Izraelska kuhinja razvija se od biblijskih vremena kada se zasnivala na sedam osnovnih sastojaka koji i danas igraju značajnu ulogu u modernoj izraelskoj gastronomiji - masline, smokve, nar, pšenica, hmelj i grožđe.

Od osnutka njihove države, izraelska kuhinja je pod različitim utjecajima uvjetovanim mnogobrojnom povijesnim i zemljopisnim okolnostima. Posebno velik je utjecaj arapske, bliskoistočne i mediteranske kuhinje ali je zbog posebnih okolnosti još uvijek prisutan i utjecaj srednjoeuropske i istočnoeuropske, jer je nakon 2. svjetskog rata iz tih krajeva velik broj Židova doselio u Izrael.

Mladi izraelski chef Nir Zook, gost veleposlanstva, školovao se u Izraelu, Sjedinjenim Državama i Francuskoj i njegova kuhinja je vrlo zanimljiv spoj raznih utjecaja s primjesom kreativnosti.

(Chef i vlasnik restorana Time te gost iz Izraela)
U Izraelu ima 4 restorana, a najveći, Cordelia, proglašen je od magazina Forbes za jedan od 3 najekskluzivnija u Izraelu. Nir Zook je poznat po svojim knjigama kuharicama, kolumnama u novinama i TV emisijama koje vodi, ali prvenstveno po svojim izvanrednim restoranima.

U restoranu Time u Petrinjskoj ulici u Zagrebu do kraja tjedna pozvani ste isprobati zanimljive okuse i mirise izraelske kuhinje.

Od srca vam preporučamo umak od vinove loze, klasične šparoge, i kao play of the day - salatu od peršina, rukole, limuna i miksa oraščića. Toliko svježine i zdravlja u jednom tanjuriću odavno nismo vidjeli. Fantastičan spoj bliskog istoka i Mediterana u više nego ugodnoj atmosferi Timea - oborit će vas s nogu! Požurite...

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju