Seosko gospodarstvo Ciban nalazi se nadomak Jaske, iznad Zdihova gdje se u mjestu Raj smjestila kuća za odmor Malešićev his. To mjesto na kojem se rustikalni šarm spaja s prirodnim ljepotama sagrađeno je sredinom 19. stoljeća, a nedavno je i restaurirano.

Kuća privlači sve one željne uživanja u zelenilu, ali i kapljici lokalnih vinara koja se može kušati u degustacijskoj dvorani.

Tko poželi, može prespavati u jednoj od soba s pogledom koji se ne zaboravlja pa krenuti u istraživanje kraja od carice Plešivice i kraljice Svete Jane preko Pavlovčana i dražesnog Zdihova do drevnog, ponosnog Jastrebgrada te ptičjeg i ribljeg raja, Crne Mlake. Cijena noćenja s doručkom u dvokrevetnoj sobi je 500 kuna, dok je u jednokrevetnoj 300 kuna. Za više noćenja proći ćete jeftinije.

Posebna pozornost se pridaje pripremi fine domaće hrane od lokalnih namirnica pa se možete prepustiti glasovitoj juhi od gljiva, ubranih u ladanjskim šumama gospodarstva. Domaća šunka i slanina s kravljim sirom i vrhnjem, kobasice od divljači, buđola, sir liptauer s lukom i domaći tvrdi sirevi idealna su pratnja jaskanskim vinima, ali ne morate se zaustaviti na tome.

OPG Ciban - 4 OPG Ciban - 4 (Foto: Romeo Ibrišević)

Vrijedi ostaviti mjesta i za kotlić od divljači, odojak ili janjetinu s ražnja, pečenu patku s mlincima, kotlovinu ili jela ispod peke. Za kraj se sladi štruklama od jabuka i sira ili zapečenim palačinkama.

Slika nije dostupna Hrana i piće Mjesto s kojeg nitko ne odlazi gladan: Plati koliko možeš i uživaj u afričkoj kuhinji

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju