Dobro, možda ima i poznatijih, ali među najslavnijim građevinama svijeta definitivno se nalazi i Empire State Building, osamdeset i devet godina star ponos New Yorka!

Na njemu se vješao King Kong, 1. svibnja slavi rođendan, svake godine posjeti ga više od četiri milijuna ljudi koji s 86 -og kata uživaju u pogledu na Veliku Jabuku. Za dodatnih 20 dolara možete se popeti i na 102. kat. 

O jednom od simbola New Yorka mnogo se toga već i zna, no sljedećih deset činjenica vjerojatno vam ipak nije poznato.

1. Kad je zgrada 1931. sagrađena, bila je najviša na svijetu. Sa 102 kata i antenom na vrhu uzdiže se do 443 metra, a najviše je bila sve do 1972. i izgradnje popularnih 'Blizanaca'. Danas je na 51. mjestu ljetvice najviših zgrada na svijetu. 

2. Na izgradnji je ukupno radilo oko tri tisuće radnika, koji su tjedno u prosjeku radili nešto više od 4 kata! Zato nije ni čudo da je trebalo tek godinu i 45 dana da cijela zgrada bude dovršena.

3. Empire State Building je koštao 40 milijuna dolara, što je za ono vrijeme bila astronomska suma.

4. Zgrada nije 'originalna'. Arhitekt William Lamb upotrijebio je ideje korištene u izgradnji zgrade Reynolds u Sjevernoj Karolini.

5. Zanimljivo je kako ima vlastiti poštanski broj – 10118.

6. Nema 102, već zapravo 103 kata, ali je najviši kat tajan i otvoren samo za VIP goste.

7. Kad je lijep dan, pogled s opservatorija na 86. katu seže više od 120 kilometara u daljinu.

8. Godine 1979., jedna je žena pokušala suicid skočivši s 86. kata, ali je preživjela jer ju je snažni vjetar koji je taj dan puhao odnio kat ispod te je posljedica svega bio tek slomljeni kuk.

9. Vrh zgrade munja pogodi više od 100 puta godišnje.

10. U zgradi se možete i oženiti, a ako to učinite na dan zaljubljenih automatski postajete članovi 'Empire State Building Wedding Cluba'.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju