Općinske blagdane „Rabske ferije“ proglasilo je Veliko Vijeće Grada Raba 21.07.1364. godine u počast Kralju Ljudevitu Velikom koji je Rab oslobodio od Mlečana, i u počast Sv. Kristoforu, zaštitniku Grada Raba. Sudionici Rabske fjere su obrtnici i zanatlije koji se aktivno bave i osiguravaju egzistenciju zanatima koji su postojali u srednjem vijeku te udruge i kulturno umjetnička društva koja se na dobrovoljnoj bazi bave tradicionalnim zanatima i njeguju tradicijske vrijednosti i izradu domaćih proizvoda i način življenja.

Obnovljene svečanosti «Rabske fjere» održavaju se u skraćenom terminu na tri dana: 25.07. blagdan sv. Jakova, 26.07. blagdan sv. Ane i 27.07. blagdan sv. Kristofora. U vremenu od od 21:00 do 00:30 sati, javljaju na stranicama Turističke zajednice grada Raba.

Značaj i učinak i smisao najbolje dosada opisao je hrvatski akademik Slobodan Novak u predgovoru katalogu „Rabske fjere“ iz kojega smo izabrali slijedeći citat:

„Rabska fjera“…
„… je, naprotiv, upravo dostojanstvena svečanost, kao što je i bila inaugurirana prije šest i po stoljeća. I nije isprazna sjajna parada, nego doista izraz želje da se, makar i samo intuicijom, prodre u tminu prošlih vjekova gdje su još prepoznatljive sjene naših predaka; da se sagledaju vlastiti korijeni, da se potvrdi i učvrsti svoj identitet. Da se, ispremreženi i oslobođeni/sputani sofisticiranim suvremenim tehnologijama, podsjetimo na ljepotu rada ruku, i vještinu prstiju, na žuljeve umjesto rukavica, na sudbinsku povezanost s prirodom, sa zemljom i morem; na duhovno i materijalno stvaralaštvo naših starih, njihovu individualnu inokosnu kreativnost, koju vrijeme ekipnoga rada, tekućih vrpca i strojne konfekcije pomalo zaboravlja.“

Tko je jednom posjetio Rab, pjevao na Pjaceti, popio pivo na Banovoj, prošetao glatkim kamenim ulicama, i doživio svu njegovu ljepotu - uvijek će se rado vraćati. Vidimo se!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju