Festival je izložbeno-prodajnog karaktera, a cilj organizatora je poticanje razvoja otočne proizvodnje, očuvanje otočne tradicije i autohtonosti te brendiranje proizvoda kroz prestižnu oznaku „Hrvatski otočni proizvod“ koju dodjeljuje Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Od 2007. godine, kad je započela provedba ovog projekta, ukupno je oznaku “Hrvatski otočni proizvod” dobio 145 otočni proizvođač (od kojih je 11 ekoproizvođača i 15 proizvođača s oznakom zemljopisnog podrijetla) za 409 proizvoda i proizvodne linije s 19 otoka i poluotoka Pelješca.

Svoje proizvode i proizvodne linije predstavit će sedam izlagača nositelja oznake HOP iz Šibensko-kninske županije, izlagači nositelji oznake HOP s otoka iz drugih hrvatskih županija te budući nositelji oznake HOP iz naše županije.

Na festivalu će sudjelovati i budući proizvođači HOP-a sa Zlarina, a to su OPG Ljubica Adum s raznim domaćim rakijama i likerima, kantarionovim i jasminovim uljem, bruštulanim mindulama te kaparama u vinskom octu; Kristin Ljuba iz koraljarnice „Zlarinka“ i Ivana Horvat iz koraljarnice „Viktor“ koje pak proizvode predivan nakit od koralja i čuvaju tradiciju obrade i izlova koralja kojom su Zlarinjani već stoljećima poznati.

Uz festival održati će se i prigodni kulturno-zabavni program gdje će sudjelovati klapa “Cima”, pjesnik Mladen Bjažić te Udruga građana Općine Primošten – folklorna sekcija KRČ. Program će uveličati KUD “Koralj” Zlarin koji će oživjeti običaje zlarinskog vjenčanja te s 40tak članova pjevati i plesati u svadbenoj povorci, javlja portal tz-zlatin.com

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju