polako uništava vašu jetru – a mnogi ga piju svaki dan!
Izabrale ste najzgodnijeg pjevača iz generacije naših mama i baka
Magnet za žene
Uvjerljiva pobjeda: Izabrale ste najzgodnijeg pjevača iz generacije naših mama i baka
sve
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Poslušajte kako Ivan Zak pjeva veliki hit Marka Perkovića Thompsona
što kažete?
Poslušajte kako to zvuči kad Ivan Zak zapjeva veliki Thompsonov vjerski hit!
Mladi košarkaš u kritičnom stanju, vatrogasci ga izvlačili iz smrskanog Ferrarija
Izbjegnuta velika tragedija
Mladi košarkaš u kritičnom stanju! Vatrogasci ga izvlačili iz smrskanog Ferrarija, zabio se u zid
MasterChef to be: Polufinale - domaća špašta sa šalšom i biftekom
KONZUM DONOSI

MasterChef to be: Simpatični Kiki ispao je iz konkurencije iako mu je meso bilo najmekanije

Naši kandidati susreli su se s novim izazovima, od izrade tjestenine, domaće šalše do pečenja bifteka. Tko je ''isplivao'' kao najbolji, a tko je puno zujao, a malo meda dao, pogledajte u videu. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close