Clara Lopez
ima 29 godina i psiholog je. Radi u Triani, u organizaciji koja radi s imigrantima i izbjeglicama, a za Punkufer odgovorila je na neka pitanja za sve one koji planiraju u Sevillu.

Pročitajte Clarin vodič kroz Sevillu.

Što bi preporučila da turisti u Španjolskoj obiđu, osim Madrida i Barcelone?

Španjolska ima puno različitih mjesta, hrane, vremenskih prilika, od sjevera do juga. Dio koji ja najbolje znam je jug, jer tamo živim. Naravno, obavezno morate posjetiti Andaluziju. Imamo odlične plaže, super hranu i genijalne zabave. I naravno, puno spomenika.

Što obavezno treba vidjeti u Sevilli?

Obavezno centar grada, fantastičnu katedralu i katedralni toranj sa zvonom odnosno La Giralda, vojni toranj ili Torre del oro, rijeku Guadalquivir, Alcázar odnosno kraljevsku palaču, park María Luisa i kvart Santa Cruz. Zavoljet ćete njegovu povijest i divne uglove. Obiđite i kvart Trianu. Morate pogledati i predstavu flamenca, samo ne one za turiste!

Još jedna stvar je tekma Betisa. Imamo dva nogometna kluba u Sevilli, Real Betis Balompie i Sevilla Futbol Club. Veliki su neprijatelji i nikako ne smijete navijati za oba. Tako da trebate navijati za Betis, nikada za Sevillu, nikada!

Koja pića i hranu treba probati?

U Sevilli, ali i ostatku Španjolske, obavezno jedemo 'tapas'. Tapa je mali tanjur nečega. Umjesto da naručite, na primjer, tanjur govedine, koji košta 15 eura, uzmete tapu govedine, koja košta možda 3 i možete još isprobati i druge stvari. Obavezno probajte Gazpacho (vrstu hladne juhe od rajčice), pescaito frito odnosno prženu ribu, puževe i rep bika. Probajte i tortilje 'tortas de inés rosales'.

Tipična pića su Cruzcampo (vrsta piva) i koktel rebujito (za vrijeme manifestacije Feria).
U Španjolskoj uvijek ručamo u 14.30, a večeramo između 21 i 22 sata.

Kada je najbolje vrijeme za posjet Sevilli?

Proljeće. Nikada ljeti! Temperature rastu i iznad 45 stupnjeva!

Što turisti mogu napraviti ili posjetiti da se osjećaju kao domaći?

Možete doći u vrijeme Uskrsa, kada uglavnom hodamo ulicama slijedeći slike djevice i Isusa. I ako niste katolik, ovo je prilično zanimljivo i lijepo za doživjeti.

U travnju se održava La Feria de Abril, tjedan dana plesanja flamenca. Nosimo flamenco haljine, jedemo i pijemo. Savršeno! Jedini problem je, ako zaista želite uživati u Feriji, trebali biste se povezati s ljudima iz Seville, inače biste se mogli osjećati kao totalni stranac.

Kako bi opisala ljude iz Seville?

Seviljanci vole upoznavati nove ljude i omogućiti strancima da se osjećaju kao doma. Ali, to je drugo od povezivanja s nama na dubljoj razini. Teško je 'upasti' u grupu Seviljaca.

Osim toga, volimo život na ulici i vani općenito. Ne biti zatvoreni doma ili u zatvorenim prostorima.

Koje su predrasude o Sevilli i Seviljcima?

Ostatak Španjolaca smatra da uvijek partijamo, da ne volimo raditi i da smo tradicionalni. Naime, u Sevilli najviše ljudi voli borbe bikova i flamenco.

Kakve su cijene kave, pive, pizze, prosječnog obroka?

Pivo: 1-1.5 euro
Kava: 1.2-1.5 eura
Pizza: 8 eura
Tapas: 2-4 eura

Što bi preporučila restoran, kafić, klub, turistu koji ne bi inače za to čuo?

Mjesta gdje možete pojesti dobar tapas: Los coloniales, 2 de mayo, Lalola, Mercado de triana, Nazca (peruansko-japanski).

Za izlaske: La Alameda trg, kvart La Alfalfa.

Koji je najbolji način za putovanje kroz Sevillu i kakve su cijene javnog prijevoza?

U Sevilli postoji jedna podzemna linija. Najbolje bi bilo koristiti buseve. Ako kupujete karticu, na koju možete staviti 7 eura naviše, cijena busa je 0.69, a ako nemate karticu 1.4 eura. Možete koristiti i javne bicikle 'Sevici'.

Koji suvenir je najbolji?

Keramički tanjur iz Triane.

Savjet za turiste u Sevilli?

Uživajte u Sevilli, uživajte u flamencu i budite na oprezu s taksistima!

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju