S otoka Krka stižu lijepe vijesti za sve ljubitelje zdrave prehrane i zdravog življenja. U subotu, 26. svibnja 2018. godine, održat će se treći Food Revolution Day u Malinskoj.


Naime, tog se dana u cijelom svijetu slavi „revolucija hrane“, u izvorniku Food Revolution, pokret koji je u svrhu promocije zdrave prehrane, zdravog življenja, lokalne proizvodnje i kupnje hrane od lokalnih proizvođača te primjene istih načela u javnim ustanovama pokrenuo slavni chef Jamie Oliver.

Food Revolution Krk - 8 Food Revolution Krk - 8 (Foto: PR)


Kako saznajemo od Sabine Barbiš, nutricionistice i ambasadorice Food Revolution-a Otok Krk, za posjetitelje ovog događanja koje će se održati na prostoru ŠRU Lastavice, ponovno će kuhati zvijezde televizijskog show-a Masterchef Hrvatska, neki treću godinu zaredom, a neki prvi puta. Zbog ljubavi prema izvornoj hrani, kao i zbog vjere u ciljeve ovog projekta, svoje će kuhače volonterski izvaditi Elena Grassi, Ratko Iveković, Časlav Matijević, Šime Sušić i Ante Martić te skoro tijekom cijelog dana spravljati besplatne maštovite zalogaje.


Pridružit će im se i liječnički tim koji će od 14 do 18 sati, testiranjem tlaka i šećera u krvi i razgovorom s posjetiteljima, zaokružiti cjelinu ove promocije zdravlja, dok će od 10 do 16 sati u prostorijama Općine Malinska biti organiziran ciklus predavanja stručnjaka nutricionista, liječnika i psihologa na različite teme, od zdrave prehrane djece, ali i odraslih preko testiranja udjela mišićnog i masnog tkiva organizma te bazalnog metabolizma sve do predavanja o važnosti probiotika, o plodnosti tla i ekološkoj proizvodnji hrane, o psihologiji hrane s naglaskom na svjesno jedenje i emotivnu žudnju za hranom te prezentacije efikasnih vježbi renomiranog osobnog trenera.

Food Revolution Krk - 1 Food Revolution Krk - 1 (Foto: PR)


U suradnji s HACPN-om (Hrvatski akademski centar primjenjenog nutricionizma) već se nekoliko godina provodi anketa o prehrani osnovnoškolske djece. Iako žive na otoku, gdje su zdrave namirnice još uvijek dostupne u velikoj mjeri i gdje se još uvijek snažno osjeti utjecaj bakinih kuhinja, iznenađujuće je koliko se zapravo djeca nezdravo hrane. – govori Sabina Barbiš.


Ovaj je pokret upravo usmjeren na djecu i njihove roditelje. Ovakvim se javnim akcijama zajednica upoznaje s pokretom i njegovim ciljevima. Malim se koracima stvara program edukacije roditelja i djece, kako bi naučili osnove zdrave prehrane i kako bi djeca odrasla u zdrave ljude pune energije i potencijala za učenje.


Food Revolution-u Otok Krk možete se priključiti na različite načine; kuhajući (dobrodošli su i kuhari amateri), šireći riječ o Food Revolution Day-u u Malinskoj 26. svibnja 2018. te kao sponzor (primjerice namirnica) jer je pokret u potpunosti volonterski i neprofitan te kao takav ovisi o sponzorima. Ukoliko se na bilo koji način želite uključiti u ovo događanje, kontaktirajte organizatore putem Facebooka ili telefonski: +385915182300 i podržite dobre priče o hrani i zdravom življenju jer takvih nam priča zaista treba.


Više o samom pokretu možete saznati na službenoj Facebook stranici te na stranici www.jamiesfoodrevolution.org.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju