O bogatoj zemlji poznatoj po bankama, čokoladi, siru i satovima uglavnom mnogo toga znamo. Jasno, to nije ni čudno uzmu li se u obzir jačina i moć Švicarske, zemlje koja ima jednu od najjačih ekonomija na svijetu, ali i zemlje čiju valutu, švicarski Franak, mnogi Hrvati i danas izgovaraju s nelagodom.

No, kako bilo, uz Švicarsku i dalje vezujemo neke stvari, zanimljivosti i zakone za koje vjerojatno ni najzagriženiji putnici nisu čuli, pa smo zavirili na portal Brightside.me i odlučili ih podijeliti s vama...

Ispit za pecanje

Ukoliko želite pecati, za to najprije valja položiti odgovarajući ispit. Da, dobro ste pročitali, potrebno je otići na nekoliko lekcija, na kojima će vas među ostalim naučiti, kako i skinuti ribu s udice da bi ona što manje patila.

Hoćete putovnicu? Potrudite se biti dobri sa susjedima...

Putovnicu možete dobiti nakon što u zemlji provedete 10 godina živeći i radeći, a od toga trebate barem tri provesti u istom gradu te onda, pogađate – izlazite na ispit, gdje provjeravaju doslovno sve. Mogu vas pitati nešto o švicarskoj povijesti ili zemljopisu, ali jednako tako i o vašim odnosima sa susjedima. Također, običaj je pitati i susjede što misle o vama, pa ako nemaju baš lijepe riječi, vjerojatno ćete ispiti polagati ponovno dogodine...

Švicarska vojska

Iako poznata i po svojoj neutralnosti, u Švicarskoj postoji vojna obuka koju moraju proći svi sposobni muškarci. Ona traje nekoliko tjedana i prilikom nje uče se osnovne stvari. Naravno, kao i mnoge stvari ovdje i pitanje služenja vojnog roka našlo se na referendumu prije 6 godina, no čak 73 posto Švicaraca glasalo je protiv njegova ukidanja.

Božićno drvce u Zurichu

Lijepo je biti bogat. Bogatstvo Švicarske vidi se na svakom koraku, a za vrijeme Božića izvrsno se ocrtava na božićnoj jelci na željezničkom kolodvoru u Zurichu. Naime, drvce se već 20 godina kiti sa Swarovski kristalima, a dekoracije koštaju – pola milijuna dolara.

Željeznički promet

Iako se najčešće hvale japanske željeznice, bome ni švicarske ne zaostaju mnogo za njima. Vozni red je takav da začas možete doći do bilo kojeg kutka zemlje, a to „bilo kojeg“ podrazumijeva i sela u blizini planina. Vlakovi idu toliko često da automobili ovdje nisu nužni, pa nije rijetkost vidjeti ni predsjednika uprave neke bogate kompanije kako se vozi ekonomskom klasom.

Druga europska zemlja u kojoj je eutanazija proglašena legalnom

Zvuči tužno i ružno, ali „suicidalni turizam“ ovdje je prilično popularan. Naime, zemlja ima prilično liberalne zakone kad je u pitanju želja za eutanazijom, ali jasno, tu „pogodnost“ mogu iskoristiti samo pacijenti u terminalnoj fazi bolesti.

Porodiljni za žene, ali i muškarce

Porodiljni dopust u Švicarskoj ne traje ni blizu kao kod nas, već samo 98 dana. Također, pravo na dopust imaju i muškarci, ali njihov „porodiljni“ traje 20 dana.

„Stavite dijete na uzicu“

Ne bojte se, nećete ovaj natpis vidjeti ni u Ženevi ni Bernu, ali u nekim planinskim dijelovima – hoćete. Naime, to se traži od roditelje kad s djecom idu na planinarenje, a glasine kažu kako je na ovaj način spašeno mnogo mladih života...

U središtu pustinje: Goranova ekpedicija zemljom u kojoj se pogreške plaćaju glavom Ekspedicija Gorana Blaževića - 2 Ekspedicija Gorana Blaževića - 1 Bazni kamp +7 Ekspedicija Gorana Blaževića - 10

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju