Pojam čili paprike vrlo je širok, posebice kada u obzir uzmemo činjenicu da samo u Meksiku postoji više od 140 različitih vrsta. Poznate diljem svijeta, potekle iz Meksika, čili paprike plod su biljke iz roda Capsicum, a dolaze u raznim oblicima, veličinama, bojama i intenzitetima. Ono po čemu ih najčešće rangiraju upravo je njihova ljutina koja varira ovisno o koncentraciji capsaicina, tvari koja pali jezik, pa čak i tjera suze na oči.

Kul In: Čili petak - 1 Kul In: Čili petak - 1 (Foto: Barbara Tomečak)

Upravo čili paprikama posvećen je ovaj petak, 16. ožujka, u Kulinarskom Institutu u Sisku gdje se održava radionica meksičke kuhinje pod nazivom "Čili petak".

Meksička kuhinja svoje pikantne okuse, jarke boje i specifične mirise proširila je u gotovo svaki kutak gastronomske karte svijeta. A sve njih upoznat će i polaznici radionice koja se održava od 15 do 18 sati pod vodstvom znanstvenika i docenta Dubravka Babića, strastvenog zaljubljenika u meksičku kuhinju i čili paprike koje je otkrio otkako živi u Kaliforniji, već više od pola svog života.

Djelić svog dugogodišnjeg istraživanja i uživanja u ovoj svjetskoj kuhinji, jednoj od najutjecajnijih na području Kalifornije, predstavit će u Kul IN-u. Dubravko Babić pripremit će Enchilade s piletinom, Chili Con Carne, Guacamole, a polaznici će upoznati neke vrste čili papričica: Serrano, Jalapeño, Poblano, Chile guajillo, Pequin, Chile de arbol, Chipotle, Chile negro ili Pasilla, Ancho chile.

Radionice su otvorene za javnost, a broj mjesta je ograničen, pa se za sudjelovanje prijaviti možete na info@kulinst.com ili na broj 044/538-880.

Razne vrste čili papričica Razne vrste čili papričica (Foto: Barbara Tomečak)

Inače, meksička kuhinja svoju povijest krenula je graditi još u vrijeme drevnih Maja, a svoj razvoj nastavila je putem španjolskih osvajača. Dugi niz stoljeća, europski, pa čak i afrički i azijski utjecaji, rezultirali su raznovrsnim lokalnim osobitostima. Meksička kuhinja vrlo je važan aspekt kulture, društva i tradicije. Upravo iz tih, ali i mnogih drugih razloga, ona se danas nalazi na popisu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju