Postoji 'čokolada' i Čokolada, naučili smo na festivalu tog savršeno ukusnog proizvoda u Zagrebu. U razgovoru s čokolatijerima na Zagreb Cofee and Chocofestu, odlučili smo o njoj naučiti što je više moguće. Najviše se istaknuo podatak da čokolada nije nužno ono što je definirano zakonom.

'Ako je 51 posto kakao, a 49 posto šećera, onda ipak kakao prevladava. Čim smo prešli tu granicu 50 - 50, kad bude 51 posto i više šećera, mislim da je to šećer. Ali industrija je uspjela izlobirati da se ti zakoni, ne kod nas nego u cijelom svijetu, čokoladom zovu i proizvodi u kojima je manje od 50 % kakaa. To je svedeno na nekakvu smiješnu cifru od 30% kakaa', rekao je poznati hrvatski čokolatijer Marinko Biškić.



Da se čokoladom ima pravo zvati proizvod koji ima puno veći postotak kakaa slaže se i talijanski čokolatijer Antonio Schettini. '72% kakaa je parametar koji je dobar, a sve više je vrhunska čokolada', rekao je Scorelli koji je svojedobno proizveo čokoladnu skulpturu koristeći 10 tona čokolade. Kako bi čokolada bila što kvalitetnija, dobro je i znati zemlju porijekla kakaa od kojeg je proizvedena. Do nedavno su gotovo svi koristili blendirano zrno iz više zemalja koje se prodavalo na globalnom tržištu, ali sve je više čokolatijera zainteresirano za zrno iz određene zemlje. Tako je Biškić odlučio koristiti zrna kakaa s Kube.

'Meni je ipak puno uvjerljivije kad znate iz koje je to zemlje, s koje plantaže. Očekujem da mi ovaj mjesec stigne kakao iz Kube. Dugo sam čekao da pronađem ta zrna i mislim da ću eksperimentirati u tom pravcu', kaže Biškić. Usporedio je kakao s vinom. Ako znate iz kojeg je vino točno vinograda stiglo, možete znati i koji mu je rang kvalitete. Slično je i s čokoladom. Naletite i vi do "Džamije" na svoju porciju čokolade, dobar tek!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju