Drage naše Čašne, čep vas blagoslovio,
koji je vaš puni sastav?
Lada - Sestra Drosophila, Morana - Sestra Maceracija, Nataša - Sestra Fermentacija, te nadstojnice: Sestra Sumporifikacija i Sestra Korporacija. Inače smo sasvim ozbiljne žene zaljubljene u vino i vinsku priču.

Što nam spremate novoga?
Trudit ćemo se svaki mjesec organizirati bar jedno okupljanje, a iduća će vinska igraonica (preferiramo taj termin) sredinom ožujka za temu imati pozdrav proljeću. Znači, mlada lepršava vina i pripadajuća zakuska, uz bogat kulturno-umjetnički program! A kad dođu stvarno topliji dani, u malo daljoj budućnosti, ubacujemo i roštiljanje u dvorištu Vintesse. Spektakl, ni manje ni više.

Otkud vam uopće ideja?
Već dugo smo dio te ne odveć velike hrvatske vinsko-novinarsko-blogerske scene, stalno smo na nekakvim festivalima, radionicama, kušanjima, pa smo htjele ponuditi nešto vlastito, ali malo drukčije. Krenule smo lani s kolumnom Čašne sestre unutar portala Taste of Croatia, upravo s tim ciljem: kušanje i opisi vina na nepretenciozan, iskren, opušten i formalnošću neopterećen način. Naše igraonice u vinoteci Vintesa zapravo su “live” verzija toga, na nagovor simpatičnih vlasnika ove još simpatičnije vinoteke. A kad bolje razmislimo, možda je sve to samo izlika za jedan dobar tulum.


Kako u kratkim crtama izgleda jedna vaša "misa"?
Svaka vinska misa obavezno počinje našom molitvom “Čašo naša”. Tu već razbijemo svaku zabludu da goste čeka nešto uštogljeno i dosadno. U skladu sa zadanom temom, sestre predstavljaju i opisuju vina, kolektivno pijuckamo i komentiramo s gostima baš sve, od etikete vina do tercijarnih aroma. Kod nas se uvijek i kvalitetno gricka uz vina, nastojimo predstavljati male lokalne proizvođače hrane. Osim mogućnosti spontane pjesme, plesa i raznoraznih akrobacija, uvijek smo spremne za atraktivan popratni program. Npr., zadnji put, povodom ValentVinova, to je bilo grupno pisanje vinske poeme koje se ni Baudelaire ne bi postidio.

Koji su vam ciljevi?
Čašne sestre zapravo su nam ispušni ventil uz druge, ozbiljnije aktivnosti. Nema tu nekih velikih ciljeva, osim dobro se zabaviti i širiti misiju kulture vina. Najsretnije smo kad nekoga “preobratimo” na vino i pokažemo da ne moraš biti snob i veliki stručnjak da bi prepoznao dobro vino i znao uživati u njemu.


Gdje se i zašto održavaju vaše radionice?
Naši nastupi uživo događaju se u vinoteci Vintesa u živahnom dvorištu Vlaške 63 u Zagrebu. Energija je dobra i to nam je postala matična kapelica, ali ne isključujemo mogućnost misionarskog gostovanja u nekim drugim prostorima. Recimo, trenutačno pregovaramo o jednom događanju u Splitu za vrijeme trajanja festivala Dalmacija Wine Expo.

Gdje ste bile deved... Pardon, gdje se vidite za par godina?
Vidimo se u Areni, na spektakularnoj vinskoj radionici koja će okupiti 10.000 ljudi i Mladena Grdovića kao predgrupu. Ne, šalimo se… Vidimo se na istom mjestu, s pokojom borom, sjedinom i kilom više, kako propovijedamo novim naraštajima vinoljubaca i s istim žarom otkrivamo neka nova vina.


Pozovite čitatelje punkufera na vinski blagoslov...
Dakle, ako vam je do dobrog druženja u probranom društvu, a vino vam nije mrsko, dapače, zanima vas upoznati nešto više i drukčije od standardnih komercijalnih butelja iz svakog supermarketa, naše vinske igraonice idealno su mjesto za vas. Iako smo Čašne sestre, ne popujemo, samo se dobro zabavljamo, a pritom i učimo. A što je najbolje, sestre ne robuju samo vinima, nego u sljedećoj igraonici obrađuju hrvatske Craft pivare! Dobro nam došli!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju