Škampi su rakovi iz porodice hlapova
(Nephropidae) koji se mogu naći diljem svijeta od sjevernog Atlantika do Maroka na jugu, a u Jadranu se najčešće nalaze u Velebitskom kanalu, na Kvarneru te uz otok Jabuku. Ipak, kaže da je meso škampa ukusnije i slađe što je isti živio u hladnijoj vodi.

Odvojite glavu i prsa od zadnjeg mesnatog dijela škampa. Mesnatom dijelu treba odstraniti i crijeva koje se nalaze cijelom dužinom s leđne strane. To je najlakše učiniti ako se nožem zareže taj dio te prstima lagano odvoji od mesa raka Ovi se kraljevi mora mogu spremiti u vidu hladnih i toplih predjela ili kao mirisna glavna jela. Riječ je o fleksibilnoj namirnici koja se može kuhati u juhama, pržiti u woku ili peći u pećnici, poširati u maslacu ili temeljcima te spremati na sve druge zamislive načine.

Termička obrada škampa
Termička obrada cijeloga škampa s oklopom osigurava njegov još dublji okus, no u kuhanju se često repovi odvajaju od ostatka tijela jer je ovo najvrjedniji dio raka, ali i zato jer si pojedinci tako olakšavaju posao. Oklop i kliješta se mogu koristiti za pripremu ribljih temeljaca, koji će oplemeniti okus jela napravljenih od ribe i morskih plodova.

Za obradu škampa u oklopu u tavi ili na žaru bit će dovoljno 10 do 15 minuta ovisno o veličini i količini račića. Znat ćete da su škampi gotovi kad meso mekša, dobije bijelu boju i svilenkastu teksturu. Možete ih pripremiti u kombinaciji ulja, maslaca i začina, ili ih začiniti neposredno nakon termičke obrade s nešto maslinovog ulja, češnjaka i peršina.



Kako očistiti i jesti škampe?

Odvojite glavu i prsa od zadnjeg mesnatog dijela. Mesnatom dijelu treba odstraniti i crijeva koje se nalaze cijelom dužinom s leđne strane. To je najlakše učiniti ako se nožem zareže taj dio te prstima lagano odvoji od mesa raka.

Ako su škampi pripremljeni u oklopu, imate posve opravdani razloga da ih jedete prstima – čak i ako sjedite u finom restoranu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju