Šparoge su nekad jeli samo bogataši, a danas su te samonikle ljepotice dostupne svima. Osim što je njihovo branje poput meditacije i lijek protiv stresa, dobrobiti ćete osjetiti i ako se uputite na tržnicu.
Na povećem popisu različitih načina na koje blagotvorno djeluje na organizam važnu ulogu ima sprječavanje upala i porasta kolesterola, dijabetesa, kao i rizika od raka, bolesti srca i krvnih žila. Šparoge su saveznice vitkosti, zdravlja bubrega, pomažu protiv kroničnog umora te čiste organizam od toksina.
Lovkinja i kuharica Ana Morgan iz obiteljske konobe u Istri otkrila nam je svoj recept za ljekovitu juhu u kojoj se uživa u svakom zalogaju. Prema želji je možete obogatiti škampima ili kozicama, pršutom ili slaninom te kremastim sirom, odnosno blažom skutom.
Sastojci za krem juhu od šparoga:
2 krumpira
1/4 celera
4 mlada luka
svežnjić šparoga
1 l temeljca
maslinovo ulje
sol
papar
Priprema:
1. Na maslinovu ulju pržite sitno nasjeckani mladi luk pa dodajte šparoge, mrkvu celer i krumpir narezane na kockice.
2. Postepeno dodajte temeljac i kuhajte na laganoj vatri oko sat vremena. Začinite solju i paprom prema želji.
3. Maknite s vatre i usitnite štapnim mikserom. Prema želji ukrasite blanširanim šparogama ili skutom.