Kad se nešto dogodi prije više od 500 godina, nije lako razlučiti gdje prestaju činjenice, a gdje počinje legenda – no latvijski stručnjaci tvrde da je upravo u Rigi okićeno prvo božićno drvce.

Tradicija se navodno rodila na najvećoj tržnici u Europi, na prostoru velikom poput devet nogometnih igrališta nalazi se više od tri tisuće štandova koje tijekom vikenda obiđe i do sto tisuća ljudi. To je mjesto i UNESCO uvrstio na popis svjetske baštine.

Običaj kićenja drvca navodno je započeo 1510. godine, kada su ga lokalni trgovci ukrasili umjetnim ružama, plesali i veselili se oko njega, a potom i zapalili. I danas se u Rigi može pročitati natpis u kamenu koji na osam jezika navodi da se radi o mjestu na kojem je postavljeno prvo javno božićno drvce.

U Rigi je i označeno mjesto gdje je okićeno prvo božićno drvce U Rigi je i označeno mjesto gdje je okićeno prvo božićno drvce (Foto: Shutterstock)

Dvadeset godina kasnije Francuzi su kupovali drvca na tržnici, nosili ih kući – ali ne i ukrašavali. Drvca koja su se prodavala nisu smjela biti viša od metra i dvadeset centimetara.

Početkom 17. stoljeća u Njemačkoj je bilo uobičajeno ukrašavati drvca jabukama, a s vremenom je i ostatak Europe prigrlio taj blagdanski običaj.

Najbolja zemlja za proslavu Božića u Europi? Mjesto na kojem kuhano vino teče u potocima, a lampice svijetle već od studenog... Koliba Djeda Božićnjaka u Laponiji - 6 Koliba Djeda Božićnjaka u Laponiji - 4 Laponija +1 Laponija - 13

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju