Siječanj
polako prolazi, pa nam svakim danom sve više i više dolaze vijesti o prošlogodišnjoj turističkoj sezoni. Tko je pobjednik, a tko gubitnik, saznat ćete vrlo brzo.

Iako je i prošle godine Francuska s 89 milijuna stranih turista bila najposjećenija zemlja na svijetu, najveći dobitnik je Španjolska, koja se pozicionirala tik do nje i s drugog mjesta zbacila Sjedinjene Američke Države.



Prema podacima, zemlju koride i flamenca lani je posjetilo 82,2 milijuna turista, što je gotovo za 7 milijuna više nego godinu prije. S druge strane, državu na čijem se čelu nalazi Donald Trump, posjetilo je 3 milijuna ljudi manje nego 2016. Mjesto u TOP 5 zaslužile su još Kina s 59 i Italija s 57 milijuna gostiju iz stranih zemalja.

Iako vam se možda ne čini kako se stvari u Americi znatno mijenjaju, jer je izgubila tek „tri milijuna“ gostiju, za američku ekonomiju to u prijevodu znači gubitak od 150 milijuna eura tjedno. Pokazalo se kako veliki dio gostiju izbjegava SAD zbog predsjednika Trumpa, a naročito se to osjeti po značajnom padu dolaska gostiju iz Afrike i Bliskog Istoka.



S druge strane, neke su zemlje zabilježile lijepi napredak. Turska definitivno više nije nesigurna država, čemu u prilog govori i rast broja dolazaka stranaca za ogromnih 30 posto. Značajnim povećanjem broja turista može se pohvaliti i Japan, baš kao i Indija i Vijetnam.

No, vratimo se još malo negativnim trendovima. Zbog napetosti na Korejskom poluotoku, Južna Koreja zabilježila je pad od 24 posto, dok je od europskih zemalja značajan pad zabilježila tek Rusija, i to 8,4 posto.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju