Šparoge su nekad jeli samo bogataši, a danas su te samonikle ljepotice dostupne svima. Osim što je njihovo branje poput meditacije i lijek protiv stresa, dobrobiti ćete osjetiti i ako se uputite na tržnicu.

Na povećem popisu različitih načina na koje blagotvorno djeluje na organizam važnu ulogu ima sprječavanje upala i porasta kolesterola, dijabetesa, kao i rizika od raka, bolesti srca i krvnih žila. Šparoge su saveznice vitkosti, zdravlja bubrega, pomažu protiv kroničnog umora te čiste organizam od toksina.

Mljac! Mljac! (Foto: NB)

Lovkinja i kuharica Ana Morgan iz obiteljske konobe u Istri otkrila nam je svoj recept za ljekovitu juhu u kojoj se uživa u svakom zalogaju. Prema želji je možete obogatiti škampima ili kozicama, pršutom ili slaninom te kremastim sirom, odnosno blažom skutom.

Sastojci za krem juhu od šparoga:

  • 2 krumpira
  • 1/4 celera
  • 4 mlada luka
  • svežnjić šparoga
  • 1 l temeljca
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar

Priprema krem juhe od šparoga:

  1. Na maslinovu ulju pržite sitno nasjeckani mladi luk pa dodajte šparoge, mrkvu celer i krumpir narezane na kockice.
  2. Postepeno dodajte temeljac i kuhajte na laganoj vatri oko sat vremena. Začinite solju i paprom prema želji.
  3. Maknite s vatre i usitnite štapnim mikserom. Prema želji ukrasite blanširanim šparogama ili skutom.

Kako ih čuvati, pohraniti, čistiti? Važni koraci u pripremi šparoga koji mogu napraviti veliku razliku Pita od lisnatog tijesta sa šparogama i sirom Šparoge Šparoge se sjajno sljubljuju s ribom +0 Šparoge sa šibenske tržnice

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju