Dio stepenica Eiffelova tornja prodan je u srijedu na dražbi aukcijske kuće Artcurial za pola milijuna eura, što je deset puta više od prvobitne procjene.

Četrnaest stepenica od kovanog željeza, koje su se nalazile između drugog i trećeg kata tornja, prodane su za 523,800 eura nakon žestokog nadmetanja.

Predstavnik aukcijske kuće Artcurial kazao je da se u utorak odvijala dramatična prodaja među zainteresiranim kupcima te da su ponude rasle i za 20 tisuća eura, premašivši prvobitnu procjenu od 40 tisuća eura.

Aukcionar Francois Tajan kazao je da su stepenice prodane azijskom kupcu preko telefona.

Željezni toranj izgradio je francuski inženjer Gustave Eiffel. S 300 metara najviša je građevina u Parizu i krasi gotovo svaku razglednicu grada svjetla. Velebna željezna konstrukcija građena je nekoliko godina i javnosti predstavljena 31. ožujka 1889. godine. Imala je ulogu ulaznog svoda za Svjetsku izložbu, koja je obilježavala stotinu godina od Francuske revolucije.

Bio je najviša zgrada u svijetu četrdeset godina, sve do izgradnje njujorške zgrade kompanije Chrysler.

Broj stepenica od dna do vrha građevine tijekom povijesti je varirao, pa je na dan otvorenja toranj imao 1710 stepenica, a danas ih nakon nekoliko renoviranja ima 1665.

Dio stepenica uklonjen je s tornja 1983. kako bi se ugradio lift. Neke su kupili muzeji, a dio je u zakladi Yoshii u Japanu, jedan dio nalazi se blizu njujorškoga Kipa slobode, a još jedan u Disney zabavnom parku na Floridi, pokraj replike tornja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju