„Nisam očekivao nagrade, bilo je to pravo iznenađenje obzirom na konkurenciju. Drago mi je, a iznimno me razveselila podrška kolega na dodjeli. Iako je nagrada bilo i prije, život me naučio da ne radim za njih, nego za ljude. Više od 20 godina prenosim svoju viziju gostima kroz okus i izgled tanjura, a pritom je najvažnije da iz restorana izađu zadovoljni i nasmijani. Neću se mijenjati, radit ću kako sam i do sada, sa svojim momcima nositi vreće kapule i krumpira te kuhati onako kako mislim da je najbolje“, kazao je chef godine Hrvoje Zirojević iz palmižanskog restorana Laganini na dodjeli kulinarskih Oscara u Esplanadi.

U sklopu ove važne večeri za hrvatsku gastronomsku scenu predstavljeno je drugo izdanje gastronomskog vodiča Gault&Millau Croatia 2019. Svečanost se održala u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade Zagreb, a gala večeru pripremili su chef Hotela Esplanade Zagreb Ana Grgić, koja je prošle godine osvojila trofej Velikog chefa sutrašnjice i chef Igor Jagodic, iz ljubljanskog restorana Strelec, koji je nedavno proglašen chefom godine 2019. prvog vodiča Gault&Millau Slovenia.

Hrvoje Zirojević Hrvoje Zirojević (Foto: Gault&Millau)

Jacques Bally, novi predsjednik svjetske grupacije Gault&Millau tom se prigodom sjetio velikana francuske gastronomije kojem današnji kuhari duguju svoju slavu. Francuski chef stoljeća Paul Bocuse oprostio se u 91. godini, a zauvijek će ostati zapamćen kao chef koji je srušio hijerarhiju, kao i dotadašnji sustav u restoranima. Prije njega francuski chefovi bili su su iza zavjese restorana i vlasnika koji je vodio glavnu riječ. Nakon Bocusea kuhari su došli u prvi plan te umjesto kuhanja izgradili profesije.

Na velikom skupu hrvatskih kuhara svi su s nestrpljenjem očekivali vodič, kako bi vidjeli broj osvojenih toka, odnosno kuharskih kapica. Ključ ulaska u ovaj prestižni vodič vrlo je jednostavan, a to je isključivo i samo kvaliteta. Moto vodiča je „Luksuz je u kvaliteti, a ne u cijeni”.

U vodič je uvršteno 150 najbolje ocijenjenih hrvatskih restorana, 70 POP lokala, 113 vrhunskih i kvalitetnih vina te 25 vodećih hotela iz svih krajeva Hrvatske.

Vesna Miletić Vesna Miletić (Foto: Gault&Millau)

Na svečanoj dodjeli nagrađena su četiri najbolja hrvatska restorana s četiri kapice: Restaurant 360 iz Dubrovnika, Monte iz Rovinja, Pelegrini iz Šibenika i već spomenuti Laganini.

Ove godine dodijeljena su čak dva trofeja Veliki chef sutrašnjice za 2019.; dobitnici su chefovi Fabricio Vežnaver iz restorana Pergola u Savudriji te Matija Bregeš iz restorana Boškinac na Pagu.

Trofej za chefa tradicijske kuhinje za 2019. dobila je chefica Vesna Miletić, iz restorana Tač u Zagrebu. U kategoriji Mladi talent 2019., trofej je dodijeljen chefu Tinu Sinožiću iz opatijskog Navisa. Chef Biljana Milina iz konobe Mate s Korčule dobitnica je trofeja Chef slastičar 2019. Trofej za najbolji POP 2019. otišao je u splitski Wine & Cheese bar Paradox.

Paul Bocuse Hrana i piće Priča o chefu stoljeća: Sve što trebate znati o genijalnom Paulu Bocuseu

„Gault&Millau, jedan od dva najprestižnija svjetska gastronomska vodiča, jedini ima izdanje za Hrvatsku. Vodič je dvojezičan, na hrvatskom i engleskom jeziku te je namijenjen domaćim ljubiteljima fine hrane i stranim gostima. Prepoznatljiv je po svojoj žutoj boji i izgledu koji je identičan u svim zemljama u kojima izlazi. Stručni i anonimni inspektori G&M-a u cijelome svijetu rade po istoj metodologiji ocjenjivanja i po istim kriterijima.

Svaki restoran može dobiti od jedne do pet kuharskih kapica, što je slučaj i u Hrvatskoj. Obišli smo sve naše regije u potrazi za novim talentima na gastronomskoj sceni”, ističe Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Gault&Millau Croatia.

Dom bogova ili vrata u pakao: Hram hrvatskoj namirnici Tvrtka Šakote Tvrtko Šakota Tvrtko Šakota Interijer +8 Nav

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju