• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #masterchef

10 restoranskih trikova chefa Darka Vlašića za lakše snalaženje u kuhinji i zanimljiva jela

Očistite kozice u trenu, napravite omlet bez straha od fijaska ili osvojite prijatelje najbolje pečenim komadom bifteka.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 24.11.2021 10:03 komentari
viber Created with Sketch.
Aromatične kozice s domaćim kiseljenjem
Aromatične kozice s domaćim kiseljenjem (Foto:Nova Studio)

Galerija Aromatične kozice s domaćim kiseljenjem 6 Recept za domaće kiseljenje 6 Kako dobiti rumenu koricu na mesu 6 Spriječite klizanje daske za rezanje 6

U trendu Sanski Most Impresivna okolica Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka Kolač od mrkve Jednostavno Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja Gulaš Jednostavno, a preukusno Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa

Chef i mentor našeg online serijala 'MasterChef to be', Darko Vlašić, otkrio nam je deset trikova uz koje možete kuhati kao profesionalci. S desetogodišnjim iskustvom rada u poznatim restoranima Darko Vlašić je chef koji kulinarske trikove ima u malom prstu. S namirnicama iz Konzuma pokazao je kako se lakše snalaziti u kuhinji, ali i podijelio zanimljive recepte koje je jednostavno rekreirati.

1. Spriječite klizanje daske za rezanje

Prije nego što krenete kuhati osigurajte svoju dasku. Trik je u papirnatom ručniku koji će spriječiti klizanje. Papirnati ručnik poprskajte vodom, a zatim na njega stavite dasku za rezanje.

2. Kako otkostiti karabatak i učiniti ga ekstra hrskavim

Kod otkoštavanja batka i zabatka nožem povlačite što bliže kosti kako bi ostalo što manje otpadaka. Nakon što izvadite kost obratite meso do kraja i posebno obratite pozornost na hrskavice. Zatim razlistajte piletinu da bude što tanja. Začinite je sa soli i paprom s obje strane.

Na tavicu stavite suncokretovo ulje i piletinu pa je prekrijte papirom za pečenje, a na njega stavite uteg (možete se poslužiti loncem). Pecite na laganoj do srednjoj vatri oko 10 minuta ili dok kožica ne poprimi hrskavu koricu. Znat ćete da je vrijeme za okretanje mesa kad maknete papir, a rub piletine je poprimio smeđu boju. Kad okrenete meso, smanjite vatru i pecite još dvije minute.

3. Brza zimnica od ostataka povrća

Ako vam je ostalo viška cvjetače, luka ili ste primijetili da mrkva ili krastavac propadaju, spasite ih i od njih napravite brzu zimnicu. Baza za kiseljenje je 1 dcl vode, 1 dcl octa, 25 g šećera, 5 g soli i začini po želji. U kiseljenje možete staviti češnjak, timjan, klinčić, anis, crni papar u zrnu ili kao Darko sve od navedenog. Sastojke za kiseljenje stavite u lonac i prokuhajte. Kada baza prokuha prelijte je preko narezanog povrća. Kad se sve ohladi, prebacite u staklenku i svoju zimnicu držite u hladnjaku. Na taj ste način produžili rok upotrebe povrća za barem dva mjeseca.

Recept za domaće kiseljenje Recept za domaće kiseljenje (Foto: Nova Studio)

4. Kako najbrže očistiti kozice plus aromatični recept

Najlakši način da očistite kozice je da im prvo skinete glavu, zatim ovojnicu ili ljusku i nakon toga povučete rep. Na kraju presijecite kozice po dužini i izvadite crnu opnu.

Darkove kozice prethodno su bile kuhane pa nam je u ten oka pripremio aromatično jelo. Očišćene kozice pržio je na maslinovom ulju, dodao sjeckani svježi čili i 1 režanj češnjaka narezan na ploške. Sve je posolio i na kraju dodao med. Kozice je poslužio s domaćim kiseljenjem iz prethodnog trika.

5. Najlakše čišćenje čili papričica

Najbrži način da očistite čili papričice je da ih prvo dobro protrljate u rukama, odrežete im vrh i zatim sjemenke istresete van. Za kraj ne zaboravite ruke oprati limunovim sokom kako biste s njih skinuli ljutinu.

6. Kako dobiti rumenu koricu na mesu

Kako biste na bifteku dobili lijepu rumenu koricu, prije pečenja meso ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi pola sata pa ga prebrišite papirnatim ručnikom kako biste maknuli višak soka. Meso malo posolite i stavite ga na dobro zagrijanu tavu nauljenu suncokretovim uljem. Kako biste dobili ravnomjernu koricu meso lagano vucite po tavi. Kad je meso pečeno onako kako volite, narežite ga na trakice pa začinite sa soli i paprom.

Kako dobiti rumenu koricu na mesu Kako dobiti rumenu koricu na mesu (Foto: Nova Studio)

7. Domaći namaz od jogurta

Volite li mliječne namaze, onda će vas sigurno oduševiti ovaj trik uz koji vlastiti namaz možete napraviti doslovno preko noći od samo jednog sastojka. Čvrsti jogurt stavite u cijedilo i pustite ga da se cijedi preko noći. Ujutro će vas dočekati čvrsti namaz u koji možete dodati začine po želji. Darko je u svoj stavio vlasac i namazao ga na kruh koji je također sam napravio.

8. Omlet koji uvijek uspijeva

Jedan omlet, četiri jaja – Darkova su formula za uspjeh. Umutite jaja penjaćom i preskočite začinjavanje. U tavi otopite maslac, ali pazite da ne poprimi drugačiju boju pa čim se otopi dodajte smućkana jaja. Jaja pecite na laganoj vatri i pažljivo ih raspoređujte po tavi. Kada vam se čini da su gotova, maknite ih s vatre pa začinite sa soli i paprom i preklopite te poslužite na tanjur.

9. Recept za mousse od samo 2 sastojka

Tamna čokolada svakako je slađa ako se jede u obliku moussea pa je Darko pokazao kako to izvesti uz dodatak samo još jednog sastojka. Trebat će vam 225 g tamne čokolade od 72% i 175 g vruće vode. Tamnu čokoladu prvo otopite u vodi, a zatim zdjelu s čokoladom uronite u drugu zdjelu napunjenu s hladnom vodom i ledom te nastavite penjaćom miješati dok ne dobijete teksturu moussa. Poslužite u zdjelicama.

10. Oprezno s dezinficijensima

Dezinfekcijska sredstva s alkoholom nemaju što raditi u kuhinji. Demonstrirao je to Darko i pokazao njihovu zapaljivost. Ruke radije operite na klasičan način kako kasnije ne bi bilo žaljenja.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Konzum po najvišim profesionalnim standardima.

  • #masterchef
  • #MasterChef to be
  • #darko vlašić
  • #kulinarski trikovi
  • #konzum
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Puna okusa i iznenađenjea: Gusta juha od mrkve i jabuke
Neobično fina
Puna okusa i iznenađenjea: Gusta juha od mrkve i jabuke
U bojama jeseni: Recept za lazanje s bundevom i špinatom
Kremaste i ukusne
U bojama jeseni: Recept za lazanje s bundevom i špinatom
Hrvatska putovnica je jača od američke
Henley Passport Indeks
Objavljena nova lista najmoćnijih putovnica svijeta, a Hrvatska je jača čak i od SAD-a
Tajne profesionalaca: Kako savršeno skuhati tjesteninu?
Škola kuhanja
Mario Mihelj savjetuje kako savršeno skuhati tjesteninu
Pileće mesne okruglice iz pećnice: Sočne, meke i prelivene božanstvenim umakom
Za 40 minuta
Pileće mesne okruglice iz pećnice: Sočne, meke i prelivene božanstvenim umakom
Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"
Vrata Bilogore
Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Impresivna okolica
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Turkana
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Tjedni jelovnik brza jela od 13.10 do 19.10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 brzih jela za svaki dan ovoga tjedna za koje već vjerojatno imate sve sastojke kod kuće
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Jednostavno, a preukusno
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Jednostavno
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Tjedni jelovnik jela sa žlicom za hladno vrijeme 6. 10. do 12. 10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Simbol ribe često se može vidjeti na automobilima
Jasna poruka
Ovaj simbol često se može vidjeti na automobilima: Znate li njegovo značenje?
Susjedi su pozvali policiju zbog buke: Nitko nije bio spreman na ono što su pronašli
Šok u Poljskoj
Gotovo 30 godina laži! Susjedi su pozvali policiju zbog buke: Nitko nije bio spreman na ono što su pronašli
Strava u Njemačkoj: Šetači u šumi pronašli tijelo, vjeruju da je to dječak koji je nestao
strava u njemačkoj
Fabian (8) je nestao u petak, a sada su šetači u šumi pronašli tijelo djeteta
show
Poznato je zašto Sejda Bešlić nije bila na sprovodu supruga Halida Bešlića
da ti srce pukne!
Otkriveno zašto Sejda nije bila na sprovodu voljenog supruga Halida Bešlića
Evo što znače obilježja na lijesu Halida Bešlića
tradicija i poštovanje
Koja je simbolika obilježja na lijesu Halida Bešlića?
Zaručila se Melina Galić, bivša supruga Harisa Đinovića
godinu dana nakon razvoda
Zaručila se bivša supruga Harisa Džinovića! U bračnu luku uplovit će sa starijim milijunašem
zdravlje
Zastrašujuće otkriće: Više od 99 % ljudi s moždanim ili srčanim udarom imalo je ove znakove upozorenja prije!
Veliko istraživanje
Zastrašujuće otkriće: Više od 99 % ljudi s moždanim ili srčanim udarom imalo je ove znakove upozorenja prije!
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
10 simptoma koje žene nakon 40-e nikad ne bi trebale ignorirati
Oprez!
10 simptoma koje žene nakon 40-e nikad ne bi trebale ignorirati
zabava
Nadmudrio nepristojnog medvjeda, njegovo rješenje oduševilo internet
Genijalno!
Nadmudrio nepristojnog medvjeda, njegovo rješenje oduševilo internet
Obiteljski izlazak nasmijao cijelu regiju: "Tko nema takvo iskustvo, nije se rodio na Balkanu"
Živa istina
Obiteljski izlazak nasmijao cijelu regiju: "Tko nema takvo iskustvo, nije se rodio na Balkanu"
Vlasnici podijelili snimke mačaka koje otkrivaju njihovu mračnu stranu
Nije im lako
Vlasnici podijelili snimke mačaka koje otkrivaju njihovu mračnu stranu
tech
Kupujete na Temuu? Stručnjak objasnio kakvim se trikovima služe kako bi privukli kupce
Više od 30 trikova
Kupujete na Temuu? Stručnjak objasnio kakvim se trikovima služe kako bi privukli kupce
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
Novo istraživanje otkriva
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
Patite od sindroma iritabilnog crijeva? Jedna terapija pokazuje velik potencijal u smanjenju simproma, a ne uključuje nikakve lijekove
provedena velika analiza
Patite od sindroma iritabilnog crijeva? Jedna terapija pokazuje velik potencijal u smanjenju simproma, a ne uključuje nikakve lijekove
sport
Hrvatska protiv Brazila i Kolumbije uoči SP 2026.
Finale prije finala
Bombastična vijest: Evo protiv koga će Hrvatska igrati uoči Mundijala
Noćna mora bez kraja: Česi ne mogu kući, ostali zarobljeni na otočju
Nevjerojatno
Noćna mora se nastavlja: Česi ne mogu kući, ostali zarobljeni na otočju
Obala Bjelokosti na nevjerojatan način izborila Svjetsko prvenstvo: Ovo svijet ne pamti!
Strašno
Obala Bjelokosti na nevjerojatan način izborila Svjetsko prvenstvo: Ovo svijet ne pamti!
tv
MasterChef: Požar u MasterChef kuhinji! ''Gledam u to i ne mogu vjerovati što se događa''
NE PROPUSTITE!
Požar u MasterChef kuhinji! ''Gledam u to i ne mogu vjerovati što se događa''
MasterChef: Ivanu Bariću pozlilo, a u mislima mu je bilo samo jedno: "Iznevjerio sam ih!"
SAMO JAKO!
Ivanu Bariću pozlilo, a u mislima mu je bilo samo jedno: "Iznevjerio sam ih!"
U dobru i zlu: Sestrine riječi ohrabrenja su ono što joj je bilo potrebno
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Sestrine riječi ohrabrenja su ono što joj je bilo potrebno
putovanja
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Jednostavno
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Impresivna okolica
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Jednostavno, a preukusno
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
novac
Više od polovice poduzetnika razmatra preseljenje u inozemstvo. Ovo je najpopularnija destinacija
Nije zbog poreza
Više od polovice poduzetnika razmatra preseljenje u inozemstvo. Ovo je najpopularnija destinacija
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Zašto Trump i desnica žele uništiti milijardera Georgea Sorosa
Česta meta
Zašto Trump i desnica žele uništiti milijardera Georgea Sorosa
lifestyle
Bienenstich ili pčelinji ubod: Recept za kolač koji svi traže
Savršenstvo!
Njemački kolač odličan je primjer da su jednostavne slastice najbolje, zato svi traže baš ovaj recept
Street style: Smeđa boja na zagrebačkoj špici
HIT SEZONE
15 Zagrepčanki odobrilo najveći jesenski trend, sviđa li se vama?
Stan u zagrebačkoj Dubravi uređen s puno duše i šarma
KAO MALI RAJ
Stan u zagrebačkoj Dubravi pun duše i šarma, ali kuhinja je ipak najposebnija
sve
Poznato je zašto Sejda Bešlić nije bila na sprovodu supruga Halida Bešlića
da ti srce pukne!
Otkriveno zašto Sejda nije bila na sprovodu voljenog supruga Halida Bešlića
Evo što znače obilježja na lijesu Halida Bešlića
tradicija i poštovanje
Koja je simbolika obilježja na lijesu Halida Bešlića?
Hrvatska protiv Brazila i Kolumbije uoči SP 2026.
Finale prije finala
Bombastična vijest: Evo protiv koga će Hrvatska igrati uoči Mundijala
MasterChef to be: Polufinale - domaća špašta sa šalšom i biftekom
KONZUM DONOSI

MasterChef to be: Simpatični Kiki ispao je iz konkurencije iako mu je meso bilo najmekanije

Naši kandidati susreli su se s novim izazovima, od izrade tjestenine, domaće šalše do pečenja bifteka. Tko je ''isplivao'' kao najbolji, a tko je puno zujao, a malo meda dao, pogledajte u videu. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close