U ulici Ostijense u Rimu, u blizini Porte San Paola i protestanskog groblja smjestila se rimska ili Cestijeva piramida. Izgrađena je u egipatskom stilu u periodu između 18. i 12. godine prije Krista kao grobnica Gaja Cestija Epulona, bogatog pripadnika reda Septemviri Epulonum.

Napravljena je od betona i opeke te je prekrivena bijelim mramornim pločama. Visoka je oko 36 metara te ju karakterizira oštar vrh koje su sličnije nubijskim piramidama nego onima u dolini Gize. Unutrašnjost skriva tek jednu komoru dimenzija 5,95 metara dužine, 4,1 metara širine te visoka oko 4,80 metara.

Ulaz u grobnicu do 17. stoljeća bio je zazidan, a kod otvaranja pronađeno je nešto fresaka koje do danas nisu sačuvane. Povjesničari smatraju da je grobnica sadržavala i mnoge druge vrijedne predmete, no da su oni bili opljačkani još u antičko doba.

Cestijeva piramida visoka je 36 metara Cestijeva piramida visoka je 36 metara (Foto: Getty Images)

Povjesničari tvrde da je u Rimu postojalo još nekoliko piramida, no one su razrušene kroz povijest. Cestijeva piramida održala se do današnjih dana jer je bila dio obrambenih Aurelijanovih zidina.

Neki vjeruju i da je ovo najbrže izgrađena piramida u svijetu. Na zidovima piramide danas se mogu pročitati dijelovi Cestijeve oporuke, u kojoj on inzistira na gradnji grobnice u roku od 330 dana. U suprotnom, nasljednici neće dobiti ništa od njegovih ovozemaljskih dobara.

Rimska piramida turistička je atrakcija koju posjećuje velik broj turista iz cijelog svijeta. Ulaznica se prodaje po cijeni od 5,50 eura, odnosno oko 40 kuna.

Kako ona danas izgleda, pogledajte u našoj fotogaleriji.

Stambena zgrada toliko velika da mora imati svoj poštanski broj!

Stambena zgrada toliko velika da mora imati svoj poštanski broj! Edificio Copan - 2 Edificio Copan - 1 Edificio Copan - 4 +1 Edificio Copan - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju