1. Smanjuje rizik od melanoma
Ljudi koji piju četiri ili više šalice dnevno imaju 20 posto manje šanse da dobiju zloćudni tumor kože od osoba koje pijuckaju manje količine kave, pokazala je studija iz 2015. godine, a objavljena u časopisu Journal of the National Cancer Institute.

2. Smanjuje rizik od dobivanja dijabetesa tipa 2

Harvard School of Public Health provela je studiju 2014. godine koja je pokazala da su osobe koje piju barem jednu šalicu kave dnevno tijekom perioda od četiri godine imale 11 posto manje šanse za dobivanje dijabetesa tipa 2 od osoba koje nisu pile ovaj popularni napitak.

Koliko pijete kave dnevno?

  • Svako jutro započinjem s jednom šalicom kave
  • Pijem više od dvije kave dnevno
  • Ne pijem kavu

glasova:

3. Čuva zube
Ispijanje kave ne zamjenjuje četkicu za zube i zubni konac, ali može unaprijediti zdravlje zubiju. Tako je tvrdila studija iz 2009., objavljena u Journalu of Conservative Dentistry, koja je otkrila da crna kava spriječava propadanje zubiju, dok ispijanje istog napitka sa šećerom i mlijekom ima suprotni učinak.

4. Smanjuje rizik od Parkinsonove bolesti

Studija iz 2000. objavljena u Journalu of the American Medical Association pokazala je da kava ima zaštitna svojstva koja smanjuju rizik od dobivanja Parkinsonove bolesti proporcionalno s povećanjem količina kave koje ispijate svaki dan.

5. Zaštitnik srca

Ispijanje tri do četiri šalice kave dnevno može smanjiti rizik od začepljenja arterija, što je jedan od značajnih indikatora srčanih bolesti, otkrila je studija iz ožujka 2015. godine objavljena u časopisu Heart.

>> 7 namirnica koje prirodno snižavaju visoki krvni tlak

Savjet plus:

Ispijanje velikih količina kave ne preporučuje se nekim osobama s kroničnim bolestima – primjerice visokim krvnim tlakom. Ako niste sigurni smijete li uživati u kavi, najbolje je da savjet potražite od svojeg liječnika.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju