Na Zlarinu, malom otoku šibenskog arhiplelaga već sedmu godinu za redom održava se neobično natjecanje – ‘Svjetsko prvenstvo u lovu ciplov na teću’.

Dok čitav svijet mobitelima lovi Pokemone, na Zlarinu tećama love cipliće. Napetost i isčekivanje u zraku se mogu osjetiti već od ranog jutra. Ko ima bolju teću? Kako najbolje vezati konop? Koje je najbolje brašno? Svaka ekipa ima svoju tajnu koju ljubomorno čuva i ni pod koju cijenu ne otkriva.

Zlarinjani u šali za ovo natjecanje znaju reći kako je to zabava njihovih djedova i baki koja će uskoro prerasti u olimpijsku disciplinu. Lov ciplića na teću počeo je kao zafrkancija između nekoliko dobrih prijatelja, a prerastao u događanje radi kojeg turisti na otoku ostaju dan duže
‘Bio je kraj lita, sva su događanja završila, a nama nije bilo dosta. U ekipi je krenuo razgovor o tome kako smo kao dica provodili litnje dane i ideja se rodila. U pola sata imali smo 3 ekipe s tećama, lancunima, konopima i brašnom!’ rekao nam je Bore, jedan od idejnih začetnika natjecanja.



Pravila kažu da se teće u more spuštaju u 5 urona, ribice se prebrojavaju i vraćaju nazad u more, a pobjednici su oni koji nakon svih 5 urona ukupno imaju najveći broj ulovljenih riba. Zvižduk suca i povik :’Teću maži’ označavaju službeni početak prvenstva i pripremu za prvi uron. Prema pravilima, teća ne smije biti promjera većeg od 40 cm, ješka (mamac) mora biti samo brašno, a ekipa mora biti sastavljena od minimalno dva natjecatelja. Pobjednici već tradicionalno kao pehar dobivaju ručno oslikanu teću, a kao medalje ponosno oko vrata nose kamenčiće na konopcu.
‘Morali smo posudit malo brašna jer nam je butiga jutros zatvorila, ali evo snašli smo se! A i da nije bilo brašna, mi bi se natjecali.’ rekla nam je ekipa ‘Šnobra’ i time nam pokazala kako je u ovom natjecanju zaista najvažnije sudjelovati i dobro se zabaviti.

'Svjetsko prvenstvo u lovu ciplov na teću' kroz godine je postalo zaštitni znak zlarinskog ljeta i okupilo je preko 500 natjecatelja, a ovogodišnji pobjednici 'Svaku toko koko toko'
imali su žestoku konkurenciju od čak 36 ekipa.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju