Iako šah mnogima ne zvuči kao zanimljiva igra, u ovakvom obliku zapravo bi i mogla postati. Naime, ovog vikenda u Sisku se održava Ženski renesansni šahovski turnir u organizaciji Šahovskog društva Sisak te gradske Turističke zajednice, uz pomoć Applied Ceramicsa.



Zanimljivost i svojevrsna simbolika ovog turnira je u tome što će 8 šahistkinja biti obučene u srednjovjekovne kostime te će igrati na brodu Juran i Sofija. Naziv broda nastao je prema prvoj hrvatskoj drami ilirskog razdoblja, Juran i Sofija ili Turci kod Siska, koja je napisana 1839. godine, a podsjeća na sisačku pobjedu 1593.

Izvedena je 1839. godine u Sisku te godinu dana kasnije (1840.) u Zagrebu na dan 10. lipnja 1840. Priča Jurana i Sofije priča je u kojoj Jurana, od Turaka utamničenog sina hrvatskog bana Tome Erdödya, njegova žena Sofija pokušava osloboditi iz zarobljeništva.

Drugog dana turnira, u nedjelju, finalna partija paralelno će se odigravati i na Šetici Slave Striegla u obliku živog šaha (šahovske figure će biti djeca iz SOS sela Lekenik), a uz glazbeni nastup polaznika Glazbene škola Fran Lhotka (tamburaški orkestar i zbor). Za potrebe odigravanja živog šaha na zelenoj površini na Šetnici bit će postavljeno šahovsko polje okvirnih dimenzija 7x7 metara.

Šahovski turnir oba dana započinje u 10 sati na Šetnici Slave Slavoljuba Striegla.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju