Barcelona, Madrid, Andaluzija, Baskija.
.. Doslovno bismo do sutra mogli nabrajati španjolske gradove i regije koje bi barem jednom u životu valjalo posjetiti. No, ova država nudi mnogo više; prirodne ljepote, obala, znamenitosti, povijest u svakom kutku zemlje: sve je to Španjolska. Da ne pričamo dalje o zemlji koride i tapasa, našli smo 10 razloga zašto je zemlja na jugozapadu Europe još uvijek najpoželjnija turistička destinacija.

1. Sunce, sunce, sunce

Kiša u Španjolskoj rijetko kada pada, a zemlja je jedna od najsunčanijih na svijetu. Posebno se to odnosi na gradove i ljetovališta na Mediteranu, gdje u sunčanom vremenu imate priliku uživati 300 dana godišnje. Dakle, ovdje se zrake često probijaju čak i usred zime...

2. Čudesni gradovi


Madrid, Barcelona, Valencia, Sevilla, Malaga, Bilbao. Zemlja je prepuna gradova koje bi valjalo posjetiti bar jednom u životu. Svaki od njih nudi mnoštvo kulture, ali i zabave. Gastronomski gušti zagarantirani su, pa što god od navedenih gradova (ali i onih nenavedenih) posjetite, teško da vam može biti dosadno.

> Viva Espana: Lista najljepših gradova Španjolske na kojoj nema Barcelone i Madrida


3. Povijest Maura

Nemojmo zaboraviti ni slučajno još jedan grad: Granadu. Tu se smjestila slavna maurska palača Alhambra, koja je danas zbog svog značaja i ljepote jedna od najposjećenijih španjolskih znamenitosti. Naravno, nalazi se i na listi svjetske baštine UNESCO-a, a ako je planirate posjetiti, predlažemo da karte kupite unaprijed putem Interneta. Također, u Granadi se rodio i slavni pjesnik Federico Garcia Lorca, pa danas možete zaviriti u njegov muzej.



4. Kulturni divovi

Treba li uopće nabrajati umjetnike koje je Španjolska dala? Muzej Salvadora Dalija u njegovom rodnom Figuerasu mjesto je koje morate posjetiti, a ako volite Picassa, u njegovoj rodnoj Malagi naići ćete na muzej s više od 300 njegovih djela. S druge strane, ljubitelji arhitekture "poklonit" će se Gaudiju, čija je (još uvijek) nedovršena katedrala Sagrada Familia jedan od simbola zemlje.

> 20 zanimljivosti o zemlji koja ne pjeva himnu i u kojoj nije zabranjeno biti gol u javnosti

5. Prekrasna priroda

Pokrajine Asturija i Kantabrija nude savršene planine s kojih se vrlo brzo spuštate na još savršenije plaže. Tako ćete, primjerice, nakon udisanja svježeg zraka, već za pola sata biti na pješčanoj plaži i plivati morskim prostranstvima.

6. Hrana, hrana i samo hrana

Još jedna stvar do koje Španjolci itekako drže svakako je gastronomija. U Baskiji se primjerice nalazi velik broj restorana s Michelinovim zvjezdicama (posebno se to odnosi na grad San Sebastian), ali gdje god da dođete uvijek ćete moći pojesti nekoliko finih tapasa. Također, ovdje se proizvode i sjajne šunke, no ni sirevi nisu za baciti. A tek vina...

7. Guggenheim muzej

Vratimo se još malo kulturnoj ponudi, ali i arhitektonskim ljepotama. Muzej kojeg je dizajnirao Frank Gehry nalazi se u Bilbau (Baskija) i jedan je od najboljih na svijetu. Stalna kolekcija oduševit će vas, a plus je što se ovdje neprestano održavaju i nove atraktivne izložbe.

8. Otočki turizam

Hoćete li Kanare ili Baleare? Zaputite se na Tenerife ili Gran Canariju ako želite uživati u suncu i moru, a ako uz uživanje u morskim radostima želite burni noćni život, Ibiza je oduvijek bila na glasu kao party destinacija.

> Nezaboravna Španjolska: Odmor u zemlji u kojoj se život slavi svaki dan

9. Razni festivali

Da, doslovno razni. Tako možete uživati u Barceloni na poznatim glazbenim festivalima kao što su Sonar ili Primavera, možete otići na festival Tomatina i gađati se rajčicama, a nitko vam ne brani da se zaputite u Pamplonu i trčite ulicama s bikovima.

10. Uživajte u vožnji na dva kotača

Svi zaljubljenici u bicikle koji su bili na Mallorci tvrde kako je to najbolje mjesto za vožnju bicikla na svijetu. Teren je dovoljno različit kako bi zadovoljio one koji vole cestovni, ali i one koji uživaju u brdskom biciklizmu. Tako da nije ništa čudno kako se ovdje dolaze pripremati i profesionalni biciklisti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju