Galerija MasterChef to be: Polufinale - domaća špašta sa šalšom i biftekom Anjina izvedba jela chefa Darka Ivanov tanjur Kristijan Oriold, Anja Jordanić i Ivan Zuanović kuhali su još jedan recept chefa Darka Anjin tanjur +2 Kikijeva izvedba jela chefa Darka

U novoj epizodi našeg online serijala, koji prati popularnu inačicu showa na Novoj TV i priprema kandidate na eventualnu prijavu na sljedeći MasterChef, Kristijan Oriold, Anja Jordanić i Ivan Zuanović kuhali su još jedan recept chefa Darka – domaću tjesteninu sa šalšom i biftekom. Naizgled jednostavno jelo chef Darko odabrao je zbog raznih tehnika s kojima se kandidati možda nisu susreli, a lako bi se njima mogli koristiti u svakodnevnom kuhanju.

Nekima je ovo bila prilika da prvi put zamijese svoju tjesteninu ili naprave domaću šalšu, a svi su se prvi put susreli s mašinom za izradu tjestenine. Imali su sat vremena za pripremu jela, a svoje znanje i pomoć chef Darko nesebično je dijelio tijekom njihova kuhanja kako bi kandidati, osim novog, stresnog iskustva, nešto i naučili.

Kristijan Oriold, Anja Jordanić i Ivan Zuanović kuhali su još jedan recept chefa Darka Kristijan Oriold, Anja Jordanić i Ivan Zuanović kuhali su još jedan recept chefa Darka (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Svaki kandidat na svojoj je jedinici dobio unaprijed pripremljenu Konzumovu košaricu sa svim potrebnim namirnicama, kuhinjskim uređajima i ostalim pomagalima te posuđem. Uz to, kandidati su dobili i recept s uputama i fotografijom jela.

Otkud krenuti, pitanje je koje se nameće i ovaj put, a prva prepreka, odvajanje žumanjka i bjelanjka, nekome baš ne polazi za rukom. Mašinica za tjesteninu kao glavna nepoznanica gotovo je sve kandidate najviše oduševila prilikom pripreme jela.

Nakon ovog izazova Kristijan nas je, nažalost, napustio, iako je chef Darko ocijenio njegov biftek kao najmekaniji. No nezačinjenost jela i pokoja greška u koracima na kraju su ga koštali sudjelovanja u showu.

Kikijev tanjur Kikijev tanjur (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Naš ''podizač atmosfere'', pozitivni nemir Kiki odlazi s utješnom nagradom, Konzumovim bonom od 500 kuna. Potrošit će ga, kaže, većinom na namirnice s kojima želi isprobati sve tehnike i recepte koje je naučio tijekom našeg druženja, a napomenuo je da neće sve potrošiti u jednom Konzumu.

Želite li se i vi okušati u spravljanju ovog finog jela chefa Darka, namirnice vas čekaju u Konzumu, a recept redak niže.

RECEPT - Domaća tjestenina sa šalšom i biftekom

MasterChef to be: Polufinale - domaća špašta sa šalšom i biftekom MasterChef to be: Polufinale - domaća špašta sa šalšom i biftekom (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Sastojci:

100 g bifteka

Pašta
200 g glatkog brašna
70 g cijelih jaja
40 g žumanjka

Domaća šalša
500 g pelata, sitno sjeckanih
1 mrkva (narežite na male kockice)
1 luk srednje veličine (sitno narežite)
3 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
1 korijen peršina (narežite na male kockice)
20 g lista peršina (sitno nasjeckajte)
2 prstohvata origana
2 prstohvata timijana
10 g soli
50 g šećera
papar (popapriti po želji)
250 g vode
maslinovo ulje

Anjin tanjur Anjin tanjur (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Šampinjoni

100 g smeđih šampinjona
papar
sol
suncokretovo ulje

1 komad mladog luka (narežite na trakice i stavite u vodu da odstoji)

Priprema:

1. Zamijesite paštu i prekrijte je prozirnom folijom te pustite da odstoji 10-ak minuta. Paštu zatim razvucite kroz mašinu za tjesteninu, pazite da bude glatka i razvucite je do veličine 5 na mašini pa provucite kroz nastavak za široke rezance.

Paštu kuhajte 15 minuta prije isteka vremena. Pazite da si odmah stavite posudu s vodom za kuhanje pašte, vodu posoliti.

2. Za pripremu šalše trebat će vam više vremena, pa počnite odmah s tim. Sve sastojke narežite pa pržite na maslinovu ulju i pazite da ne zagore. Zatim dodajte pelate i vodu pa popaprite, pošećerite i posolite, stavite na laganu vatru i kuhajte.

Ivanov tanjur Ivanov tanjur (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

3. Gljive narežite na jednake četvrtine pa ih stavite na zagrijanu tavu bez dodavanja ulja, popaprite i pustite da se fino zarumene, tek pred kraj dodajte ulje i posolite.

4. Narežite biftek na trakice. Stavite ih na zagrijanu tavu sa suncokretovim uljem, popaprite i posolite, biftek nemojte previše pržiti. Prebacite u manju posudu.

5. Završite jelo. U tavu dodajte šalšu, otprilike dvije kutljače. Kuhanu paštu dodajte u šalšu, dodajte biftek i gljive. Probajte je li sve začinjeno kako vam odgovara. Kada se sve sjedini, dodajte malu kocku maslaca i naribani parmezan. Prebacite paštu u tanjur i na vrh dodajte sjeckani mladi luk.

Ivanov tanjur Hrana i piće MasterChef to be: Kristijan, Anja i Ivan kuhaju po receptu chefa, njihove tehnike i (ne)poznavanje namirnica nikoga ne ostavljaju ravnodušnim

Namirnice za Kristijanov hot-dog Hrana i piće MasterChef to be: Tjestenina s gotovim pestom Kristijanova je specijalnost, a za nas je pripremio zanimljiv hot-dog

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Konzum po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju