Sa svojih 45 kilometara dužine, Dugi otok je jedan od najdužih otoka hrvatskog dijela Jadranske obale, čime i opravdava svoje ime. Odlikuju ga potpune suprotnosti. S jedne strane, otok se strmoglavlja u more, dok na drugoj strani pruža savršenu obalu sa skrivenim plažama i uvalama.

Ponajprije mjesto uživanja i opuštanja, Dugi otok jedan je od onih otoka na koji dođete i nemate potrebe otići s njega. Bilo da ste zainteresirani za izležavanje na plaži ili vas više interesira aktivni odmor, otok je prepun mogućnosti za svakoga. Za one koje se žele izležavati, tu je pješčana plaža Sakarun, na kojoj možete uživati u kupanju i čistom moru te lijepoj prirodi, a za one zainteresirane za rekreaciju, postoje staze za biciklizam, treking ili pak igrališta za paintball.

Jugoistočni dio otoka, popularno nazvan Telešćica, proglašen je Parkom prirode. To je dio otoka u kojem je dobar dio obale strm i odlikuju ga očaravajuće litice. Ovdje se nalazi istoimena uvala, koja je proglašena jednom od najljepših uvala na Mediteranu. Sama uvala okružena je s 13 otoka i otočića, a unutar nje još se nalazi 6 manjih otočića. Ujedno je najsigurnija, najljepša i najveća prirodna luka na Jadranskom moru.

Područje Parka prirode bogato je suprotnostima. Tako ćete s jedne strane naići na bogate šume alepskog bora i hrasta crnike dok ćete na drugoj strani naići na ogoljeli kamenjar. No, najveća specifičnost ovog Parka prirode svakako je slano jezero 'Mir' koje se nalazi na rubnom dijelu otoka. Česti gost vanjskog i unutrašnjeg akvatorija Parka je dobri dupin, posljednji morski sisavac u Jadranu.

Dugi otok svoju povijest piše tisućama godina, a da je bio naseljen od najranijih vremena, svjedoče brojni ostaci građevina rasuti diljem otoka. Najraniji arheološki nalazi su oni s Krševanjeg polja, u kojem su pronađeni ostaci iz starijeg i srednjeg kamenog doba. Na otoku se nalaze još i ostaci starih ilirskih naselja, a u pećini Vlakno pronađen je ljudski kostur, popularno nazvan 'najstariji Dalmatinac Šime', čija je starost procijenjena na 11.000 godina. Šime je najstariji primjerak ljudskog kostura pronađen na Jadranu.

Otok je bio poznat i po svojoj glagoljaškoj tradiciji, pa su posvuda česti i mnogi natpisi u kamenu, upravo na glagoljici. Stanovnici otoka od pamtivijeka su veliku važnost posvećivali duhovnom životu, o čemu svjedoče mnogobrojne crkve i sakralni objekti.

Danas na otoku postoji 12 idiličnih mjestašca koja nude razne mogućnosti svojim posjetiteljima. Sportske, kulturno-umjetničke i zabavne manifestacije samo su dio onoga što se tijekom ljetnih mjeseca ovdje zbiva. Jedno od posebnih mjesta Dugog otoka je Luka. Tu je uvala Zlatna Vala, koja osim kristalnog mora, pruža i sigurno utočište svim nautičarima. Mjesto se smjestilo ispod najvećeg brda koje krasi otok: Vela Straža. Bogatstvo podmorja idealno je za sve zaljubljenike u ronjenje, a gurmani će svoju zadovoljštinu pronaći u restoranima u kojima se poslužuju razni riblji specijaliteti.

Nedaleko mjesta Luka smjestio se i hotel Luka. Riječ je o hotelu sa 74 sobe i restoranom. Hotel je okružen borovom šumom i mediteranskim raslinjem što mu daje posebnu mediteransku čar. Uz hotel nalazi se betonirana i šljunčana obala te zaštićena uvala koja je idealna za sportove na moru, poput surfanja i jedrenja. I sam hotel obiluje mnogim mogućnostima za rekreaciju, pa tako možete birati između stolnog tenisa, mini golfa ili igrališta za odbojku na pijesku i košarku. S prelijepo uređenom plažom, hotel Luka je pravo mjesto za ugodan odmor na otoku.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju