Yungay je peruanski grad koji se smjestio u središnjem dijelu države u regiji Ancash na otprilike 2500 metara nadmorske visine. Nestao je 31. svibnja 1970. godine zajedno s većinom od 20.000 žitelja nakon zastrašujućeg potresa koji je započeo u Tihom oceanu, a jakosti 8,0 na Richerovoj ljestvici.

Potres se zbio u 15 sati i 23 minute, kada je većina lokalnog stanovništva gledala utakmicu Svjetskog nogometnog prvenstva u Meksiku. Potres je izazvao djelomični kolaps planine Nevado Huascaran, a potom i lavinu snijega, leda i kamenja, koja je u vrlo kratkom vremenu „progutala“ grad.

Rijetki preživjeli stanovnici u tom su trenutku bili na povišenom groblju nad gradom.

Veliki peruanski potres zahvatio je područje od 83.000 četvornih kilometara, a u njemu je život sveukupno izgubilo oko 70.000 osoba. Ne čudi stoga što se smatra najvećom prirodnom katastrofom u povijesti ove južnoameričke države.

Peruanska vlada zabranila je iskopavanje žrtava, a cijeli grad prozvala državnim grobljem. Otprilike dva kilometra dalje izgrađen je novi grad istoga imena u kojem danas živi oko 10.000 duša.

Ostvarenje snova: Dao je otkaz da bi putovao vojnim kamionom i uštedio tisuće kuna Kuća na kotačima Kuća na kotačima - 5 Kuća na kotačima - 4 +2 Kuća na kotačima - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju