Nakon što je 2017. godine nestala popularna atrakcija: urušio se Azurni prozor na Malti zbog snažnih oluja – ubrzo je postao raj za ronioce. 

„Velike bijele stijene sa svježim pukotinama i lomljivom strukturom izgledaju i više nego impresivno. Mjesto se može itekako istraživati jer se stijene nalaze na 5 pa sve do 50 metara“, izjavio je jedan od ronioca koji su imali priliku razgledati „novi život“ stijena.

Predivna prirodna struktura nastala je nakon urušavanja dviju vapnenačkih morskih pećina i bila je jedna od najvećih turističkih atrakcija na ovim otocima. Uzdizao se 50 metara iznad mora i tako oblikovao svojevrsni prozor. Gubitak Azurnog prozora dovelo do velike žalosti na otoku među domaćima, ali i među turistima.

Najveća briga bila je izgledan pad broja gostiju, s obzirom na to da je bila riječ o izuzetno popularnom mjestu, koje se pojavljivalo i u mnogim serijama i filmovima, uključujući i nezaobilaznu Igru prijestolja.

No slavni prozor uskoro bi mogao „uskrsnuti“ na Malti. Ruska tvrtka Hotei Russia s arhitektom Svetozarom Andrejevom projektira umjetnu stijenu originalnog oblika od čelika u kojem će se zrcaliti okolna priroda. U planu je i izložbeni prostor na 5000 četvornih metara koji će biti posvećen prošlosti otoka, a projekt je simbolično nazvan Srce Malte.

Tragedija divovskih proporcija: Grad koji je prije 48 godina propao u zemlju Yungay, Peru - 3 Yungay, Peru - 2 Yungay, Peru - 4 +0 Yungay, Peru - 1

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju