Nacionalni parkovi su popularna mjesta koja svi vole. Zašto? Iz vrlo jednostavnog razloga... To su mjesta od iznimne važnosti kojima je potrebna posebna pažnja i zaštita. Jeste li se ikada zapitali koliko ih točno na svijetu ima? Ima ih točno 6555. U Hrvatskoj ih ima svega osam, no uzmemo li u obzir da je Hrvatska relativno mala država, možemo biti ponosni na svakog od njih.

Pisati o Top 5 nacionalnih parkova nije lak zadatak, pogotovo jer svatko od nas uzima neke druge kriterije za ocjenjivanje. Neki parkovi su ljepši od drugih jer imaju više zelenila, nekima je broj vodopada i jezera puno važniji od stijena i flore i faune koja se može razviti na kamenjaru. U ovom ćemo se članku osvrnuti na pet nacionalnih parkova koji su najpopularniji, i to prema ocjenama čitatelja poznatog američkog portala usnews.com.

1. Serengeti Nacionalni park

Na prvom mjestu našao se Serengeti Nacionalni park smješten najvećim djelom u Tanzaniji i Keniji. Prostire se na preko 30 tisuća kilometara kvadratnih što je površina veća od polovice Hrvatske. Sam park savršeno opisuje pjesmu poznatog Disneyevog animiranog filma ”Kralj lavova” autora Eltona Johna i Tima Ricea. Ako se sjećate prve uvodne scene iz filma, tada možete zamisliti što vas u ovom parku očekuje. Tisuće životinja obitava na ovom području, a slonovi, lavovi i žirafe ovdje su stalni stanovnici. Ovo će vam mjesto jednostavno oduzeti dah!

2. Yellowstone

Yellowstone, osim što je jedan od najposjećenijih nacionalnih parkova s preko 4 milijuna posjetitelja godišnje, najstariji je nacionalni park na svijetu, utemeljen još 1872. godine. Rasprostire se na području od 8.987 km2, najvećim dijelom na sjeverozapadu savezne države Wyoming. Ovdje ćete pronaći sve, od predivnih vodopada koji razbijaju veliki klanac nacionalnog parka, pa do impozantnih gejzira, brojnih termalnih izvora i mnogih divljih životinja koje su područje nastanjivale još u doba prapovijesti. Krenete li u potragu za slapovima, najviši kojeg ćete pronaći visok je čak 94 metra, a tu su i dva poznata klanca, Lewis Canyon kroz kojeg protječe rijeka Lewis i Grand Canyon kroz koji teče rijeka Yellowstone.

3. Otočje Galapagos

Smješteno u Tihom oceanu, vulkansko otočje Galapagos službenog naziva otočje Colón, poznato je po velikom broju endemskih vrsta koje je čak izučavao i poznati Englez Charles Darwin. Zanimljiva je i činjenica da je čak 95 posto otočja proglašeno nacionalnim parkom i pomorskim rezervatom biosfere, a cijelo otočje je upisano i na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine, kao prvi “živi muzej evolucije”. Sastoji se od 13 velikih i 17 manjih otoka te preko 40 hridi. Posjetite li Galapagos, nemojte se iznenaditi naiđete li na pingvine i ogromne kornjače koje možete i zajahati.

4. Yosemite

Smješten svega nekoliko sati vožnje od San Francisca, zahvaljujući svojim “visećim dolinama”, to jest, brojnim slapovima i ledenjačkim jezerima upisan je na UNESCO-v popis svjetske baštine još davne 1984. godine. U ovom se parku nalazi zaista mnoštvo prirodnih ljepota, a svakako valja izdvojiti uski klanac rijeke Merced, slapove Yosemite koji su sa svojih 739 metara visine šesti najveći u svijetu, klif El Capitan te klanac rijeke Toulumne i klanac Tenaya Ra.

5. Torres Del Paine

Ovo je ujedno jedan od najjužnijih nacionalnih parkova na planeti, smješten u najjužnijoj čileanskoj regiji XII. regija Magallanes y de la Antártica Chilena. Dolazite li u ovaj park, trebate izdvojiti i nekoliko dana kako bi ga obišli i istražili. Predivni vodopadi, prirodni rezervati, stoljetne šume i jezera samo su dio onog što vas očekuje, a mogući su i bliski susreti sa životinjama kao što su lisice, ljame, kondori i pume kojima je ovo prirodni dom. Cijeli nacionalni pak izgleda kao da je s neke druge planete, a mnogi svjetski portali proglasili su ga osmim svjetskim čudom.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju