Andrea Štimac, Zagrepčanka zaljubljena u Italiju, i Alessandro Gulì, Talijan iz okolice Genove zaljubljen u Andreu, prije nešto manje od tri godine na Kvatriću su pokrenuli kvartovski kafić Marty i u tom dijelu Zagreba napravili pravu malu talijansku revoluciju. Svoje su redovite goste naviknuli na odličnu kavu, fine mješavine čajeva u rinfuzi, na premium talijansko pivo iz pokrajine Pijemont i ono što je svim Talijanima izuzetno bitno - na aperitivo.


Sami uvoze kavu Musetti koju kuhaju svojim gostima, kao i pivo Menabrea koje poslužuju, uz ostala ostala piva iz ponude (imaju i točeno Zmajsko) te vina Montresor i prosecco s kojim rade odličan Aperol Spritz, onako kako se radi pravi Aperol Spritz, sa sodom i u točnim omjerima 3-2-1 (3 mjerice prosecca, 2 mjerice Aperola i 1 mjerica sode).

Caffè bar Marty - 1 Caffè bar Marty - 1 (Foto: Sandra Rončević)


Na velikoj, ugodnoj terasi posluže više od 2500 kava mjesečno, što je vrlo impresivno za jedan mali kvartovski birc. I to, kako kaže Andrea, jedne od najboljih kava u gradu, prema komentarima njezinih gostiju. Kava prije placa, kava poslije placa, kava u pauzi od posla, kava u rano poslijepodne, sve te kave možete popiti kod Andree i Alessandra. Osim klasične kave, tu je i prava ljetna poslastica, ledena kava, odnosno Musettijeva krema od kave pod imenom Cremosito. Da, baš kao u Italiji, na šanku imaju i onaj aparat koji vrti ledenu kavu, samo malo moderniji, pa ne vidite kako se igraju metlice koje u svojoj vrtnji stvaraju najfiniju kremu od kave kojom se možete osvježiti u vrući zagrebački dan.

Caffè bar Marty - 3 Caffè bar Marty - 3 (Foto: Sandra Rončević)


Ako ste u kvartu ili ako pohodite plac na Kvatriću, svratite do njih. Ako vam je ta zona izvan ruke, uputite se ciljano do njih jer vrijedi. Popijte espresso (regularni ili ristretto), cappuccino, caffè macchiato, osvježite se sad već mnogima dobro znanim prirodnim sladoledom Gelati d'Oro, koji iako nosi talijansko ime, dolazi s Krka. Guštajte u svježe cijeđenom soku od cikle, mrkve, naranče ili dobro ohlađenom pivu. A ako zasjednete s društvom na Aperol Spritz, uz njega ćete dobiti i nešto za pod zub, čips, kikiriki ili kokice. Jer zna se kako se u Italiji, pardon na Kvatriću, služi aperitivo. Nerijetko će vas tamo dočekati i degustacija raznih ostalih talijanskih delicija, onako domaćinski, uz osmijeh i toplu riječ jer uz zalogaj-dva odmah ljepše protiče dan.

Caffè bar Marty - 9 Caffè bar Marty - 9 (Foto: Sandra Rončević)


Osim ugodne atmosfere malog kvartovskog kafića, dočekat će vas i taktovi talijanske glazbe koja se razlijeva sa zvučnika jer kod njih vas ne bombardiraju loše vijesti s radija, već samo musica, musica italiana.


Caffè bar Marty nosi i oznaku dog friendly kafića, a to znači da uvijek unutra možete ušetati s vašim lajavim ljubimcem za kojeg je postavljena posuda s vodom (a to je tijekom ovih ljetnih vrućih dana itekako važno), a i Andrea će ga uvijek rado poslužiti psećim keksima, što redovita pseća ekipa jako dobro zna i zato se odmah u stavu mirno ukopava pored ormarića kod ulaznih vrata.

Caffè bar Marty - 12 Caffè bar Marty - 12 (Foto: Sandra Rončević)


Kod vrata će vas dočekati i prava mala trgovina talijanskih delicija; možete birati između fine tjestenine s pistacijama, umaka od rajčica, različitih vrsta kave, vina i pjenušaca (imaju i divni pjenušavi Lambrusco) te Creme Novi, jedan od najfinijih talijanskih namaza od lješnjaka. Ako ne znate što je Creme Novi, trk u Marty!


Caffè bar Marty smjestio se u ulici Bartola Kašića 4 i pravi je dokaz kako kvartovski kafić može biti prava mala oaza u kojoj je gušt odmoriti se od dana uz finu kavu i popiti rashlađeno piće, bilo da ste sami ili u društvu. Na terasi je hlad, ali i ekran na kojem u opuštenoj atmosferi u nedjelju možete pogledati finale Svjetskog prvenstva u nogometu te iz petnih žila navijati za Hrvatsku. Navija i Alessandro!

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju